Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Čitač otiska prsta konačno ugrađen u ekran
Vivo je uspio ono što Apple i Samsung nisu
Prošloga je tjedna na MWC-u u Šangaju kineska kompanija Vivo u suradnji s Qualcommom pokazala prvi mobitel koji ima senzor otiska prsta integriran ispod ekrana. Time su napravili nešto s čime se Apple i Samsung muče već mjesecima, ali i iskorak u mobilnoj tehnologiji.
Vivo je prvi uspio integrirati senzor otiska prsta ispod ekrana

Vivo je na prvoj javnoj prezentaciji modificirane verzije njihova modela Xplay 6, predstavio senzor otiska prsta integriran ispod (ili unutar) ekrana. Za tu komponentu je, pak, zaslužan Qualcomm, koji je predstavio čak tri modela takvih senzora.

Zanimljivo je da su senzori kompatibilni sa svim serijama čipseta koje tvrtka trenutno proizvodi, što znači da bi se ova tehnologija mogla primjenjivati jednako na najjeftinijim i najskupljim pametnim telefonima.

Qualcomm je stvorio tri modela novih senzora otiska prsta

Senzori za premium modele su napravljeni tako da budu smješteni ispod ekrana, oni za srednju klasu uređaja će biti smješteni ispod donjeg ruba ekrana (na digitalizatoru), a na najjeftinijim mobitelima će senzori biti smješteni u staklo ekrana.

Ovi senzori funkcioniraju na način da ultrazvučnim valovima hvataju oblik vrha prsta, bez obzira na moguće smetnje poput vode, znoja ili prašine. Osim toga, u njih su ugrađene i tehnologije praćenja rada srca te toka krvi, koje mogu spriječiti eventualno hakiranje, a u najboljem slučaju otkriti neku kardiovaskularnu bolest. Senzori reagiraju čak i kad je staklo oštećeno ili je ekran ugašen. 

Prvi uređaji s takvim senzorima se očekuju u 2018. godini

Oni koji su testirali uređaj s takvim senzorom tvrde da je reakcija uređaja nakon postavljanja prsta užasno spora te da je prostor u kojem je senzor smješten prilično malen. U Qualcommu tvrde kako će otkloniti te probleme i početi isporučivati senzore proizvođačima mobitela već ovog mjeseca.

Osim toga, prilagodit će ih smještanju ispod drugih vrsta stakla te metala, za još raznovrsniju upotrebu. Ovo bi značilo da bismo uređaje s ovom tehnologijom otključavanja mogli vidjeti tek za godinu dana, osim ako se nešto drastično ne popravili ili ne pogorša u razvoju. iPhone 8 i Note 8 tako ostaju s "običnim" senzorima.

.

Više o temi tehnologija, mobiteli, Qualcomm.

 

Komentari (0)
Pročitano (637)
iPhone Touch ID: čitač otiska prsta - nova revolucija?
Novi čitač otiska prsta na iPhoneu 5S "Touch ID" mogao bi postati vrlo praktično rješenje i revolucionarno promijeniti način na koji koristimo smartphone. Iz aspekta korisnika (potrošača) neke usluge će sa čitačem otiska prsta biti vrlo jednostavne za "otključavanje" ili "potvrđivanje" (identiteta), čime potencijalni kupac brzo i jednostavno dolazi do željenog proizvoda ili usluge. Apple je pogodio u srž problema koji NFC tehnologija do sada nije riješila.
14.9.2013.
HTC One Max na testu: dali smo otisak prsta
Isprobali smo novi HTC One Max koji uskoro dolazi kod nas u prodaju. Ovaj mobitel ili bolje reći "phablet" s ogromnim 5,9 inčnim zaslonom poseban je po činjenici da straga ima ugrađen čitač otiska prstiju (kao i Apple iPhone 5S).
18.10.2013.
Epsonov projektor interaktivan je na dodir prsta
Epson je najavilo je novu seriju projektora kratkog dometa u koju je uključen i model EB-595Wi, prvi njihov uređaj koji je interaktivan i osjetljiv na dodir prsta. Uređaj omogućuje korisnicima interaktivan rad, samo pomoću prstiju, na projiciranoj slici.
23.1.2014.
Hrvati žele mobilno plaćanje i autentikaciju otiskom prsta
Više od 90 posto potrošača koristi pametni telefon više od bilo kojeg drugog uređaja, a – kad je riječ o plaćanju – umjesto PIN-a bi radije koristili biometriju, primjerice otisak prsta. Rezultati su ovo studije Mastercard ImpactofInnovation o stavovima prema digitalnoj tehnologiji koje je provedeno među 23.000 potrošača u 23 države u Europi, Africi te na Bliskom istoku, uključujući i Hrvatsku.
2.10.2016.
Hydrogen One je skupi modularni mobitel
Proizvođač vrhunskih profesionalnih kamera Red najavio je svoje planove za ulazak na tržište pametnih telefona. U stvari, tvrtka je otkrila svoj prvi uređaj pod nazivom Hydrogen One.
15.7.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.