Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Olympus PEN-F
Mirrorless | 20MP | 3" | 4/3" senzor
Autor:Ivan Ivančić
6.7.2016.
naša ocjena:
8,2
vaša ocjena:
0
Volimo
 • Kvaliteta fotografija i videa
 • Fascinantna kvaliteta izrade
 • Sexy retro izgled
 • Odličan LCD i ugrađeno elektroničko tražilo
 • Brojne napredne funkcije
Ne volimo
 • Neprecizna indikacija napunjenosti baterije
 • Nije zabrtvljen protiv vlage
AKTUALNOST
Najavljen:
siječanj 2016.
U prodaji od:
svibanj 2016.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Olympus PEN-F je među najljepšim aparatima koje smo testirali u zadnjih nekoliko godina. Retro dizajn je pun pogodak, a kvaliteta izrade vrhunska. Gornji dio aparata je aluminijski, sa izgraviranim metalnim kontrolnim kotačićima. Tko voli ručne kontrole, sa PEN-F-om će uživati kao nikada! Za najvišu ocjenu nedostaje samo zabrtvljenost protiv vlage i prašine koja je rezervirana za OMD modele.
9
Zaslon i tražilo
Dodirni i zakretni LCD zaslon ima vrhunski prikaz i kuteve gledanja. Ugrađeno elektroničko tražilo (napokon!) je jednako dobro sa svojih 2,3 milijuna točkica i sjajno pozicionirano na lijevom uglu (rangefinder style). Manji prigovor imamo na dodirnu funkcionalnost zaslona koja ne podržava multi-touch niti radi u izborniku.
10
Baterija
Baterija pruža približno 300 okidanja iz jednog punjenja što je uobičajeno za mirrorless aparate. Vanjski punjač je priložen u paketu. Ocjenu za ovu kategoriju smo morali malo spustiti radi vrlo neprecizne indikacije napunjenosti baterije koja već godinama progoni razne Olympuse. Moguće je da se PEN-F ugasi radi prazne baterije samo 20-30 snimaka nakon što je javljao da je baterija još do pola puna.
5
Senzor i kvaliteta fotografija
Od kad Olympus koristi Sony senzore, kvaliteta fotografija je u rangu bilo kojeg konkurenta, a po pitanju JPEG formata možda i malo ispred (Olympus je uvijek veliku pažnju posvećivao JPEG formatu) što ga čini odličnim odabirom za korisnike koje ne vole naknadnu obradu na računalu. Visoki ISO je odličan i na ISO 3200 pa i više ovisno o uvjetima. Senzor je stabiliziran i po našem iskustvu ima najefektnije čišćenje senzora od prašine na tržištu.
Pogledajte primjere fotografija:
9
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Već smo nahvalili ergonomiju i raspored kontrola, a isto se može reći i za brzi izbornik koji ima sve bitne funkcije na dohvat prsta. Glavni izbornik je krcat naprednim opcijama ali ipak zahtijeva malo truda da se sve podesi; opcije su zbilja mnogobrojne. Brzina rada je odlična - aparat okida 11 slika u sekundi, a reprodukcija i zumiranje je trenutačno. PEN F se uključuje kroz sekundu i pol - brži teško da može biti radi samog koncepta aparata (mirrorless).
9
Povezivost i pohrana podataka
Olympus PEN-F koristi uobičajene SD kartice (preporučamo što brže radi efektivnijeg pražnjenja buffera). Dostupan je micro HDMi izlaz i USB konektor koji nije standardne vrste (treba poseban kabel). Nema ulaz za vanjski mikrofon niti GPS-a, no barem je ugrađena Wi-Fi povezivost.
7
Video snimanje
PEN-F snima Full HD video zapis pri 60 sličica u sekundi. Kvaliteta videa je bolja nego smo očekivali (Olympus nije nikad naglasak stavljao na video), pa su snimke detaljne, bez artefakata kompresije i realističnih boja. Dostupne su sve ručne kontrole (ekspozicija, ručni fokus, kontrola razine zvuka, peaking i sl.) Da ima 4K rezoluciju (ipak je ovo 2016.), ulaz za vanjski mikrofon i zebru, mogli bi vjerojatno dati i ocjenu 10.
8
Autofokus i bljeskalica
Auto fokus je iznimno brz - u većini slučajeva trenutačan, no ima problema pri kontinuiranom fokusiranju na pokretne objekte; ovo nije aparat rađen za sportsku fotografiju. Dostupne su brojne postavke za konfiguraciju AF točaka, a stražnja multismjerna tipka se može reprogramirati da ih direktno kontrolira. Uz aparat se isporučuje malena vanjska bljeskalica koja ima "bounce" funkciju (zakreće se prema gore) što je sjajan detalj koji je i dalje vrlo rijedak među konkurencijom.
9
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
8,2
PEN-F je PEN kakvog sam priželjkivao od samog početka PEN linije još davne 2009. Odličan senzor je zaslužan za prekrasne fotografije i video zapis, aparat ima pregršt naprednih funkcija, ugrađeno elektroničko tražilo i možda i najsexy izrada među svim modernim aparatima. Najbolje ga je spariti sa dva-tri malena prime objektiva i nositi uvijek sa sobom - pravi je gušt u upotrebi!
VIDEO TEST
Gdje kupiti
 • Fotoaparat Olympus PEN-F 17mm 1:1.8 Kit srebrni/crni
  Fotoaparat Olympus PEN-F 17mm 1:1.8 Kit srebrni/crni
  Raspoloživo
 • 11.999,00 kn
  Pogledaj ponudu
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.