Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Microsoft nikada nije dostigao Apple, ali ga je Google prestigao
Autor: Matko Pecotić
Jednom kada se naviknete na korištenje nekog proizvoda, bitno je da radi dovoljno dobro. Pogotovo kad s tim uređajem provodite pet ili više sati dnevno. Appleovi proizvodi su donedavno bili gotovo savršeni. Sada su i dalje dovoljno dobri.
Apple više nije najbolji, Google ga prestiže

U ruci držite iPhone. Koristite ga već duži niz godina. Jeste li se ikad zapitali da li je Google Android operativni sustav na mobitelima bolji od vašeg iPhonea? Ako da, zapitali ste se to s pravom. Ako ste s druge strane i dalje oduševljeni svojim iPhone ili općenito Apple uređajem, možete nastaviti klikati dalje - ovaj članak nije za vas. Možda za koju godinu primjetite koliko Apple kasni, a možda se Apple i probudi.

Još od prvog iPhonea (2G) kojeg sam koristio 2009., pa do mog prvog iPada 3 Retina, Apple proizvodi su me osvojili. Kasnije sam shvatio sa su Windowsi za PC u mnogočemu kopija Apple OS X operativnog sustava. Na nedavnom novinarskom druženju s Microsoftom, Windowsi 10 su najavljeni, ali kao proizvod koji će Microsoft stalno usavršavati, osluškujući pritom želje korisnika. Znači, čak i nakon dugog niza godina ne znaju sami napraviti "idealan" operativni sustav, ali su barem željni slušati korisnike. Vjerojatno zato što ih je Google sa svojim besplatnim, a opet boljim rješenjima prestigao. No, Microsoft jako dobro zarađuje na poslovnim rješenjima i to im je uvijek bio primarno. Do sada su kopirali Apple u pogledu nekih korisničkih rješenja za desktop operativni sustav, a sada su s novom inačicom nešto uzeli i od Google Android operativnog sustava. Nažalost, novi Windows Phone 8.1 na mobitelima, unatoč preuzimanju nekih rješenja od Applea i Googlea, nije napravio da ta rješenja rade bolje. U svakom slučaju Windows mobiteli su s tim kopiranim dodacima bolji nego ranije, kada hrpu rješenja (prečaca, postavki) nisu niti nudili.

Rat tehnoloških kompanija svodi se na par velikih igrača

Rat tehnoloških kompanija svodi se na par velikih igrača. Pored Microsofta, Applea i Googlea, tu su još i Amazon i Facebook iako o njima ipak neću previše. Amazon se nije proslavio sa svojim Kindle proizvodima (op. ne kažem i da su loši), dok Facebook u zadnje vrijeme kupuje različite aplikacije i start-upove, uslijed nedostatka vlastitih ideja i inovacija, trošeći pritom milijarde dolara.

2011. Apple je skinuo Microsoft s trona i postao najvrjednija tvrtka na svijetu (temeljeno na vrijednosti dionica). Prema nekim istraživanjima vrijednosti marke u SAD-u, Apple je najvrjedniji (119 milijardi dolara), slijedi Google, a zatim Microsoft. U međuvremenu, Exxon Mobile je prestigao Apple koji je tako sada na drugom mjestu.

Tko najviše vrijedi, čija je marka najcjenjenija i tko ima stvarno najbolje proizvode, nije isto

Gledajući iz persprektive isprobavanja najnovijih mobitela i aplikacija, Apple već neko vrijeme ne oduševljava s novim proizvodima kao što je to činio prije. Apple iPhone 6 i 6 Plus su jako dobri mobiteli, ali ne nude baš ništa novo. S druge pak strane, pogled na recenziju najnovijeg Google Android operativnog sustava Lollipop 5.0 daje upravo one nove funkcije koje i očekujemo. Ako se u Appleu ne probude, nađu novog Steve Jobsa ili nešto slično, postat će isti kao i Microsoft. Uvijek solidno dobri.

Microsoft nikada nije dostigao Apple u smislu kvalitete proizvoda i iskustvu korištenja. Zbog toga ih je Apple kasnije prestigao s tržišnom vrijednošću. S druge pak strane sada se čini kako je Google prestigao Apple po kvaliteti proizvoda. Ako se Tim Cook ubrzo ne probudi ili ne nađu novog Steve Jobsa, Google će ih prestići i prema tržišnoj vrijednosti.

Komentari (0)
Pročitano (6352)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.