Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Delftacopter je dron idealan za prijevoz paketa i robe
Na nizozemskom Sveučilištu Delft proizveli su dron specijaliziran za prijenos paketa i robe
Iz nizozemskog Sveučilišta Delft stiže nam dron koji je specijaliziran za prijenos paketa i robe. Neobičan dizajn u obliku dvokrilca omogućuje mu bolju upravljivost te prelete duljih relacija i prijenos težih paketa.
Amazon je još prije tri godine najavio pokretanje projekta dostave svojih proizvoda dronovima

Dizajn i konstrukcija dronova obično ovise o izboru između fleksibilnosti i izdržljivosti. Postoje dronovi s multirotorom koji će lebdjeti idirektno slijetati, te oni s četiri, šest ili osam krila s propelerima, koji mogu nositi veće nosivosti na većim udaljenostima. Pronalaženje kompromisa u ovom slučaju je teško. Amazon i Google, na primjer, rade isporuke bespilotnih letjelica koje imaju hrpu često suvišnih motora i propelera koji pomažu dronu pri prijelazu između lebdenja i učinkovitog leta. Delft University of Technology u Nizozemskoj već dugo vremena stvara dronove koji kombiniraju najbolje značajke velikog broja krila i jednog propelera, a nedavno su predstavili dvokrilni dron Delftacopter koji je dizajniran za dostave paketa u zabačena mjesta.

Danas se u trgovinama može naći pregršt dronova, no pravna regulacija i dobivanje dozvola nadležnih agencija za njihovo korištenje su komplicirani i dugotrajni procesi koji koče širu upotrebu dronova

Razlog za korištenje krila u konfiguraciji dvokrilca krije se u smanjenoj masi i snazi letjelice. Kod dvokrilca, krila mogu biti kraća od jednokrilaca, a da još uvijek stvaraju određeni uzgon, poboljšavaju upravljivost i konstrukciju te omogućuju letjelici podizanje veće težine u odnosu na veličinu. Jedina mana je porast otpora koji rezultira manjom brzinom. U slučaju Delftacoptera, dvostruka krila također ograničavaju utjecaj vjetra tijekom polijetanja i slijetanja. Dron je efikasniji od drugih hibridnih platformi koje se oslanjaju na potpuno odvojene sustave za dizanje i potisak, zahvaljujući jedinstvenom sustavu za kontrolu ovih procesa

U svakom slučaju, Delftacopter je potpuno autonoman (s Iridium satelitskom vezom za rad na bilo kojem mjestu na Zemlji), i ima doseg od 60 km uz maksimalnu brzinu od 100 kilometara na sat, a može podići 4,5 kilograma tereta. Autopilot brine o horizontalnom letu te vertikalnim slijetanjima. Tim sa Sveučilišta u Delftu već testira uređaj na Medical Express UAV Challenge u Australiji, a zadatak mu je pokupiti uzorak krvi iz Outback Joea, mjesta smještenog na neravnom terenu negdje u australskoj divljini.

.

Više o temi dron.

Milan Dalmacija via spectrum.ieee.org
7.10.2016.
Komentari (0)
Pročitano (950)
Amazon planira dostavljati bespilotnim letjelicama
Dok kod nas Amazon još uvijek ne dostavlja svoje artikle iz kataloga (automobilski dijelovi, odjeća, elektronika, za kuću i vrt, nakit, obuću, softver, alate, igračke, video igre, satove, itd.), u tvrtci već planiraju dostavljanje njihovih proizvoda putem bespilotnih letjelica.
2.12.2013.
Veći broj dronova potiče razvoj osiguranja dronova
Osim što dronovi služe za procjenu štete prilikom zahtjeva za isplatu police osiguranja, mogli bi i sami postati osigurano sredstvo. Naime, sve više osiguravajućih kuća čak i u Hrvatskoj nudi osiguranje dronova, odnosno osiguranje odgvornosti za njegovo korištenje, ali i kasko.
19.10.2016.
Poljoprivredni dronovi mogu poletjeti
Dronovi mogu biti korisni za brojne namjene, a jedna od njih je i poljoprivreda. Dok je u nekim zemljama već nekoliko desetljeća korištenje drona u poljoprivredi legalno, u SAD-u je to postalo nedavno, a u Hrvatskoj je potrebno čekati dozvolu za let dulje no što traje sezona rasta nekih poljoprivrednih kultura.
28.10.2016.
Canon sprema neuništivog drona
Canon očito želi imati primat u svim segmentima foto i video tržišta pa je počeo proizvoditi i dronove. Model PD6E2000-AW-CJ1 je, navodno, prilično izdržljiv i vidi sve.
10.4.2017.
DJI i Hasselblad stvorili superdron
DJI i Hasselblad predstavili su ono što nazivaju "prvom 100-megapikselnom integriranom platformom za zračnu fotografiju". Kombinirajući dron DJI M600 Pro Drone, Ronin-MX Gimbal i kameru Hasselblad H6D-100c, stvoreno je megapikselno čudovište namijenjeno nebu.
6.5.2017.
Popularni DJI Kineze pretvara u inovatore
"Made in China" pred deset i više godina baš i nije bilo nešto što bi nas oduševljavalo. Danas, Kina je napredovala i polako od masovnog kopirača produkata postaju inovatori. Tvrtka DJI osnovana 2006. poznata po Phantom dronovima jedan je od pozitivnih primjera kineske inovacije.
7.10.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.