Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Google lansira seriju kamera za 180° VR video
Uratci će biti prilagođeni YouTubeu
Google pokreće novi, ograničeni filmski VR format koji se nada da će biti gotovo jednako pristupačan kao i redoviti YouTube videozapisi. Naziva se VR180 te je plod suradnje između YouTubea i Googleovog odjela Daydream VR.

Kamere će stereoskopski snimati, što je neuobičajeno za VR

Kao što ime sugerira, videozapisi VR180 se ne prostiru u potpunosti oko gledatelja u VR-u. Oni bi trebali biti kvalitetni ako je gledatelj okrenut prema naprijed, ali neće vidjeti ništa ako se osvrne iza sebe. Izvan VR-a oni će se prikazivati ​​kao tradicionalni ravni videozapisi, ali ih možete gledati i u 3D VR-u putem YouTubea pomoću Google Cardboarda, Daydreama ili PlayStation VR-a.

Autori mogu snimati videozapise pomoću bilo koje kamere s certifikatom VR180 (njih će proizvoditi Lenovo, LG i Yi). Prvi od njihovih VR180 proizvoda trebao bi na tržište stići ove zime po vrlo povoljnim cijenama. Jedino što znamo o kamerama je dizajn sa slike s dva širokokutna objektiva za stereoskopsko snimanje, što nije baš uobičajen način snimanja u VR-u.

"YouTuberi" bi trebali snimati svoje uratke kao i s bilo kojom drugom kamerom te će ih moći uređivati pomoću Adobe Premierea Pro i drugih standardnih programa. Google kaže da se autori već sad mogu prijaviti za posudbu kamere iz YouTube Spacesa, koji se nalaze u devet velikih gradova širom svijeta.

Postoji nekoliko prednosti 180° videa, iako se čini da su oni korak unatrag

Zapis u 180° ima nekoliko prednosti nad onim u 360°. Potrebno je manje vremena za obradu i novca za montažu. Uz to, autori se mogu nesmetano kretati iza objektiva, a ne skrivati se kao u 360° videima. Najveća prednost je što bi se mogla smanjiti veličina datoteka, što znači da gledatelji vjerojatno neće morati trpjeti stalno zastajkivanje videa.

Već je snimljen određen broj VR filmova u 180°, a testirala su se i mješovita rješenja s kojima nije bilo uspjeha. Ako će se prag standarda spustiti za YouTube, onda bismo i mogli dobiti kvalitetne uratke. VR180 je dalje od cilja "uranjanja" publike u VR, kojeg forsiraju proizvođači 360° opreme i videa, a filmašima istodobno omogućuje lakši prelazak na ravan ekran. To ne znači da je VR u nevolji, ali u najmanju ruku Google poduzima korak unatrag i nada se da će se autori filmova tomu prilagoditi.

.

Više o temi Google, VR

Komentari (0)
Pročitano (164)
Oculus gasi svoj VR filmski studio
Oculus je odlučio odustati od proizvodnje VR filmova. Naime, gasi se njihov studio u kojem je već nastalo nekoliko virtualnih filmova kratkog metra. No, to ne znači da je ovo kraj VR filmova.
12.5.2017.
Facebook Spaces - VR društvena mreža
Facebook je tijekom svoje razvojne konferencije F8 najavio pravu VR društvenu aplikaciju pod nazivom Facebook Spaces. Tako će osim dosadašnjeg standarda, kojeg je prije 13 godina nametnuo, Facebook stvoriti i društvenu mrežu u VR-u.
30.4.2017.
Oko velikog brata: Samsung Gear 360 recenzija
Snimanje u 360 stupnjeva polako postaje trend. Samsung Gear 360 je jedna od prvih kamera koja fotografije i video snima u krug oko vas, te nudi mobilnu aplikaciju i računalni program koji u potpunosti dočaravaju snimanje u 360 stupnjeva. Pogledajte našu recenziju i video test Gear 360!
30.1.2017.
Google obećao prestati sa špijunažom Gmaila
Još od svojih početaka 2004., Gmail je bio meta ciljanih Googleovih oglasa, uglavnom povezanih sa sadržajem poruka korisnika. Srećom, kompanija bi uskoro trebala prestati s ovom ružnom praksom.
28.6.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.