Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Nokia ponovno tuži Apple
Nastavak je to epske sage koju ove dvije kompanije vode još od 2009.
Tim Cook i Appleova ekipa su od Nokije dobili neočekivani božićni poklon - tužbu. Naime, Apple je tužio tvrtke koje surađuju na patentima s Nokijom, a ovi su uzvratili direktnom tužbom za čak 32 patenta.
Nokia je tužila Apple još 2009.

Nije ovo prvi put da se dva tehnološka giganta spore oko patenata. Nokia je još 2009. tužila Apple zbog navodnog Appleovog korištenja njihovih važnih patenata. Trakavica je, očito samo privremeno, završila 2011. Tvrtke su tada postigle dogovor o nagodbi u kojoj je Apple platio jednokratnu naknadu Nokiji i obvezao se plaćati redovite tantijeme u budućnosti. Ovaj put, Apple je podnio tužbu protiv stvaranja trustova. Nije doduše, tužio Nokiju, već tvrtke partnere poznate kao entiteti s pravom na patent, koji su djelovale u njezino ime. U znak odmazde za ovu tužbu, Nokia je izravno tužila Apple.

Apple smatra da Nokia preko partnera nastoji zaraditi više novca od patenata

U svojoj tužbi, Apple tvrdi da Nokia već ima ugovore za licenciranje svojih patente pod pravednim i razumnim uvjetima (FRAND), što znači da te tvrtke mogu koristiti patente uz plaćanje manje naknade. No, Nokia prenosi te patente partnerima kako bi prigrabila što više novca. To, prema Appleovu tumačenju, ne bi smjeli činiti, zato što je to "nekonkurentno i uvredljivo" za Apple i druge tehnološke tvrtke. Nokia ih odvojeno tuži, jer vjeruje da im Apple duguje novac za patente koji se koriste u njihovim proizvodima.

Partnerske tvrtke Nokije su navodno ranije tužile Apple 12 puta

Apple tvrdi da su partnerske tvrtke s Nokijom skovale urotu u smislu da bi raspršili i zloupotrijebili standardne važne patente te ih unovčili izvlačenjem zelenaških tantijema, do kojih Nokia nije mogla doći. Apple tvrdi da su te tvrtke u mogućnosti nastaviti sa slučajevima kršenja patentnog prava, jer za razliku od Nokije, oni ne proizvode ništa i umjesto toga grade posao oko povrede patenta. Partnerske tvrtke Nokije su navodno tužile Apple najmanje 12 puta zbog prijašnjih Nokijinih patenata, a samo jedna od njih, Acacia, tužila je Apple više od 40 puta zbog patenata iz Nokije i drugih tvrtki. Apple želi da sud proglasi tu praksu ilegalnom.

Ako Apple dobije spor, to će utjecati na definiranje patentnog prava u svijetu

U međuvremenu, Nokia je podnijela tužbu izravno protiv Applea u Europi i SAD-u u kojoj tvrdi da Apple i dalje krši njena patentna prava. Točnije, Nokia tvrdi da joj Apple duguje novac, jer koristi više Nokijinih patenata nego što ih trenutačno plaća. Tužba obuhvaća 32 patenata, uključujući zaslon, korisničko sučelje, software i tehnologiju video kodiranja. No, ova bitka bi mogla biti ključna u budućem definiranju patentnog prava te bi mogla promijeniti buduće presude u takvim slučajevima. Naime, ako Apple dobije spor, mogao bi srušiti postojeće patentno pravo koje vrijedi u cijelom svijetu i natjerati stručnjake da u potpunosti redefiniraju čitave odnose između vlasnika i licencnih korisnika patenta.

.

Više o temi Nokia, Apple.

Milan Dalmacija via theverge.com
26.12.2016.
Komentari (0)
Pročitano (1694)
Zaboravljeni Nokia Moonraker se pojavio na internetu
Nokia je davne 2014. radila na pametnom satu, kodnog imena Moonraker, koji na kraju nikad nije predstavljen. Nedavno se taj sat pojavio videu testiranja uređaja. Microsoft, vlasnik Nokije je nedavno obustavio razvoj svojih nosivih uređaja. Slučajnost?
23.11.2016.
Apple AirPods od sljedećeg tjedna u trgovinama
Apple AirPods, bežične slušalice, koje su predstavljene 7. rujna uz iPhone 7, konačno stižu u trgovine. Nakon nekoliko odgoda zbog raznih tehničkih razloga, ove su slušalice konačno spremne za kupce.
14.12.2016.
Apple razmišlja o vraćanju proizvodnje u SAD
Apple se vraća kući. Tako bi se mogao sažeti njihov upit ključnim partnerima u proizvodnji iPhonea, potaknut zalaganjem Donalda Trumpa za vraćanje proizvodnje američkih kompanija na njihov teritorij.
25.11.2016.
Pogledajte najbolje stvari s App Storea i iTunesa u 2016.
Svakog prosinca uredničke ekipe App Storea i iTunesa sastavljaju popis najboljih sadržaja u godini. On uključuje aplikacije, igre, glazbu, filmove, TV, knjige i podcaste - sve dostupno na Appleovim digitalnim trgovinama za preuzimanje. Osim favorita, Apple ističe i najpopularnije stavke u svakoj kategoriji, što odgovara "nagradi publike". Donosimo vam popis najboljih stvari s App Storea i iTunesa u 2016.
12.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.