Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Canon EOS 5D Mark IV
DSLR | 30.4MP | 3.2" | Full frame
Autor:Ivan Ivančić
30.11.2016.
naša ocjena:
9,9
vaša ocjena:
0
Volimo
 • Kvaliteta fotografija i dinamički raspon
 • Ergonomija i responzivnost
 • Auto fokus
 • Dual pixel fokus za video
 • Dodirni LCD zaslon
Ne volimo
 • Loša 4K implementacija
AKTUALNOST
Najavljen:
kolovoz 2016.
U prodaji od:
rujan 2016.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Ergonomija koju ionako smatramo idealnom nema izmjena u odnosu na prethodni 5D Mk3 što je i očekivano. Sve je prilagođeno postojećim vlasnicima Canona radi što lakšeg navikavanja na novo tijelo i istovremenog korištenja više uređaja. Oblik gripa i raspored tipki su logični, a sve bitne postavke su dostupne putem vanjskim direktnih kontrola.
10
Zaslon i tražilo
LCD zaslon s 1.6 milijuna točkica je kristalno detaljan s besprijekornim kutevima gledanja. Dodirna funkcija radi iznimno precizno i omogućuje korištenje Dual Pixel fokusiranja vrlo jednostavnim. Tražilo je među najvećima na tržištu, svijetlo i oštro. U tražilu je moguće prikazati cijeli niz informacija tako da odmicanje aparata sa oka radi promjeni glavnih postavki zapravo nije potrebno. LCD nije zakretan što će smetati za video snimanje, ali i smanjuje mogućnost njegovog trganja.
10
Baterija
Litij ionska baterija (poznati LP-E6n model prisutan u EOS 5D Mark III, 6D, 7D Mark II...) pruža oko 1000 okidanja iz jednog punjenja što je očekivano za ovu klasu aparata. Uz korištenje LCD zaslona (Live View) trajanje baterije će se upoloviti. Punjenje prazne baterije traje oko 2 sata, a punjač ima trostupanjsku LED indikaciju napunjenosti.
10
Senzor i kvaliteta fotografija
Novi 30 megapikselni senzor je posebno razvijen za 5D Mark IV. Uz izdašnu rezoluciju najveće poboljšanje donosi po pitanju dinamičkog raspona i šuma u sjenama (bolna točka prethodnog EOS 5D Mark III). Visoki ISO je potpuno upotrebljiv do ISO 12.800, a čak i pri ISO 25.600 slika izgleda bolje nego na EOS 6D. Jedino je Sony A7RM2 bolji po pitanju ISO osjetljivosti i dinamičkog raspona, no Canon je s ovim modelom došao dovoljnoo blizu.
Pogledajte primjere fotografija:
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (1).jpg
  ISO 200, F8, 1/60
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (9).jpg
  ISO 100, F8, 1/60
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (7).jpg
  ISO 100, F8, 1/60
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (8).jpg
  ISO 200, F8, 1/60
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (2).jpg
  ISO 125, F8, 1/60
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (5).jpg
  ISO 6400, F4, 1/30
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (4).jpg
  ISO 6400, F4, 1/30
 • Canon EOS 5D Mark IV slika fotografija primjer (6).jpg
  ISO 12800, F4, 1/125
10
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Izbornik je neizmjenjen i to je dobro jer je pregledan i logično posložen. Brzina rada aparata je vrhunska - svi izbornici, pregledavanje fotografija ili zumiranje istih je trenutačno (za razliku od Sony A7RM2 koji po nekoliko sekundi zumira u snimljenu fotografiju). Kontinuirano okidanje od 7 fotografija u sekundi bi trebalo biti dostatno za većinu korisnika, ali najzagriženiji sportski fotografi će ipak rađe uzeti 7D Mark II koji okida 10/sek.
10
Povezivost i pohrana podataka
Canon 5D Mark IV ima sve konektore koji vam trebaju: HDMI izlaz, brzi USB 3.0 za spajanje na računalo, 3.5mm ulaz za mikrofon i izlaz za monitoring slušalice, ulaz za žičani okidač i flash sync konektor. Ugrađen je GPS te WiFi povezivost. Pohrana fotografija i videa se vrši na dvije memorijske kartice (CF i SD) te postoji više načina njihovog korištenja (serijski, backup ili odvajanje JPEG-RAW-video na zasebne kartice).
10
Video snimanje
Canon 5D Mark IV napokon snima 1080p Full HD video pri 60p što znači još bolju kvalitetu profesionalnog videa naspram prethodnih 5D Mark III i Mark II modela. Običan HD 720p snima pri 120p. Može snimati i 4K video (4096x2160 piksela) pri 30p no aparat tada koristi manji dio senzora. Još veći problem je što se video pohranjuje u Motion JPEG formatu koji zauzima mnogo mjesta na memorijskoj kartici.
9
Autofokus i bljeskalica
AF sustav sa 61 točkom radi besprijekorno - točan je, brz i radi u iznenađujuće slabom svjetlu (do -3EV). Postavke AF sustava su brojne i vrlo napredne te nisu za amatere. Najveća prednost Canona nad konkurencijom je dual pixel auto focus za live view i tijekom snimanja videa koji radi najbolje na tržištu; točan je, nije ga moguće zbuniti pri slabom svjetlu i ima mekane prijelaze. Zahvaljujući dodirnom LCD zaslonu fokusiranje je dječja igra.
10
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
9,9
Canon EOS 5D Mark IV je vjerojatno najzaokruženiji profesionalni fotoaparat. U svim spektima od kvalitete fotografija, ergonomije ili opremljenosti ugrađeno je sve što je potrebno. Dual Pixel auto fokus za video bi mogao napraviti pravu malu revoluciju ukoliko vam je auto fokus tijekom videa i potreban. Ukupni dojam kvari samo nespretno implementirano 4K video snimanje.
VIDEO TEST
Gdje kupiti
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.