Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
DDR5 memorija će biti dvostruko bolja od DDR4
Brža, energetski učinkovitija, propusnija memorija s manjom latencijom i boljim odzivom
JEDEC, tvrtka koja postavlja standarde u mikroelektronici je objavila kako će memorijski standard DDR5 uskoro biti spreman i kako će nuditi dvostruko bolje performanse od uobičajene DDR4 memorije.
DDR5 je nasljednik memorijskog standarda DDR4 koji je u upotrebi posljednjih nekoliko godina

Kad govorimo o poboljšanjima u standardu, prije svega mislimo na dvostruko veću propusnost podataka te bolju učinkovitost kanala i potrošnje energije. Novi standard se ne očekuje na tržištu do 2020. godine. JEDEC će finalizirati standard iduće godine, a nove informacije će objaviti na svome Server Forumu u Santa Clari. Ipak, postoji mnoštvo informacija o DDR5 memoriji. 

Novi standard memorije DDR5 za servere, stolna računala i laptope će ponuditi bolju propusnost, iako memorijska latencija još uvijek skače između generacija i rijetko nadilazi izvorne standarde, čak i pri visokim frekvencijama. Veća propusnost je uvijek korisna kod opterećenja servera ili u aplikacijama radnih stanica. Računala s integriranom grafikom uvijek imaju koristi od više memorijske propusnosti, pogotovo ako se koriste za igre ili 3D aplikacije.

JEDEC razvija i NVDIMM-P standard koji će biti kompatibilan s DDR4 i DDR5 memorijom

JEDEC je također objavio da njegov NVDIMM-P specifikacijski standard također napreduje u razvoju. On pokriva nastojanja proizvođača da NAND-flash memoriju postave na DIMM utore i podatkovne centre.  NVDIMM-P je novi NVDIMM standard i održat će svoje mjesto među više varijanti koje su već na tržištu. On kombinira NAND i DRAM na jednom čipu i može povezivati​ dva različita mehanizma pristupa pri korištenju postojećeg DDR4 standarda. NVDIMM-N odgovara jednakoj količini DRAM i NAND flasha na istom modulu. NVDIMM-F koristi malu količinu DRAM-a za pokrivanje velike količine flash memorije. Ovi diskovi imaju manju latenciju i bolji odziv te se stavljaju na DRAM sabirnice umjesto na PCIe sučelja.

To bi značilo da u kombinaciji ova dva standarda možemo dobiti bržu, transparentniju, energetski učinkovitiju memoriju s nešto manjom latencijom. No, ako se ispune predviđanja i DDR5 standard bude dovršen 2018., to bi značilo da će se na tržištu pojaviti najkasnije 2020., a postat će uobičajen tek 2-3 godine nakon toga. Čini se kako će proizvođači računala imati dovoljno vremena da se prilagode novom memorijskom standardu. 

.

Više o temi memorija.

Komentari (0)
Pročitano (556)
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
4.2.2017.
Kapacitet memorije - prijevara?
Problem koji se sve više pojavljuje je tipiziranje kapaciteta memorija za pohranu podataka, ponajviše hard diskova. Naime ako ste kupili hard disk od 500GB zapravo ste dobili 465GB. Prevareni ste?
13.12.2007.
Koliko je radne memorije dovoljno na mobitelu?
Iz godine u godinu proizvođači najprodavanijih pametnih telefona smatraju kako je potrebno dodatno poboljšati specifikacije. Najčešće se to odnosi na radnu memoriju (RAM), gdje se rukovode logikom "više je bolje". No, je li zaista tako?
14.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.