Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
FujiFilm X-T2
Mirrorless SLR | 24MP | 3" | APS-C
Autor:Ivan Ivančić
8.2.2017.
naša ocjena:
8,4
vaša ocjena:
0
Volimo
 • Kvaliteta fotografija
 • Ergonomija
 • Detaljno elektroničko tražilo
 • Odličan 4K video
Ne volimo
 • Auto fokus ne radi jednako dobro sa svim objektivima
AKTUALNOST
Najavljen:
srpanj 2016.
U prodaji od:
rujan 2016.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Retro dizajn sa direktnim kontrolama na gornjem dijelu aparata je puni pogodak; ne samo da izgleda odlično već je i iznimno upotrebljiv i jednostavan za razumjevanje. X-T2 je zabrtvljen protiv vlage i prašine, a sa opcijskim gripom znatno poboljšava korištenje sa većim i težim objektivima. najveću ocjenu nismo dali radi malih propusta: neke tipke i kotačići se iznimno teško koriste zimi sa rukavicama.
9
Zaslon i tražilo
Elektroničko tražilo sa OLED tehnologijom i 2.36 milijuna točkica je pravi užitak za kadriranje. LCD zaslon vrhunskog prikaza je zakretan i to po dvije osi - omogućuje zakretnje čak i kad je aparat u okomitom položaju. Najviša ocjena je izostala jer LCD nije osjetljiv na dodir.
9
Baterija
Trajanje baterije od oko 350 snimaka je prosjek kojim nismo pretjerano impresionirani, a ta brojka i dodatno opada na hladnoći. Baterija se može puniti u aparatu putem micro USB kabla, a istovremeno vanjski punjač je dio standardnog pakiranja.
5
Senzor i kvaliteta fotografija
24 megapikselni senzor snima fotografije jednake kvalitete kao i bilo koji konkurent (visoki ISO, dinamički raspon), ali se ističe simulacijama analognih filmova koje daju posebni izgled boja i kontrasta bez da u njima pretjeruje i koje do ove mjere nije dotjerao niti jedan drugi proizvođač.
Pogledajte primjere fotografija:
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (3).jpg
  ISO 200, F2, 1/40
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (1).jpg
  ISO 200, F8, 1/55
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (9).jpg
  ISO 200, F5.6, 1/680
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (5).jpg
  ISO 1250, F1.4, 1/60
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (8).jpg
  ISO 200, F5.6, 1/400
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (2).jpg
  ISO 200, F18, 1/25
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (7).jpg
  ISO 6400, F4, 1/4
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (4).jpg
  ISO 200, F3.2, 1/17
 • fuji film x-t2 primjer slika fotografija (6).jpg
  ISO 2500, F4, 1/8
9
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Zahvaljujući sjajno osmišljenim vanjskim kontrolama Fuji X-T2 je pravi užitak za korištenje i vjerojatno će i manje iskusne korisnike vrlo brzo "navući" na korištenje ručnih postavki. Izbornik je općenito dobro osmišljen no ima nekih postavki koje su zatrpane par slojeva u dubinu te ih je ponekad teže naći. KOntinuirano okidanje od 8fps sa auto fokusom je dovoljno za sport, a opća responzivnost aparata (uključivanje, funkcije, reprodukcija) prilično dobra za mirrorless.
9
Povezivost i pohrana podataka
Pored ulaza za mikrofon, HDMI izlaza i konektora za žičani daljinski upravljač, Fuji X-T2 ima i brži USB 3.0 konektor nužan za prebacivanje velikih 4k video zapisa. Wi-Fi je ugrađen, ali nema GPS-a. Na opcijskom gripu nalazi se i izlaz za monitoring slušalice. Pohrana fotografija i videa se vrši na dvije SDXC memorijske kartice.
9
Video snimanje
Fuji tradicionalno nije proizvođač koji je stavljao naglasak na video pa nas je u ovom slučaju 4K video zapis oduševio; prepun detalja i bez nepoželjnih artefakata poput Moire efekta, posterizacije ili pretjerane kompresije. Boje i kontrasti su jednako dobri kao i na fotografijama, a pri slabom svjetlu video odlično izgleda sve do ISO 6400. Postoji i peaking za laše ručno fokusiranje, ali nema zebre koja bi znatno pomogla za određivanje ekspozicije.
9
Autofokus i bljeskalica
Jednostavnost korištenja auto fokusa je znatno podignuta sa novim "joystickom" kojeg X-T1 nije imao i zahvaljujući kojim je sada dostupna direktna kontrola nad foksunim točkama. Fokus je sam po sebi iznimno brz i ima naprednije praćenje pokretnih objekata nego prethodni X-T1 model no znatno ovisi o objektivu; tijekom našeg testa sjajno je radio sa 10-24mm F/4 u svim uvjetima, ali 35mm F/1.4 treba i 2-4 sekunde pri slabijem svjetlu.
8
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
8,4
Fuji X-T2 bi mogao biti idealan aparat za one koji žele unaprijediti svoje znanje fotografije; jedinstvena ergonomija jednostavno poziva na eksperimentiranje sa ručnim postavkama, a istovremeno aparat je toliko krcat naprednim opcijama da vam godinama neće trebati bolji ili skuplji.
VIDEO TEST
Gdje kupiti
Preporučena cijena: 12.486,49 kn
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.