Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Panasonic Lumix GX8
Mirrorless
Autor:Ivan Ivančić
5.7.2016.
naša ocjena:
8,8
vaša ocjena:
0
Volimo
  • Brzina rada
  • Velik izbor objektiva
  • Dobar video
Ne volimo
  • Prosječan u uvjetima slabijeg svjetla
AKTUALNOST
Najavljen:
srpanj 2015.
U prodaji od:
listopad 2015.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Kvaliteta izrade je vrhunska. Kućište od magnezijske legure nije preteško (490g). Za razliku od prethodnog GX7, novi GX8 je zabrtvljen protiv vlage i prašine. Tijelo je malo veće od GX7, ali to ne smeta, jer pruža bolji oslonac sa težim objektivima ili za korisnike većeg dlana. Grip je odlično oblikovan, a sve kontrole na dohvat prsta.
10
Zaslon i tražilo
LCD jedinica ima dijagonalu tri inča i milijun točaka. To je isto kao i na starom GX7, ali OLED tehnologija ga čini svjetlijim i daje bolju reprodukciju boja. Kutovi gledanja su savršeni. Dodirna funkcija radi vrlo precizno i može biti potpuno onemogućena ako vam se ne sviđa. Tražilo je i dalje jedinstveno na tržištu jer je jedino sa opcijom zakretanja što je korisno za snimanje iz žablje perspektive bez potrebe da se legne na zemlju.
10
Baterija
Službeno, trajanje baterije je oko 330 snimaka. Isprobavajući aparat, dobio sam više; oko 400 snimaka. S drugom baterijom u džepu, bit ćete spremni za cjelodnevno snimanje. Vanjski punjač je uključen u paket, a punjenje potpuno prazne baterije traje oko dva sata. Ne postoji mogućnost punjenja unutar fotoaparata. Pretinac za baterije je dovoljno daleko od držača stativa, tako da neće biti problem promijeniti bateriju ili memorijsku karticu dok je pločica stativa na fotoaparatu.
8
Senzor i kvaliteta fotografija
Senzor ima 20 MP rezolucije što je dosad najviše za mikro 4/3 format, a sada je i stabiliziran. Kvaliteta slike je na visokoj razini. Boje na fotografijama su zadano neutralne, ali pri obradi fotografija GX8 može imati malo drugačije renderirane boje nego Canon ili Nikon, a i šum će biti izraženiji nego na aparatima većeg APS-C senzora; tu još ima prostora za poboljšanje. Visoki ISO je upotrebljiv do ISO 3200 što je očekivan rezultat.
Pogledajte primjere fotografija:
8
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Brzina rada je vrhunska. Iako za uključivanje i dalje treba sekundu i pol (mirrorless radi u konstantom live-view načinu rada) sve ostale funkcije reagiraju trenutačno, a najviše oduševljava brzina rada u reprodukciji (listanje fotografija i zumiranje). Mnogobrojne vanjske tipke su programibilne. Izbornici su jasni i dobro grupirani - vrlo bitno za aparata sa ovolikom količninom funkcija.
9
Povezivost i pohrana podataka
Podržane su standardne SD memorijske kartice do 128GB, što bi trebalo biti dovoljno čak i za najstrastvenije 4K video-entuzijaste. GX8 ima mikro HDMI izlaz, USB priključak koji nije standardne vrste i utor za mikrofon koji može poslužiti i kao žičani ulaz daljinskog upravljača. Ulaz za mikrofon je promjera 2.5mm, a ne standardnih 3.5mm, pa su adapteri ili vanjski audio snimači obavezni. Wi-Fi povezivost je ugrađena, ali nema GPS-a niti izlaza za monitoring slušalice.
7
Video snimanje
GX8 snima 4K video (3860 x 2160) na 30, 25 ili 24p, a full HD je pri 60p. Tu su i zebra, peaking i sve ručne kontrole ekspozicije i fokusa. Video je oštar i detaljan sa zadanim neutralnim bojama, ali to se može detaljno prilagoditi u postavkama. Najviša ocjena izostaje radi nestandardnog 2.5mm ulaza za mikrofon i činjenice da aparati većeg senzora imaju bolji video na visokim ISO vrijednostima.
9
Autofokus i bljeskalica
Autofokus je trenutačan pri dobrom svjetlu, a čak i pri slabijem svjetlu radi brzo i prilično točno. Veličina točaka autofokusa može se podesiti, a dostupan je i gotovo beskonačan broj njihovih konfiguracija. Bljeskalica nije ugrađena niti se dobije u kompletu sa aparatom, no hot-shoe konektor za snažnu vanjsku bljeskalicu je prisutan.
9
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
8,8
Pored GH4, novi GX8 je najnapredniji Panasonicov mirrorless, krcat naprednim funkcijama poput 4K videa, stabiliziranog 20 megapikselnog senzora, zabrtvljenog kućišta i jedinstvenog zakretnog elektroničkog tražila. Sve to je i više nego dovoljno za žestoki napad na Canon i Nikon koji su tradicionalno bili prvi odabir u klasi naprednih fotoaparata.
VIDEO TEST
Gdje kupiti
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.