Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Corning Iris Glass donosi tanje UHD LED LCD televizore već 2017.?
Iduće ćemo godine vjerojatno biti u mogućnosti kupiti televizor ne deblji od 10 milimetara
Napredak u tehnologiji doveo je do proizvodnje televizora s minimalnim dimenzijama okvira zaslona. LPG je prozirni list koji se instalira kao supstrat u LCD televizorima kako bi usmjeravao svjetlosne izvore (poput LED dioda) od bočnih strana zaslona preko cijelog ekrana.
Iris Glass je koristilo nekoliko televizijskih brandova do sada, ali tehnologija omogućuje izradu edge-lit LED LCD TV-a koji su debljine manje od 10 milimetara i ne zahtijevaju rubove zaslona

Kraj je kolovoza i potpuno novi premium 4K Ultra HD televizori s visokim dinamičkim rasponom (HDR) i dalje ispunjavaju predviđanja kako je to ovogodišnja "must-have" tehnologija za AV entuzijaste. No, neke nedavne najave snažno aludiraju da bi sve više i više 4K Ultra LED LCD modela televizora iduće godine moglo biti tanje i svjetlije od nekih današnjih modela.

Jedan od glavnih čimbenika u tom novom dizajnu, dolazi iz Corninga, koji je prošle godine uveo Iris Glass kao novu tehnologiju svjetlovodnih ploča (LGP) za edge-lit LED LCD televizore. LGP je prozirni list koji se instalira kao supstrat u LCD televizorima kako bi usmjeravao izvore svjetlosti (poput LED dioda) od bočnih strana zaslona preko cijelog ekrana. Kada je struja uključena, list od akrila ili stakla emitirat će jarko, jednolično, meko svjetlo.

LGP tehnologija dobro radi zajedno s tehnologijom kvantnih točaka. Moguće je koristiti Iris Glass tehnologiju i upotrebljavati kvantne točke nano-kristala umjesto plastičnih filmova ili cijevi, koje se koriste danas

Televizori uobičajeno koriste plastične svjetlvodne ploče zbog svoje niske cijene i visokog optičkog prijenosa. Plastični LGP-jevi imaju svojstva prijenosa većeg od 90 posto, u odnosu na većinu stakala sa samo 50 do 60 posto prijenosa zbog prisutnosti nečistoća koje blokiraju svjetlo. No, plastične ploče nisu krute i zahtijevaju dodatne strukturne komponente za potporu zaslona, čime rastu troškovi i debljina. Osim toga, plastika se širi i skuplja ovisno o temperaturi i vlazi te stoga zahtijeva da se na edge-lit LCD TV-ima koriste širi zasloni, za kompenzaciju tih promjena. Corning tvrdi da je Iris Glass 36 puta čvršći od plastike i nudi 90 posto nižu toplinsku ekspanziju.

Iris Glass je skuplji od plastičnih LGP-ja, no očekuje se da će cijena padati s povećanjem volumena, što omogućuje njegovo korištenje na više proizvoda srednje veličine

Iris Glass je koristilo nekoliko brandova do sada, ali tehnologija omogućuje izradu edge-lit LED LCD TV-a koji su debljine manje od 10 milimetara i ne zahtijevaju rubove zaslona. Osim toga, ova tehnologija donosi veći postotak čiste svjetlosti od konvencionalnih stakala i omogućuje stvaranje velikih ekrana stabilnih boja, koji su jednaki ili svjetliji od  današnjih televizora s plastičnim LGP-jevima.

Iz Corninga tvrde da njihova LGP tehnologija dobro radi zajedno s tehnologijom kvantnih točaka. Prema tome, moguće je koristiti Iris Glass tehnologiju i upotrebljavati kvantne točke nano-kristala umjesto plastičnih filmova ili cijevi, koje se koriste danas.

Iris Glass je danas dostupan u veličinama do 75 inča i, zato što koristi Corningov fuzijski postupak formiranja, veličine zaslona mogle biti čak i veće, ovisno o potražnji na tržištu i sposobnostima opskrbnih lanaca. Osim toga, Iris se može koristiti za već proizvedene edge-lit LED LCD televizore sa zakrivljenim ekranom.

Iris Glass je skuplji od plastičnih LGP-ja, što objašnjava zašto se danas prvenstveno koristi u modelima s velikim ekranima. No, očekuje se da će cijena padati s povećanjem volumena, što omogućuje njegovo korištenje na više proizvoda srednje veličine, što će većina populacije dočekati s oduševljenjem.

.

Više o temi Corning.

Milan Dalmacija via hdguru.com
28.8.2016.
Komentari (0)
Pročitano (914)
Nova generacija pametnih Samsung UHDTV-a
Samsung je premijerno u Hrvatskoj predstavio novu generaciju pametnih TV prijamnika i pratećih uređaja. Vrh ovogodišnje ponude su zakrivljeni SUHD TV prijamnici s Quantum dot tehnologijom koji nude izvanrednu kvalitetu prikaza slike.
9.6.2016.
Novi 43-inčni Philips 4K UHD monitor
MMD koji se specijalizirao za proizvodnju Philips monitora predstavio je novi model Philips 4K UHD linije. Na 43-inča, najnoviji monitor u liniji je ujedno i najveći monitor do sada koji donosi 4K (UHD) iskustvo gledanja kao i stariji model kojeg smo imali priliku testirati. Ovaj ekstra veliki zaslon pruža profesionalnim korisnicima više prostora za rad nego iti jedan drugi monitor prije.
27.4.2016.
Samsung predstavio koncept buducnosti televizije na sajmu CES
Samsung je na sajmu CES 2016 po prvi put predstavio projekt Future TV Zone, interaktivnu izložbu najnaprednijih televizijskih koncepata koje je tvrtka do sada proizvela. Projekt Future TV Zone usmjeren je na modularnu tehnologiju prikaza koja omogućava stvaranje potpuno prilagođenog TV prijamnika, spajanjem više ekrana različitih oblika i veličina, prilagođavajući se korisnikovom stilu života i sadržaju koji želi gledati.
9.1.2016.
Što je to UHD ili Ultra HD (4K)
O 4K tehologiji pišemo već jako dugo. No, proizvođači su 4K zapravo preimenovali u Ultra HD, skraćeno UHD. Prije svega radi se o rezoluciji, broju piksela po visini i širini - 3840 x 2160 piksela. To je četiri puta više od Full HD (1920 x 1080 piksela) i UHD će imati sve više zaslona na različitim gadgetima.
24.1.2015.
Povoljni 28-inčni 4K Acer monitor
Acer je objavio početak prednarudžbi za do sada najpovoljniji 4K (Ultra HD) monitor - 28 inča u 4K rezoluciji dobivate za $800, što će kod nas vjerojatno iznositi oko 6.000kn.
5.10.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.