Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
NRAM je 10 do 20 puta veći i gotovo dvostruko brži od klasične memorije
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
Najveći problem u razvoju je bilo postizanje apsolutne čistoće materijala

Ova tehnologija je imala potencijal za masovnu proizvodnju jer se oslanja na skupinu nanocjevčica deponiranih nasumično na podlogu, a ne na precizno postavljene pojedinačne nanocjevčice. Eliminirajući potrebu za prostorom, tvrtka Nantero (prva koja je uložila znatna sredstva u ovu tehnologiju) nadala se da će izbjeći glavni bauk nanocjevčica u elektronici - čistoću. Ispostavilo se da se čistoća ne može zaobići, pa je razvoj tehnologije stajao dobrih 15 godina.

No, u novom izvješću BCC Researcha, tvrdi se da bi NRAM (i niz drugih neizbrisivih memorijskih pristupa) mogli biti spremni skinuti flash-memoriju s prijestolja. Nakon ulaganja nekoliko tvrtki i davanja licenci za daljnji razvoj, Nantero će konačno uspjeti lansirati ovu tehnologiju. Naime, Fujitsu vidi NRAM kao pandan svoje feroelektrične memorije slobodnog pristupa (FRAM).

Fujitsu tvrdi da FRAM ima veliku brzinu i izdržljivost, nisku potrošnju energije i druge kvalitete. No, ta je tehnologija preglomazna, a NRAM ima potencijal primanja velikih memorijskih kapaciteta, tako da je s tim u vidu, Fujitsu odlučio pojačati svoju tehnologiju neizbrisive memorije razvojem NRAM-a velikog kapaciteta pohrane.

Fujitsu vidi ogroman potencijal u razvoju NRAM memorije

Ipak, ovaj napredak nije došao iznenada. Još 2012. je tvrtka IMEC pomogla u smanjivanju veličine memorijskih stanica i na taj način ponudila bolju skalabilnost na procesorima manjim od 20nm. No, kako riješiti problem idealne čistoće? Nantero se sam pozabavio time desetogodišnjim razvojem proizvodnih tehnologija, koje su dovele do toga da se proizvode ugljične nanocjevčice s manje od 10 čestica nečistoće na milijun čestica materijala.

Tehnološke kompanije nisu htjele prihvatiti novi proizvodni proces, pa su u Nanteru odlučili prihvatiti njihove zahtjeve, što je, slučajno ili ne, otvorilo put konačnog razvoja NRAM-a. Uz to, tehnologija pohrane se općenito razvila, pa je i sama flash-memorija bolja nego prije 15 godina. Stoga je logično zaključiti da će samo dobre poslovne odluke čelnika Nantera, poneka tehnološka novotarija i još malo vremena oživjeti NRAM.

.

Više o temi tehnologija, memorija.Komentari (0)
Pročitano (763)
Interna memorija ključna za aplikacije na smartphoneu
Tehničke specifikacije uvijek su bile važne kod novih gadgeta, ali nam proizvođači već godinama "uvaljuju" one nebitne i prikazuju ih kao bitne. Ako vidite da željeni mobitel ima samo 4GB interne memorije, pitanje je koliko od toga je raspoloživo za instalaciju aplikacija. Nažalost, točan podatak otkriti ćete tek nakon što kupite mobitel, osim ako ne izguglate forume kako biste došli do točnog podatka.
26.7.2013.
Transcend ekstremne memorije
Transcend je kao lider na polju memorija i vanjskih diskova ponudio čitavu liniju industrijskih SO-DIMM i dugih DIMM memorijskih modula. Ova dva memorijska modula, koji se sastoje od DRAM čipova i komponenti su proizvodi visoke kvalitete.
24.6.2011.
Razlike između Li-Ion i Li-Polymer baterija
Razlike između litij-ionskih i litij-polimernih baterija nisu velike, no mogu biti značajne pri odabiru uređaja ili napajanja za gadgete. No, znanstvenici sa sveučilišta Columbia nastoje produljiti trajanje Li-Ion baterija dodavanjem polimera. Kako će ta, dosad nemoguća, kombinacija funkcionirati, pročitajte u članku.
9.11.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.