Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Google pustio opciju provjere podataka
Google je postavio prvi stup obrane od lažnih vijesti
U vrijeme kada lažne vijesti preplavljuju internet, teško je razlučiti što je točno i istinito, a što nije. Google je napravio prvi korak prema otkrivanju istine uvođenjem opcije Fact Check u svoju tražilicu.
Lažne su vijesti u posljednjih godinu dana stvorile mnogo problema na Googleu i Facebooku

Lažne vijesti su jedan od najjednostavnijih načina prijevare širokih masa. No, neki vole lažne vijesti nazivati i one u kojima su svi podaci točni, samo zato što im se iznesene tvrdnje ne sviđaju. Dokle god ima novca i političke volje za stvaranjem lažnih vijesti, njih će biti, a od toga se treba obraniti. Stoga je Google u zadnjih nekoliko mjeseci, surađivao sa skupinom ljudi koja je je pročešljala cijeli Google News u potrazi za lažnim činjenicama. 

To je bio relativno ograničen program, koji je s američkog i britanskog tržišta postao globalan. Tako je sad moguće provjeriti istinitost tvrdnji ne samo na Google Newsu, već i u rezultatima pretrage na tražilici. Članci koji uključuju tzv. Fact Check nose istoimenu oznaku.

Iza provjere podataka na Googleu stoji poseban algoritam

U praksi to znači da ćete, ako ste u potrazi za vijestima u Google pretraživanju (ili da biste bili sigurni da to nije prijevara), moći vidjeti informacije s web-portala koje će se pojaviti u pretraživanju. Google će prikazati link s provjerom činjenica na tim stranicama, zajedno s dodatnim informacijama i ocjenom tog članka ili stranice kao točnog ili lažnog. 

Na svojim stranicama pomoći Google napominje da provjeru podataka ne radi sam, što znači da svoje nezadovoljstvo iznesenim tvrdnjama korisnici trebaju kanalizirati prema vlasniku web-stranice na kojoj su objavljene. Organizacije koje žele dodati svoju provjeru podataka na Google pretraživanju moraju slijediti relativno stroge smjernice (zadnje što Google želi jest da se lažne vijesti pojavljuju kao provjerene i točne činjenice). Ali ipak se radi samo o algoritmu koji određuje što je točno, a što nije, pa se ne bismo začudili da lažne vijesti prije ili poslije zaobiđu i ovu prepreku. 

.

Više o temi Google.

Komentari (0)
Pročitano (418)
Google mijenja svoje komunikacijske kanale
Google mijenja način na koji ćemo komunicirati putem njegovih platformi. Naime, od 22. svibnja se gasi podrška za slanje i primanje SMS-ova na Hangoutsu, a u to vrijeme bi mogla biti spremna i nova aplikacija za zajedničko uređivanje fotografija.
29.3.2017.
Google predstavio razvojnu verziju Androida O
Google je prije koji dan predstavio i pokrenuo razvojnu verziju novog Androida O. Tako će developeri u idućih nekoliko mjeseci moći dalje razvijati sustav, dodavati funkcije i otklanjati nedostatke, prije nešto što se počne puštati Beta varijanta, a naspolijetku i konačna verzija ovog OS-a.
26.3.2017.
Google priprema tri nasljednika mobitela Pixel
Popisu bitnijih mobitela koji će biti predstavljeni ove godine mogla bi se priključiti i tri mobitela iz Googlea. Mogući nasljednici Pixela su dobili kodna imena, a o njima se već znaju okvirne informacije.
23.3.2017.
Kako saznati je li vam račun na Googleu hakiran?
Prije nekoliko tjedana pojavio se virus nazvan Gooligan, koji napada račune na Googleu. Procjenjuje se da je dosad hakirano više od milijun računa, a ovdje možete saznati kako provjeriti je li i vaš račun ugrožen.
6.12.2016.
Za pretraživanje tvitajte Google i emoji
Google pokušava naći što više načina za olakšavanje pretraživanja, a sad bi za to mogao koristiti Twitter i emojije. Tako će se pretraga svesti na nekoliko jednostavnih znakova i Googleovo ime.
9.12.2016.
Kako spriječiti Google da zna sve o vama?
Mnogi od nas se pitaju zna li Google baš sve. Kad je riječ o nama i onome što radimo na internetu, odgovor je - da. Prije desetak godina je tadašnji izvršni direktor Googlea, Eric Schmidt, rekao da, ako na internetu radimo nešto što ne želimo da itko sazna, onda je najbolje da to uopće ne radimo, jer uvijek postoji mogućnost da je to negdje zabilježeno i da bi tajna mogla biti otkrivena. Donosimo vam načine kako to spriječiti.
11.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.