Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako se gumenom rukavicom obraniti od zagađivača i otrova?
Pronalaženje štetnih tvari očito nikad nije bilo lakše
Istraživači su tiskanjem senzorskih sklopova na obične gumene rukavice uspjeli stvoriti jeftin alat za prepoznavanje toksičnih onečišćenja i štetnih kemijskih spojeva. Ovaj zanimljiv izum nastao je na University of California u San Diegu.
Senzori na rukavicama obavljaju rad nekoliko uređaja za otkrivanje tvari

Senzori na rukavicama, tiskani pomoću posebnih vodljivih i rastezljivih tinti, mogu detektirati kemijske spojeve na bazi fosfora, koji se koriste kao kemijsko oružje i pesticida. Osim toga, ova bi rukavica mogla biti korisna za utvrđivanje sigurnosti hrane i inspekciju zaštite okoliša. Izradio ju je Joseph Wang, sa Sveučilišta California u San Diegu, a rad je predstavio u posebnoj publikaciji koja se bavi senzorima.

Vojske danas imaju prijenosnu opremu za otkrivanje štetnih agensa para i tekućina. Testiranje uključuje izlaganje testnih traka i njihova očitavanja pomoću prijenosnih instrumenata kao što su kromatografi ili spektrometri. Savitljivi senzor na rukavicama se čini jednostavniji i brži.  Naime, Wang i njegovi kolege su na vrh palca običnih medicinskih rukavica tiskali tanki ugljični disk koji prikuplja kemijski talog. Kažiprst ima dvije elektrode tiskane s rastezljivom ugljičnom tintom. Jedna elektroda je natopljena enzimom koji se veže na organofosfat spojeva, a druga služi kao protuelektroda. Naposlijetku su znanstvenici obložili sklop s ljepilom zbog izolacije.

Svi potrebni senzori se nalaze na palcu i kažiprstu, a rukavica ima i Bluetooth

Za testiranje agensa, nosilac trlja površinu svojim palcem, a zatim dodiruje svoj palac i kažiprst. Kada organofosfatni tragovi pokupljeni palcem dođu u kontakt s enzimom na kažiprstu, stvaraju električnu energiju. Labave žice, tiskane srebrnom tintom šalju taj signal podesivim prstenom na kažiprstu, koji je spojen na mali Bluetooth odašiljač koji potom prenosi podatke na mobilni uređaj. 

Nositelji su testnim rukavicama uspjeli otkriti dvije različite organofosfatne kapi na površinama raznog voća i povrća, kao i na staklu, drvu, plastici i čeliku. Rukavice su pokupile zagađivače u koncentraciji od 200 mikromola, što se može usporediti s današnjim jednokratnim papirnatim testovima agensa živaca. Osim gorespomenutih namjena, ovim rukavicama bismo mogli u budućnosti lakše pronaći tragove eksploziva.

.

Više o temi znanost

Komentari (0)
Pročitano (310)
Trend fitness aplikacija znači lošu znanost
Poplava novih fitness narukvica i pratećih aplikacija donosi sa sobom opsjednutost praćenjem točnih brojeva u vezi vašeg tijela među kojima je često i brojanje kalorija. Što je velika greška.
11.6.2014.
Znanstvenici pokušavaju razviti VR naočale s dioptrijom
Istraživači sa Sveučilišta Stanford pokušavaju se uhvatiti u koštac s problemom mučnine i glavobolje koji pogađa velik broj korisnika VR naočala. Razvijaju VR prikaze koji se prilagođavaju individualnim potrebama ljudskog vida, što bi značilo da se prilagođavaju dioptriji pojedinca.
21.2.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.