Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Nalijepite leće Blips i fotografirajte oku nevidljivo
Mikro i makro leća dolaze u pakiranju veličine kutije šibica
Vidjeti svijet kao kroz mikroskop, a bez njega je moguće. Talijanski znanstvenici su stvorili leće Blips koje se mogu nalijepiti na pametni telefon i imitirati mikro ili makro leće te tako pružiti fotografije bogate detaljima inače nevidljivim oku.
Lećama Blips treba jaki izvor svjetla i mirna ruka kako bi proizvele dobru fotografiju

Već postoji nekoliko različitih mikroskopskih setova leća za pametne telefone, no jedan od najzanimljivijih je Blips. To je proizvod nastao u laboratorijima za neuroznanost Talijanskog tehnološkog instituta. Čitav projekt se ranije ove godine pojavio na Kickstarteru pod nazivom SmartMicroOptics. Tako za 30 dolara (oko 200 kuna) kupci mogu dobiti par plastičnih leća (jednu mikro i jednu makro) u pakiranju veličine kutije šibica. Skuplji setovi uključuju postolje i izvor svjetla kako bi bolje osvijetlili predmet, no to je već za profesionalce u mikrofotografiji.

Blips je prilično fora, ali ima i svoje probleme. Činjenica da se leće lijepe trakom na pametni telefon, čini ih smiješno jednostavnima za postavljanje, ali im daje ograničen rok trajanja. Traka ubrzo izgubi svoju ljepljivost, a leća može otpasti i oštetiti se prilikom vađenja mobitela iz džepa. Stoga se neki glomazniji dodaci čine praktičnijima.

Dubina polja je također prilično grozna, što onemogućuje dobivanje fokusiranih fotografija. Za takve fotografije korisnici trebaju imati strpljenje, mirnu ruku te jako sunce ili veliku lampu pokraj sebe. Bez izvora svjetla smještenog neposredno ispod ili pokraj objekta, sjena mobitela zatamnjuje objekt, ma koji god to bio. Za iole vidljivu fotografiju treba uložiti mnogo truda, a u videu možete vidjeti kako bi fotografije trebale ispasti.

.

Više o temi Blips.

Milan Dalmacija via theverge.com
4.12.2016.
Komentari (0)
Pročitano (353)
Vezani proizvodi
Nikon D5600 je u stalnoj vezi s mobitelom
Nikon je predstavio novi model DSLR fotoaparata imena D5600. Ovo je drugi fotoaparat na svijetu koji ima opciju zadržavanja stalne bežične veze s pametnim telefonom, a dodane su mu i neke opcije time-lapsea.
13.11.2016.
Završila jedanaesta Fotosofija
Gotovo 200 kreativnih fotografija nastalo je u samo sedam dana jedanaeste po redu Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju koji se od 12. do 19. lipnja održao u Termama Tuhelj pod vodstvom Damira Hoyke, višestruko nagrađivanog umjetničkog fotografa koji već trideset godina stvara, a posljednje desetljeće i prenosi svoje znanje mladim fotografima.
27.6.2016.
Postanite seminarist jedanaeste Fotosofije!
Natječaj za Fotosofiju je otvoren do 11. svibnja 2016., a seminar će se održati od 12. do 19. lipnja 2016 u Termama Tuhelj. Na istoj web stranici objavljen je i natječaj 'Fotosofia 11 FOTOmodel' za fotomodele, make up artiste, frizere i stiliste - suradnike na snimanju modnih fotografija Fotosofije 11.
28.4.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.