Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Nalijepite leće Blips i fotografirajte oku nevidljivo
Mikro i makro leća dolaze u pakiranju veličine kutije šibica
Vidjeti svijet kao kroz mikroskop, a bez njega je moguće. Talijanski znanstvenici su stvorili leće Blips koje se mogu nalijepiti na pametni telefon i imitirati mikro ili makro leće te tako pružiti fotografije bogate detaljima inače nevidljivim oku.
Lećama Blips treba jaki izvor svjetla i mirna ruka kako bi proizvele dobru fotografiju

Već postoji nekoliko različitih mikroskopskih setova leća za pametne telefone, no jedan od najzanimljivijih je Blips. To je proizvod nastao u laboratorijima za neuroznanost Talijanskog tehnološkog instituta. Čitav projekt se ranije ove godine pojavio na Kickstarteru pod nazivom SmartMicroOptics. Tako za 30 dolara (oko 200 kuna) kupci mogu dobiti par plastičnih leća (jednu mikro i jednu makro) u pakiranju veličine kutije šibica. Skuplji setovi uključuju postolje i izvor svjetla kako bi bolje osvijetlili predmet, no to je već za profesionalce u mikrofotografiji.

Blips je prilično fora, ali ima i svoje probleme. Činjenica da se leće lijepe trakom na pametni telefon, čini ih smiješno jednostavnima za postavljanje, ali im daje ograničen rok trajanja. Traka ubrzo izgubi svoju ljepljivost, a leća može otpasti i oštetiti se prilikom vađenja mobitela iz džepa. Stoga se neki glomazniji dodaci čine praktičnijima.

Dubina polja je također prilično grozna, što onemogućuje dobivanje fokusiranih fotografija. Za takve fotografije korisnici trebaju imati strpljenje, mirnu ruku te jako sunce ili veliku lampu pokraj sebe. Bez izvora svjetla smještenog neposredno ispod ili pokraj objekta, sjena mobitela zatamnjuje objekt, ma koji god to bio. Za iole vidljivu fotografiju treba uložiti mnogo truda, a u videu možete vidjeti kako bi fotografije trebale ispasti.

.

Više o temi Blips.

Milan Dalmacija via theverge.com
4.12.2016.
Komentari (0)
Pročitano (578)
Vezani proizvodi
Nikon D5600 je u stalnoj vezi s mobitelom
Nikon je predstavio novi model DSLR fotoaparata imena D5600. Ovo je drugi fotoaparat na svijetu koji ima opciju zadržavanja stalne bežične veze s pametnim telefonom, a dodane su mu i neke opcije time-lapsea.
13.11.2016.
Završila jedanaesta Fotosofija
Gotovo 200 kreativnih fotografija nastalo je u samo sedam dana jedanaeste po redu Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju koji se od 12. do 19. lipnja održao u Termama Tuhelj pod vodstvom Damira Hoyke, višestruko nagrađivanog umjetničkog fotografa koji već trideset godina stvara, a posljednje desetljeće i prenosi svoje znanje mladim fotografima.
27.6.2016.
Postanite seminarist jedanaeste Fotosofije!
Natječaj za Fotosofiju je otvoren do 11. svibnja 2016., a seminar će se održati od 12. do 19. lipnja 2016 u Termama Tuhelj. Na istoj web stranici objavljen je i natječaj 'Fotosofia 11 FOTOmodel' za fotomodele, make up artiste, frizere i stiliste - suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 11.
28.4.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.