Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Canon EOS 5D Mark III
Full Frame DSLR
Autor:Ivan Ivančić
26.7.2012.
naša ocjena:
9,5
vaša ocjena:
8
Volimo
 • Kvaliteta fotografija
 • Istovremen rad s 2 memorijske kartice
 • Sofisticirani AF sustav
 • Silent shutter funkcija bešumnog okidanja
 • Kontrola šuma pri visokim ISO
 • Napredan video mod
 • Višestruka ekspozicija
Ne volimo
 • Banding u sjenama na ISO 100
 • Veličina i težina
 • Video nema opcije 50/60p pri full HD rezoluciji
 • Nema zakretni LCD zaslon
AKTUALNOST
Najavljen:
ožujak 2012.
U prodaji od:
svibanj 2012.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Izrada je na vrhunskom nivou; magnezijski kostur je sposoban izdržati vrlo grubo korištenje, koje će aparat sigurno i doživjeti kod profesionalne upotrebe. Mark III je velik i težak; voljeti će ga svi korisnici sa velikim šakama i oni koji koriste velike i teške teleobjektive te redovne rade sa bljeskalicom, ali cjelodnevno držanje u ruci izrazito umara. 5D ima sve bitne funkcije postavljene na direktne tipke, kao i visoku razinu njihove personalizacije.
10
Zaslon i tražilo
LCD od 3.2 inča i 1,040,000 piksela je preuzet iz 1DX modela. Prikaz je savršen: oštar i svijetao, ali LCD nije zakretan. Optičko tražilo je izrazito veliko i ugodno za korištenje. Ima funkcija libele koja se prikazuje svijetlećim AF točkama no onda nije jasno koja je AF točka aktivna. Nema ni sklopke za pokrivanje tražila pri dugoj ekspoziciji kao kod Nikona D800 nego se koristi gumeni poklopčić, a da bi ga se upotrijebilo treba skinuti gumeni obrub oko tražila koji je pak lako izgubiti.
9
Baterija
Službeno, baterija je deklarirana na 950 fotografija, no tijekom testa izvlačili smo 600-700 fotografija. Zahvaljujući opciji memoriranja pojedinih baterija pomoću njihovih serijskih brojeva, moguće je detaljno praćenje stanja napunjenost baterije, broja okidanja i životnog vijeka baterija.
10
Senzor i kvaliteta fotografija
Mark III ima 22 MP kao i prethodnik, a realno malo kome treba više od toga. Umjesto pikselaže, smanjen je šum na visokim ISO vrijednostima. Hvalimo silent shutter opciju - načinu okidanja sa smanjenom bukom izazvanom kretanjem zrcala. Po pitanju dinamičkog raspona nažalost nema nikakvih napredaka u odnosu na Mark II, a po pitanju šuma u sjenama zaostaje za Nikonom D600 i D800.
Pogledajte primjere fotografija:
 • 1.jpg
  ISO 100, F6.7, 1/45
 • 2.jpg
  ISO 200, F8.0, 1/250
 • 3.jpg
  ISO 100, F8.0, 1/324
 • 4.jpg
  ISO 100, F8.0, 1/250
 • 5.jpg
  ISO 100, F8.0, 1/320
 • 6.jpg
  ISO 65535, F4.0, 1/10
9
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Izbornik je logičano koncipiran i lak za savladavanje. RAW format nudi dvije niže rezolucije što je vrlo praktično ako unaprijed znamo da nam visoka rezolucija neće biti potrebna (Nikon D800 to nema). Naspram D800, nema niti mogućnosti intervalnog snimanja niti timelaps filmića. 5D Mark III je izrazito brz u svim aspektima rada od uključivanja pa do zapisivanja ili pregledavanja fotografija. Kontinuirano snimanje je moguće brzinom od 6 fotografija u sekundi.
9
Povezivost i pohrana podataka
Mark III ima cijeli niz konektora: mini USB i HDMI, konektor za daljinski upravljač te studijsku rasvjetu, ulaz za vanjski mikrofon i izlaz za slušalice za audio monitoring pri snimanju videa. Dva su utora za memorijske kartice (SD i CF) te ima nekoliko načina istovremenog rada sa njima. Nema USB 3.0, a GPS i WiFi su opcija.
9
Video snimanje
Upravo je video funkcija u prethodnom Mark II modelu zaslužna za ogromnu popularnost, pa Mark III ostvaruje još bolje performanse na ovom polju. Dostupan je cijeli niz rezolucija, broja sličica u sekundi i odabir progresivnog ili interlaced sniamanja. Aparat ima ulaz za vanjski mikrofon i izlaz za monitoring slušalice. Prigovor vidimo u podatku da je frame rate od 60fps moguć samo pri rezoluciji od 1280 x 720.
10
Autofokus i bljeskalica
Vjerojatno najbitniji novitet na Mark III je novi sistem autofokusa koji je skoro isti kao u najjačem modelu - 1DX. Korisnik tako može odabrati jednu od 61 fokusne točke, te cijelu paletu njihovih kombinacija kao i nekoliko načina praćenja objekata koje fotografiramo. Opremljen ovim fokusom, Mark III je vjerojatno najsvestraniji profesionalni aparat do danas (Nikon D800 je specifičan radi megalomanske rezolucije). Bljeskalica nije ugrađena (Nikon D800 je ima).
10
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
9,5
Canon 5D Mark III ima 22MP full-frame senzor i nasljednik je 5D Mark II modela, najpopularnijeg profesionalnog DSLR aparata za koji se redovno koristi za video produkciju. Naspram glavnog konkurenta, Nikona D800 nudi nešto naprednije video postavke dok je kvaliteta fotografija kod oba aparata na vrlo visokoj razini.
Gdje kupiti
 • http://www.anigota.com/
 • Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućište tijelo/body
  Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućište, 22.3 MP senzor punog kadra, kontinuirano snimanje brzine do 6 fps, ISO od 100-25.600, Full HD videozapisi, 14-bitni procesor DIGIC 5+, 8.11 cn zaslon od 1.040.000 točaka, HDR način rada (EOS5DIII)
  Raspoloživo
 • 19.990,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućištes EF 24-105mm f/4 L IS USM KIT
  Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućištes EF 24-105mm f/4 L IS USM KIT, 22.3 MP senzor punog kadra, kontinuirano snimanje brzine do 6 fps, ISO od 100-25.600, Full HD videozapisi, 14-bitni procesor DIGIC 5+, 8.11 cm zaslon od 1.040.000 točaka, HDR način rada (EOS5DIII24105)
  Raspoloživo
 • 26.999,00 kn
  Pogledaj ponudu
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.