Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Apple razmišlja o vraćanju proizvodnje u SAD
Njihovi dobavljači, Foxconn i Pegatron, su dobili uputu da razmisle o proizvodnji iPhonea u SAD-u
Apple se vraća kući. Tako bi se mogao sažeti njihov upit ključnim partnerima u proizvodnji iPhonea, potaknut zalaganjem Donalda Trumpa za vraćanje proizvodnje američkih kompanija na njihov teritorij.
Svi Appleovi uređaji osim Mac Proa se proizvode u Kini

Apple je navodno zatražio od ključnih partnera u proizvodnji iPhonea, Foxconn i Pegatron, da istraže načine kako implementirati proizvodno-opskrbni lanac na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država. Naime, svi su iPhonei (kao i velika većina Appleovih proizvoda) proizvedeni i sastavljeni u Kini. Foxconn navodno aktivno istražuje načine kako bi proizvodio iPhone u SAD-u, iako je Pegatron odbio Appleov zahtjev zbog zabrinutosti oko povećanja troškova proizvodnje.

Apple je dobio neke kritike tijekom godina zbog svoje ovisnosti o kineskoj proizvodnji, ali je pitanje došlo u središte pozornosti nedavno, kad je, sada već predsjednik, Donald Trump, tvrdio da će "prisiliti Apple da proizvodi svoja računala i stvari u SAD-u". U kojoj mjeri Trump namjerava pretvoriti taj plan u djelo još je nepoznato, iako se još uvijek postavljaju pitanja o Appleovom proizvodnom lancu. Neki izvori u Appleovom opskrbnom lancu vjeruju da će Trump prisiliti Apple da proizvodi određen broj iPhonea u SAD-u. Bez obzira na stvarnost, za Apple ima smisla istražiti domaću proizvodnju iPhone i biti nužno pripremljen za bilo koju mogućnost.

Šef Applea, Tim Cook smatra ideju o proizvodnji u SAD-u nemogućom zbog odljeva mozgova.

Iz Appleove perspektive, čini se malo vjerojatnim da će tvrtka preseliti proizvodnju iPhonea u Ameriku bez financijskih benefita. Ako Trumpova vlast odluči oporezovati tvrtkin uvoz, to bi moglo značiti jeftiniju proizvodnju u SAD-u te umanjivanje velikih troškova proizvodnje. No, ako do toga i dođe, ne zna se kada bi proizvodnja u SAD-u počela. Jedina iznimka od uređaja proizvedenih u Kini je maleno i skupo računalo Mac Pro, kojeg Apple proizvodi u tvornici u SAD-u. Ranije je Appleov šef, Tim Cook odbacio mogućnost izrade iPhonea u SAD-u zbog odljeva mozgova, strukovnog talenta i znanja u američkoj radnoj snazi. Tako bi Trumpovo inzistiranje na "američkim" iPhoneima postalo nemoguća misija.

.

Više o temi: Apple.

Komentari (0)
Pročitano (641)
Apple odgodio puštanje Airpoda na tržište
Ako ste nestrpljivo čekali studeni kako biste kupili nove slušalice Apple Airpod - strpite se još neko vrijeme. Naime, u Appleu tvrde da još nisu spremni pustiti slušalice u prodaju, niti decidirano spominju kad bi se to moglo dogoditi.
29.10.2016.
10,5-inčni iPad stiže početkom 2017.
iPad bi ipak mogao dobiti i treću veličinu. Nagađa se da će se u prvom tromjesečju sljedeće godine, uz modele veličine 9,7 i 12,9 inča, naći i model s 10,5 inča.
27.11.2016.
Vlada SAD-a dala smjernice za pametne pištolje
Pošast pametnih uređaja prešla je u sferu sigurnosti (ili kriminala, ovisi s koje strane gledate). Naime, američka je vlada donijela smjernice o upotrebi pametnih pištolja, kako bi povećala sigurnost rukovanja oružjem.
27.11.2016.
iPhone 8 bi mogao imati zakrivljeni OLED ekran
Potražnja za iPhoneom 7 i 7 Plus je ogromna, tolika da dobavljači ne stignu ispuniti sve narudžbe. Sad zamislite kakva će potražnja biti za iPhoneom 8, pogotovo ako će imati zakrivljeni OLED ekran.
2.12.2016.
Kako riješiti probleme s baterijom na iPhoneu 6S?
iPhone 6S očito ima većih problema s baterijom nego što se mislilo. Naime, donedavno su iz Applea tvrdili da je problem ograničen na uređaje proizvedene između rujna i listopada 2015. No, nedavno je otkriven uzrok problema kao i to da on zahvaća puno veći broj uređaja. U tekstu donosimo na što treba obratiti pažnju i što učiniti ako se iPhone 6S počne iznenada gasiti.
11.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.