Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Canon EOS 5D Mark III
Full Frame DSLR
Autor:Ivan Ivančić
26.7.2012.
naša ocjena:
9,5
vaša ocjena:
8
Volimo
 • Kvaliteta fotografija
 • Istovremen rad s 2 memorijske kartice
 • Sofisticirani AF sustav
 • Silent shutter funkcija bešumnog okidanja
 • Kontrola šuma pri visokim ISO
 • Napredan video mod
 • Višestruka ekspozicija
Ne volimo
 • Banding u sjenama na ISO 100
 • Veličina i težina
 • Video nema opcije 50/60p pri full HD rezoluciji
 • Nema zakretni LCD zaslon
AKTUALNOST
Najavljen:
ožujak 2012.
U prodaji od:
svibanj 2012.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Izrada je na vrhunskom nivou; magnezijski kostur je sposoban izdržati vrlo grubo korištenje, koje će aparat sigurno i doživjeti kod profesionalne upotrebe. Mark III je velik i težak; voljeti će ga svi korisnici sa velikim šakama i oni koji koriste velike i teške teleobjektive te redovne rade sa bljeskalicom, ali cjelodnevno držanje u ruci izrazito umara. 5D ima sve bitne funkcije postavljene na direktne tipke, kao i visoku razinu njihove personalizacije.
10
Zaslon i tražilo
LCD od 3.2 inča i 1,040,000 piksela je preuzet iz 1DX modela. Prikaz je savršen: oštar i svijetao, ali LCD nije zakretan. Optičko tražilo je izrazito veliko i ugodno za korištenje. Ima funkcija libele koja se prikazuje svijetlećim AF točkama no onda nije jasno koja je AF točka aktivna. Nema ni sklopke za pokrivanje tražila pri dugoj ekspoziciji kao kod Nikona D800 nego se koristi gumeni poklopčić, a da bi ga se upotrijebilo treba skinuti gumeni obrub oko tražila koji je pak lako izgubiti.
9
Baterija
Službeno, baterija je deklarirana na 950 fotografija, no tijekom testa izvlačili smo 600-700 fotografija. Zahvaljujući opciji memoriranja pojedinih baterija pomoću njihovih serijskih brojeva, moguće je detaljno praćenje stanja napunjenost baterije, broja okidanja i životnog vijeka baterija.
10
Senzor i kvaliteta fotografija
Mark III ima 22 MP kao i prethodnik, a realno malo kome treba više od toga. Umjesto pikselaže, smanjen je šum na visokim ISO vrijednostima. Hvalimo silent shutter opciju - načinu okidanja sa smanjenom bukom izazvanom kretanjem zrcala. Po pitanju dinamičkog raspona nažalost nema nikakvih napredaka u odnosu na Mark II, a po pitanju šuma u sjenama zaostaje za Nikonom D600 i D800.
Pogledajte primjere fotografija:
 • 1.jpg
  ISO 100, F6.7, 1/45
 • 2.jpg
  ISO 200, F8.0, 1/250
 • 3.jpg
  ISO 100, F8.0, 1/324
 • 4.jpg
  ISO 100, F8.0, 1/250
 • 5.jpg
  ISO 100, F8.0, 1/320
 • 6.jpg
  ISO 65535, F4.0, 1/10
9
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Izbornik je logičano koncipiran i lak za savladavanje. RAW format nudi dvije niže rezolucije što je vrlo praktično ako unaprijed znamo da nam visoka rezolucija neće biti potrebna (Nikon D800 to nema). Naspram D800, nema niti mogućnosti intervalnog snimanja niti timelaps filmića. 5D Mark III je izrazito brz u svim aspektima rada od uključivanja pa do zapisivanja ili pregledavanja fotografija. Kontinuirano snimanje je moguće brzinom od 6 fotografija u sekundi.
9
Povezivost i pohrana podataka
Mark III ima cijeli niz konektora: mini USB i HDMI, konektor za daljinski upravljač te studijsku rasvjetu, ulaz za vanjski mikrofon i izlaz za slušalice za audio monitoring pri snimanju videa. Dva su utora za memorijske kartice (SD i CF) te ima nekoliko načina istovremenog rada sa njima. Nema USB 3.0, a GPS i WiFi su opcija.
9
Video snimanje
Upravo je video funkcija u prethodnom Mark II modelu zaslužna za ogromnu popularnost, pa Mark III ostvaruje još bolje performanse na ovom polju. Dostupan je cijeli niz rezolucija, broja sličica u sekundi i odabir progresivnog ili interlaced sniamanja. Aparat ima ulaz za vanjski mikrofon i izlaz za monitoring slušalice. Prigovor vidimo u podatku da je frame rate od 60fps moguć samo pri rezoluciji od 1280 x 720.
10
Autofokus i bljeskalica
Vjerojatno najbitniji novitet na Mark III je novi sistem autofokusa koji je skoro isti kao u najjačem modelu - 1DX. Korisnik tako može odabrati jednu od 61 fokusne točke, te cijelu paletu njihovih kombinacija kao i nekoliko načina praćenja objekata koje fotografiramo. Opremljen ovim fokusom, Mark III je vjerojatno najsvestraniji profesionalni aparat do danas (Nikon D800 je specifičan radi megalomanske rezolucije). Bljeskalica nije ugrađena (Nikon D800 je ima).
10
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
9,5
Canon 5D Mark III ima 22MP full-frame senzor i nasljednik je 5D Mark II modela, najpopularnijeg profesionalnog DSLR aparata za koji se redovno koristi za video produkciju. Naspram glavnog konkurenta, Nikona D800 nudi nešto naprednije video postavke dok je kvaliteta fotografija kod oba aparata na vrlo visokoj razini.
Gdje kupiti
 • http://www.anigota.com/
 • Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućište tijelo/body
  Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućište, 22.3 MP senzor punog kadra, kontinuirano snimanje brzine do 6 fps, ISO od 100-25.600, Full HD videozapisi, 14-bitni procesor DIGIC 5+, 8.11 cn zaslon od 1.040.000 točaka, HDR način rada (EOS5DIII)
  Raspoloživo
 • 19.990,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućištes EF 24-105mm f/4 L IS USM KIT
  Canon EOS 5D Mark III Digitalni SLR fotoaparat - crno kućištes EF 24-105mm f/4 L IS USM KIT, 22.3 MP senzor punog kadra, kontinuirano snimanje brzine do 6 fps, ISO od 100-25.600, Full HD videozapisi, 14-bitni procesor DIGIC 5+, 8.11 cm zaslon od 1.040.000 točaka, HDR način rada (EOS5DIII24105)
  Raspoloživo
 • 26.999,00 kn
  Pogledaj ponudu
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.