Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Europarlamentarci žele brži besplatni WiFi
A do 2020. bi svaka država u EU trebala imati jednu 5G mrežu
Europski su zastupnici usvojili preporuku o europskom financiranju WiFi4EU, mreže nekomercijalnih WiFi hotspotova s mogućnošću besplatnog pristupa internetu po većim brzinama. To bi trebalo omogućiti bolji pristup internetu u javnim prostorima unutar zemalja članica EU.
WiFi hotspotovi trebaju zadovoljavati najviše standarde sigurnosti

Hotspotovi su predviđeni za javne institucije poput knjižnica, svih sjedišta javnog sektora, bolnica, škola, sveučilišta, istraživačkih centara, važnijih prometnih pravaca, poduzeća koja se oslanjaju na digitalnu tehnologiju i brojnih drugih mjesta. Početni iznos za financiranje projekta, koji će biti uložen do 2019. je 120 milijuna eura

Novac bi se, prema preporuci Europskog parlamenta, trebao usmjeriti na uravnotežen način između država članica EU te kako bi se zadovoljila jednakost između urbanih i ruralnih područja. Inicijativom WiFi4EU trebalo bi biti obuhvaćeno od 6 do 8 tisuća lokalnih zajednica, a njome bi se omogućavalo od 40 do 50 milijuna pristupa internetu dnevno. Projektom je predviđeno financiranje opreme i troškova postavljanja hotspotova, dok bi lokalne uprave i samouprave plaćale internet i održavanje opreme.

Vijeće Europe treba izraditi zakonski prijedlog za izgradnju mreže hotspotova

Zbog pripreme za izgradnju EU 5G mreže budući hotspotovi trebaju imati mogućnost preuzimanja podataka od 1 Gbps. U ruralnim sredinama brzina preuzimanja će u početku biti 100 Mbps s mogućnošću nadogradnje na prijenos od 1 Gbps te se time uklopiti u buduću 5G mrežu.

Prema preporukama Europskog parlamenta svim kućanstvima u EU nužno je omogućiti brzinu preuzimanja podataka od 100 Mbps s mogućnošću nadogradnje na 1 Gbps. Europarlamentarci su također preporučili da se do 2020. godine osigura barem jedna komercijalna 5G mreža u svakoj članici EU. Više informacija možete saznati na linku ili u videu.

.

Više o temi internet, 5G

       
Komentari (0)
Pročitano (602)
CARNet uvodi tablete i WiFi u škole
Projekt Škole 2.0 Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet izabran je za jednu od tri najinovativnije inicijative u sklopu "Europske nagrade za inovacije u javnoj upravi", u kategoriji Inicijative za obrazovanje i istraživanje.
17.6.2013.
GPS i WiFi fotoaparat
Samsung je u prodaji ponudio digitalni fotoaparat<strong> <a href="http://www.usporedi.hr/katalog/proizvodi/19/pogled/97476/" target="_blank">ST1000</a></strong> s ugrađenim funkcijama <em><strong>geo-tagiranja</strong></em>, <strong><em>Bluetooth</em> 2.0</strong>, <em><strong>Wi-Fi</strong> </em>povezivosti i DLNA kompatibilnosti.
1.12.2009.
WiFi na LCD-u
Novi Philipsov LCD TV s ugrađenom WiFi mrežom za pristup internetu i Net TV opcijom za pregledavanje najpopularnijih svjetskih internetskih stranica pomoću daljinskog upravljača napokon eliminira potrebu za dodatnim kablovima.
22.5.2009.
Kako pretvoriti Android mobitel u Wi-Fi hotspot?
Nije lako naći pouzdan bežični pristup internetu u pokretu, pogotovo ako ste u potrazi za sigurnom privatnom vezom. Javne Wi-Fi mreže mogu vas izložiti hakerima i stvoriti probleme s privatnošću. Ali, ako imate Android smartphone u džepu, možete ga pretvoriti u osobni Wi-Fi Hotspot. Evo kako je to moguće.
12.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.