Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako se gumenom rukavicom obraniti od zagađivača i otrova?
Pronalaženje štetnih tvari očito nikad nije bilo lakše
Istraživači su tiskanjem senzorskih sklopova na obične gumene rukavice uspjeli stvoriti jeftin alat za prepoznavanje toksičnih onečišćenja i štetnih kemijskih spojeva. Ovaj zanimljiv izum nastao je na University of California u San Diegu.
Senzori na rukavicama obavljaju rad nekoliko uređaja za otkrivanje tvari

Senzori na rukavicama, tiskani pomoću posebnih vodljivih i rastezljivih tinti, mogu detektirati kemijske spojeve na bazi fosfora, koji se koriste kao kemijsko oružje i pesticida. Osim toga, ova bi rukavica mogla biti korisna za utvrđivanje sigurnosti hrane i inspekciju zaštite okoliša. Izradio ju je Joseph Wang, sa Sveučilišta California u San Diegu, a rad je predstavio u posebnoj publikaciji koja se bavi senzorima.

Vojske danas imaju prijenosnu opremu za otkrivanje štetnih agensa para i tekućina. Testiranje uključuje izlaganje testnih traka i njihova očitavanja pomoću prijenosnih instrumenata kao što su kromatografi ili spektrometri. Savitljivi senzor na rukavicama se čini jednostavniji i brži.  Naime, Wang i njegovi kolege su na vrh palca običnih medicinskih rukavica tiskali tanki ugljični disk koji prikuplja kemijski talog. Kažiprst ima dvije elektrode tiskane s rastezljivom ugljičnom tintom. Jedna elektroda je natopljena enzimom koji se veže na organofosfat spojeva, a druga služi kao protuelektroda. Naposlijetku su znanstvenici obložili sklop s ljepilom zbog izolacije.

Svi potrebni senzori se nalaze na palcu i kažiprstu, a rukavica ima i Bluetooth

Za testiranje agensa, nosilac trlja površinu svojim palcem, a zatim dodiruje svoj palac i kažiprst. Kada organofosfatni tragovi pokupljeni palcem dođu u kontakt s enzimom na kažiprstu, stvaraju električnu energiju. Labave žice, tiskane srebrnom tintom šalju taj signal podesivim prstenom na kažiprstu, koji je spojen na mali Bluetooth odašiljač koji potom prenosi podatke na mobilni uređaj. 

Nositelji su testnim rukavicama uspjeli otkriti dvije različite organofosfatne kapi na površinama raznog voća i povrća, kao i na staklu, drvu, plastici i čeliku. Rukavice su pokupile zagađivače u koncentraciji od 200 mikromola, što se može usporediti s današnjim jednokratnim papirnatim testovima agensa živaca. Osim gorespomenutih namjena, ovim rukavicama bismo mogli u budućnosti lakše pronaći tragove eksploziva.

.

Više o temi znanost

Komentari (0)
Pročitano (155)
Trend fitness aplikacija znači lošu znanost
Poplava novih fitness narukvica i pratećih aplikacija donosi sa sobom opsjednutost praćenjem točnih brojeva u vezi vašeg tijela među kojima je često i brojanje kalorija. Što je velika greška.
11.6.2014.
Znanstvenici pokušavaju razviti VR naočale s dioptrijom
Istraživači sa Sveučilišta Stanford pokušavaju se uhvatiti u koštac s problemom mučnine i glavobolje koji pogađa velik broj korisnika VR naočala. Razvijaju VR prikaze koji se prilagođavaju individualnim potrebama ljudskog vida, što bi značilo da se prilagođavaju dioptriji pojedinca.
21.2.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.