Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
NRAM je 10 do 20 puta veći i gotovo dvostruko brži od klasične memorije
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
Najveći problem u razvoju je bilo postizanje apsolutne čistoće materijala

Ova tehnologija je imala potencijal za masovnu proizvodnju jer se oslanja na skupinu nanocjevčica deponiranih nasumično na podlogu, a ne na precizno postavljene pojedinačne nanocjevčice. Eliminirajući potrebu za prostorom, tvrtka Nantero (prva koja je uložila znatna sredstva u ovu tehnologiju) nadala se da će izbjeći glavni bauk nanocjevčica u elektronici - čistoću. Ispostavilo se da se čistoća ne može zaobići, pa je razvoj tehnologije stajao dobrih 15 godina.

No, u novom izvješću BCC Researcha, tvrdi se da bi NRAM (i niz drugih neizbrisivih memorijskih pristupa) mogli biti spremni skinuti flash-memoriju s prijestolja. Nakon ulaganja nekoliko tvrtki i davanja licenci za daljnji razvoj, Nantero će konačno uspjeti lansirati ovu tehnologiju. Naime, Fujitsu vidi NRAM kao pandan svoje feroelektrične memorije slobodnog pristupa (FRAM).

Fujitsu tvrdi da FRAM ima veliku brzinu i izdržljivost, nisku potrošnju energije i druge kvalitete. No, ta je tehnologija preglomazna, a NRAM ima potencijal primanja velikih memorijskih kapaciteta, tako da je s tim u vidu, Fujitsu odlučio pojačati svoju tehnologiju neizbrisive memorije razvojem NRAM-a velikog kapaciteta pohrane.

Fujitsu vidi ogroman potencijal u razvoju NRAM memorije

Ipak, ovaj napredak nije došao iznenada. Još 2012. je tvrtka IMEC pomogla u smanjivanju veličine memorijskih stanica i na taj način ponudila bolju skalabilnost na procesorima manjim od 20nm. No, kako riješiti problem idealne čistoće? Nantero se sam pozabavio time desetogodišnjim razvojem proizvodnih tehnologija, koje su dovele do toga da se proizvode ugljične nanocjevčice s manje od 10 čestica nečistoće na milijun čestica materijala.

Tehnološke kompanije nisu htjele prihvatiti novi proizvodni proces, pa su u Nanteru odlučili prihvatiti njihove zahtjeve, što je, slučajno ili ne, otvorilo put konačnog razvoja NRAM-a. Uz to, tehnologija pohrane se općenito razvila, pa je i sama flash-memorija bolja nego prije 15 godina. Stoga je logično zaključiti da će samo dobre poslovne odluke čelnika Nantera, poneka tehnološka novotarija i još malo vremena oživjeti NRAM.

.

Više o temi tehnologija, memorija.Komentari (0)
Pročitano (511)
Interna memorija ključna za aplikacije na smartphoneu
Tehničke specifikacije uvijek su bile važne kod novih gadgeta, ali nam proizvođači već godinama "uvaljuju" one nebitne i prikazuju ih kao bitne. Ako vidite da željeni mobitel ima samo 4GB interne memorije, pitanje je koliko od toga je raspoloživo za instalaciju aplikacija. Nažalost, točan podatak otkriti ćete tek nakon što kupite mobitel, osim ako ne izguglate forume kako biste došli do točnog podatka.
26.7.2013.
Transcend ekstremne memorije
Transcend je kao lider na polju memorija i vanjskih diskova ponudio čitavu liniju industrijskih SO-DIMM i dugih DIMM memorijskih modula. Ova dva memorijska modula, koji se sastoje od DRAM čipova i komponenti su proizvodi visoke kvalitete.
24.6.2011.
Razlike između Li-Ion i Li-Polymer baterija
Razlike između litij-ionskih i litij-polimernih baterija nisu velike, no mogu biti značajne pri odabiru uređaja ili napajanja za gadgete. No, znanstvenici sa sveučilišta Columbia nastoje produljiti trajanje Li-Ion baterija dodavanjem polimera. Kako će ta, dosad nemoguća, kombinacija funkcionirati, pročitajte u članku.
9.11.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.