Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
DDR5 memorija će biti dvostruko bolja od DDR4
Brža, energetski učinkovitija, propusnija memorija s manjom latencijom i boljim odzivom
JEDEC, tvrtka koja postavlja standarde u mikroelektronici je objavila kako će memorijski standard DDR5 uskoro biti spreman i kako će nuditi dvostruko bolje performanse od uobičajene DDR4 memorije.
DDR5 je nasljednik memorijskog standarda DDR4 koji je u upotrebi posljednjih nekoliko godina

Kad govorimo o poboljšanjima u standardu, prije svega mislimo na dvostruko veću propusnost podataka te bolju učinkovitost kanala i potrošnje energije. Novi standard se ne očekuje na tržištu do 2020. godine. JEDEC će finalizirati standard iduće godine, a nove informacije će objaviti na svome Server Forumu u Santa Clari. Ipak, postoji mnoštvo informacija o DDR5 memoriji. 

Novi standard memorije DDR5 za servere, stolna računala i laptope će ponuditi bolju propusnost, iako memorijska latencija još uvijek skače između generacija i rijetko nadilazi izvorne standarde, čak i pri visokim frekvencijama. Veća propusnost je uvijek korisna kod opterećenja servera ili u aplikacijama radnih stanica. Računala s integriranom grafikom uvijek imaju koristi od više memorijske propusnosti, pogotovo ako se koriste za igre ili 3D aplikacije.

JEDEC razvija i NVDIMM-P standard koji će biti kompatibilan s DDR4 i DDR5 memorijom

JEDEC je također objavio da njegov NVDIMM-P specifikacijski standard također napreduje u razvoju. On pokriva nastojanja proizvođača da NAND-flash memoriju postave na DIMM utore i podatkovne centre.  NVDIMM-P je novi NVDIMM standard i održat će svoje mjesto među više varijanti koje su već na tržištu. On kombinira NAND i DRAM na jednom čipu i može povezivati​ dva različita mehanizma pristupa pri korištenju postojećeg DDR4 standarda. NVDIMM-N odgovara jednakoj količini DRAM i NAND flasha na istom modulu. NVDIMM-F koristi malu količinu DRAM-a za pokrivanje velike količine flash memorije. Ovi diskovi imaju manju latenciju i bolji odziv te se stavljaju na DRAM sabirnice umjesto na PCIe sučelja.

To bi značilo da u kombinaciji ova dva standarda možemo dobiti bržu, transparentniju, energetski učinkovitiju memoriju s nešto manjom latencijom. No, ako se ispune predviđanja i DDR5 standard bude dovršen 2018., to bi značilo da će se na tržištu pojaviti najkasnije 2020., a postat će uobičajen tek 2-3 godine nakon toga. Čini se kako će proizvođači računala imati dovoljno vremena da se prilagode novom memorijskom standardu. 

.

Više o temi memorija.

Komentari (0)
Pročitano (380)
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
4.2.2017.
Kapacitet memorije - prijevara?
Problem koji se sve više pojavljuje je tipiziranje kapaciteta memorija za pohranu podataka, ponajviše hard diskova. Naime ako ste kupili hard disk od 500GB zapravo ste dobili 465GB. Prevareni ste?
13.12.2007.
Koliko je radne memorije dovoljno na mobitelu?
Iz godine u godinu proizvođači najprodavanijih pametnih telefona smatraju kako je potrebno dodatno poboljšati specifikacije. Najčešće se to odnosi na radnu memoriju (RAM), gdje se rukovode logikom "više je bolje". No, je li zaista tako?
14.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.