Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Buduće verzije Firefoxa će biti manje zahtjevne i efikasnije
Korisnici će sami moći kontrolirati opterećenje preglednika na sustav
Firefox se već dugo vremena bori s nedostacima koje tjeraju njegove korisnike da pređu na Google Chrome. Iako je Mozilla pokušala s rebrandiranjem i stalnim dodavanjem novih podrški i nadogradnji, to očito nije bio najbolji put. Zato sada spremaju nešto sasvim novo.
Nova opcija Performances omogućava utjecaj na rad pretraživača

Mozilla očito ima novi plan za stvaranje preglednika s uglađenim kontrolama kako bi se smanjila količina opterećenja na sustav. Ideja projekta je pružiti krajnjim korisnicima veću vidljivost u različitim postavkama, tako da mogu donositi vlastite odluke o tome gdje odrediti prioritet izvedbe i gdje to nema smisla. Ako imate stariji sustav s dvojnim jezgrama (osobito ako je riječ o dvojnoj jezgri bez HT-a), možda želite ograničiti broj postupaka koje Firefox može istodobno koristiti, pogotovo ako nemate puno RAM-a.

Hvatajuće stranice mogu biti odlične ako imate spor sustav i brzu vezu, no u obrnutom slučaju više takvih stranica može usporiti sustav. Malo dodiruje, kao što je isključivanje animacija, neće napraviti veliku razliku na bilo kojem računalu. No, ako ste se ikad mučili dovršiti projekt na neučinkovitom stroju (ili ako ste koristili računalo na fakultetu ili srednjoj školi), ove stvari mogu učiniti preglednik malo lakšim za korištenje.

Neke postavke Firefoxa dodatno su olakšane

Postoji još nekoliko dodataka koje treba uzeti u obzir. Bit će moguće isključiti sve dodatke i ponovno pokrenuti preglednik bez ručnog pokretanja Safe Modea. Mozilla već dugo tvrdi da su određene nadogradnje odgovorne za sporu izvedbu ili probleme s bugovima, a ova opcija omogućuje korisnicima brzu i jednostavnu provjeru je li to zaista tako. Što se tiče kontrole količine memorije koju preglednik upotrebljava, ona je vezana uz broj procesa sadržaja koje korisnik istodobno pokreće u pregledniku. Tako više procesa znači bržu izvedbu, ali i više memorije u uporabi odjednom.

Firefox nije kao što je bio nekad, sad se čini kao da ide prema skupini marginalnijih pretraživača. No, Mozilla se, koliko god se nekad činilo pogrešno, barem trudi zadržati Firefox negdje pri vrhu popularnosti među korisnicima. Ove promjene bi im to trebale omogućiti, ali i ubrzati rad samog preglednika, što bi svakako bilo pohvalno. 

.

Više o temi Firefox

Komentari (0)
Pročitano (273)
Firefox FxO je proziran smartphone
Ako vam je dosta iOS-a, Android OS-a i Windows Phonea, Firefox ima mobitele s vlastitim operativnim sustavom, a najnoviji model je potpuno proziran.
28.12.2014.
64-bitni Mozilla Firefox
Mozilla bi trebala konačno početkom 2015. godine predstaviti 64-bitnu verziju popularnog Firefox browsera.
7.10.2014.
Firefox 4 uz GPU?
Ekskluzivno za Windows korisnike, FireFox je izdao beta verziju svoje četvrte inačice, koja bi po riječima programera trebala iskorištavati podjednako procesor i grafičku karticu - ubrzavajući time sam rad ovog preglednika.
9.9.2010.
FireFox 4 – prvi detalji
Mozilla, tvorac megapopularnog internet preglednika Firefox, najavila je svoju četvrtu inačicu, &scaron;to će zasigurno predstaviti i nekoliko novih mogućnosti.<a href="http://www.hcl.hr/vijesti.php?TekstID=3266&amp;select=23" target="_blank"></a>
29.7.2009.
Alcatelovi Firefox OS uređaji
Alcatel je na MWC sajmu predstavio tri nova smartphonea te jedan tablet, a svima je zajedničko da ih pogoni novi Mozillin Firefox OS.
26.2.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.