Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
5 savjeta kako poboljšati brzinu VPN-a
Reducirajte razinu enkripcije i ne instalirajte VPN na ruter
Virtualna privatna mreža (VPN) je desetljećima stara tehnologija koja omogućuje svakom računalu sigurno povezivanje s udaljenim poslužiteljem na dalekoj lokaciji, kao da je priključen na lokalnoj razini. No, što ako je brzina VPN-a spora, a pristup internetu otežan? Nudimo vam pet najbitnijih savjeta.

1. Odaberite najbolju lokaciju poslužitelja

To je možda najvažnija stvar koju treba imati na umu, a ona ima veze s načinom na koji VPN radi. Recimo da želite koristiti VPN kako bi zaobišli određene probleme s preusmjeravanjem koje vam ubijaju latenciju na online igrama. Povezivanjem s VPN-om možete promijeniti preusmjeravanje svojih podataka na internetu te na taj način izbjeći, primjerice, zastoje u posredničkoj mreži.

Recimo da ste u Zagrebu i igrate igru čiji se server također nalazi u Zagrebu. Obično vaši podaci putuju na server koristeći najbrži put, a onda se vraćaju vama najbržim putem, što je rezultira kašnjenjem od možda 20 milisekundi. Ali ako ste povezani s VPN-om u SAD-u, vaši se podaci filtriraju kroz taj VPN, što znači da moraju prvo putovati u SAD, zatim na server u Zagrebu, pa potom natrag u SAD i na kraju natrag u uređaj. Dodatna udaljenost može povećati vašu latenciju (kašnjenje) na 250 milisekundi. Stoga uvijek odaberite lokaciju koja je najbliža serveru, ali imajte na umu da to nije važno za stvari koje su neovisne o latenciji, poput pregledavanja weba.

.

2. Reducirajte razinu enkripcije

VPN može koristiti različite sigurnosne protokole za šifriranje podataka koji prolazi kroz mrežu. Ne podržavaju sve VPN usluge sve protokole, ali mnogi od standardnih su široko podržani. No, šifriranje može biti računalno skupo. Svaki bit podataka koje računalo ostavlja treba kodirati i svaki bit podataka koji se vraća treba dekodirati.

Veća brzina internetske veze ne znači ništa, ako je brzina enkripcije mala

Za jače kodiranje će vam trebati više računalne snage. Ako CPU vašeg uređaja nije dovoljno brz, mogao bi postati usko grlo pri obradi podataka. Čak i ako se vaš internet može nositi sa 100 Mbps, to neće biti važno ako je vaša enkripcija toliko jaka da može procesuirati podatke pri brzini od samo 10 Mbps. Imajte na umu da je ovo poželjno samo ako ne trebate maksimalnu sigurnost za sve što radite preko VPN-a. 

.

3. Ne instalirajte VPN na ruter

Kao VPN korisnik, imate dva izbora: možete instalirati VPN na ruteru ili na svakom pojedinom uređaju koji koristite (računalo, smartphone, tablet). Uvijek koristite drugu opciju. Jedan od razloga zašto su ruteri toliko pristupačni jest stoga što ne trebaju najnovije procesore kako bi bili učinkoviti. Nažalost, to znači da je čak i prošlogodišnji smartphone brži od današnjeg rutera, a to će stvoriti gore opisano usko grlo prilikom enkripcije.

No, čak i ako pretpostavimo da ruter ima procesorsku snagu ekvivalentnu onoj modernog pametnog telefona, još uvijek moramo uzeti u obzir činjenicu da samo jedan uređaj kodira i dekodira podatke s više uređaja, što je puno podataka za obradu.

.

4. Isprobajte TCP i UDP

Općenito govoreći, UDP (User Datagram Protocol) je puno brži od TCP-a (Transmission Control Protocol). Razlika je u tome što TCP mora uspostaviti vezu između dvije krajnje točke (vas i web stranice), a zatim stalno provjeravati jesu li svi podaci uspješno stigla na odredište. UDP samo puca podatke na internet, bez provjere je li sve stiglo na odredište.

Pružatelji internetskih usluga često potiču TCP promet preko VPN-a

Ovaj dodatni korak na TCP-u, čini protok sporijim, jer se više provjera mora odviti između vas i odredišta prilikom slanja podataka. Korištenje VPN-a preko UDP-a može biti puno brže. Provjerite svoje postavke VPN-a te pogledajte je li ručno prebacivanje podržano.

Također imajte na umu da je ISP (pružatelj internetske usluge) može otkriti i potaknuti TCP promet preko VPN-a. To je uobičajenije nego što mislite, jer puno ljudi koristi VPN za prijenos multimedijskih sadržaja i torrenta, za što se obično koristi TCP. Prebacivanje na UDP može pomoći s brzinom, ali bi moglo rezultirati nestabilnom vezom

.

5. Ojačajte svoj VPN ili promijenite pružatelja

VPN nikada neće biti brži od onoga što vaš pružatelj internetske usluge podržava. Ako vam je brzina VPN-a spora jer je vaša brzina osnovnog interneta spora, onda nemate izbora nego da prebacite svoj internet na višu razinu.

Prebacivanje s Wi-Fija na žičanu konekciju može pomoći s brzinama u nekim slučajevima. No, imajte na umu da neki pružatelji VPN usluga mogu regulirati brzinu, pogotovo ako koristite besplatnu VPN uslugu.

.

Više o temi povezivost, VPN, Wi-Fi.

Komentari (0)
Pročitano (818)
New York ima Wi-Fi govornice
New York ima preko 10 tisuća govornica koje u doba smartphonea koristi zanemariv dio stanovnika. Zato planiraju potpuno obnoviti sve govornice te ih pretvoriti u moderne komunikacijske centre.
3.5.2014.
Tapete koje blokiraju Wi-Fi signal
Vjerojatno ste svoj pametni telefon i e-mail osigurali jakom lozinkom kako vam ne bi tko upao u privatan prostor i pronašao nešto što nije za svačije oči. No, što se događa kada se radi o bežičnim mrežama? Vrlo često lozinku je lako probiti jer imate postavljen najniži standard ključa. Lijeni smo promijeniti je pa krađa WiFi signala tako biva česta. A kako bi bilo da probate s tapetama koje blokiraju Wi-Fi signal?
11.6.2012.
MakroMikro predstavio novu internetsku trgovinu
MakroMikro, koji je već gotovo 25 godina prisutan na tržištu prodaje računalne i potrošačke elektronike te papirne konfekcije, predstavio je redizajniranu stranicu i novu internetsku trgovinu MMG web-shop.
7.6.2016.
Mastercard robotom Pepper mijenja prodavača
Mastercardova aplikacija Masterpass već je dostupna na svim pametnim uređajima, a proširenje dostupnosti na inteligentne robote trebalo bi dodatno unaprijediti načine trgovanja
24.5.2016.
Prva TV reklama u Hrvatskoj snimljena mobitelom
Nova ponuda iz Iskona korisnicima donosi uštedu od 1.000 kuna na pakete superbrzog interneta i televizije. Ova akcija traje slijedeća dva mjeseca, a za nju su Iskonovci snimili i seriju reklamnih TV spotova "I bogati plaču" što je prva u Hrvatskoj reklama snimljena pametnim telefonom!
8.3.2016.
Vipnet predstavio nove internet pakete
Vipnet je na press konferenciji predstavio nove pakete fiksnih internet i TV usluga. Novosti nisu prevelike kao što cijene nisu posebno niske, ali zahtjevne korisnike radovati će maksimalna brzina od 120 Mbit/s.
30.3.2015.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.