Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Nokia ponovno tuži Apple
Nastavak je to epske sage koju ove dvije kompanije vode još od 2009.
Tim Cook i Appleova ekipa su od Nokije dobili neočekivani božićni poklon - tužbu. Naime, Apple je tužio tvrtke koje surađuju na patentima s Nokijom, a ovi su uzvratili direktnom tužbom za čak 32 patenta.
Nokia je tužila Apple još 2009.

Nije ovo prvi put da se dva tehnološka giganta spore oko patenata. Nokia je još 2009. tužila Apple zbog navodnog Appleovog korištenja njihovih važnih patenata. Trakavica je, očito samo privremeno, završila 2011. Tvrtke su tada postigle dogovor o nagodbi u kojoj je Apple platio jednokratnu naknadu Nokiji i obvezao se plaćati redovite tantijeme u budućnosti. Ovaj put, Apple je podnio tužbu protiv stvaranja trustova. Nije doduše, tužio Nokiju, već tvrtke partnere poznate kao entiteti s pravom na patent, koji su djelovale u njezino ime. U znak odmazde za ovu tužbu, Nokia je izravno tužila Apple.

Apple smatra da Nokia preko partnera nastoji zaraditi više novca od patenata

U svojoj tužbi, Apple tvrdi da Nokia već ima ugovore za licenciranje svojih patente pod pravednim i razumnim uvjetima (FRAND), što znači da te tvrtke mogu koristiti patente uz plaćanje manje naknade. No, Nokia prenosi te patente partnerima kako bi prigrabila što više novca. To, prema Appleovu tumačenju, ne bi smjeli činiti, zato što je to "nekonkurentno i uvredljivo" za Apple i druge tehnološke tvrtke. Nokia ih odvojeno tuži, jer vjeruje da im Apple duguje novac za patente koji se koriste u njihovim proizvodima.

Partnerske tvrtke Nokije su navodno ranije tužile Apple 12 puta

Apple tvrdi da su partnerske tvrtke s Nokijom skovale urotu u smislu da bi raspršili i zloupotrijebili standardne važne patente te ih unovčili izvlačenjem zelenaških tantijema, do kojih Nokia nije mogla doći. Apple tvrdi da su te tvrtke u mogućnosti nastaviti sa slučajevima kršenja patentnog prava, jer za razliku od Nokije, oni ne proizvode ništa i umjesto toga grade posao oko povrede patenta. Partnerske tvrtke Nokije su navodno tužile Apple najmanje 12 puta zbog prijašnjih Nokijinih patenata, a samo jedna od njih, Acacia, tužila je Apple više od 40 puta zbog patenata iz Nokije i drugih tvrtki. Apple želi da sud proglasi tu praksu ilegalnom.

Ako Apple dobije spor, to će utjecati na definiranje patentnog prava u svijetu

U međuvremenu, Nokia je podnijela tužbu izravno protiv Applea u Europi i SAD-u u kojoj tvrdi da Apple i dalje krši njena patentna prava. Točnije, Nokia tvrdi da joj Apple duguje novac, jer koristi više Nokijinih patenata nego što ih trenutačno plaća. Tužba obuhvaća 32 patenata, uključujući zaslon, korisničko sučelje, software i tehnologiju video kodiranja. No, ova bitka bi mogla biti ključna u budućem definiranju patentnog prava te bi mogla promijeniti buduće presude u takvim slučajevima. Naime, ako Apple dobije spor, mogao bi srušiti postojeće patentno pravo koje vrijedi u cijelom svijetu i natjerati stručnjake da u potpunosti redefiniraju čitave odnose između vlasnika i licencnih korisnika patenta.

.

Više o temi Nokia, Apple.

Milan Dalmacija via theverge.com
26.12.2016.
Komentari (0)
Pročitano (1451)
Zaboravljeni Nokia Moonraker se pojavio na internetu
Nokia je davne 2014. radila na pametnom satu, kodnog imena Moonraker, koji na kraju nikad nije predstavljen. Nedavno se taj sat pojavio videu testiranja uređaja. Microsoft, vlasnik Nokije je nedavno obustavio razvoj svojih nosivih uređaja. Slučajnost?
23.11.2016.
Apple AirPods od sljedećeg tjedna u trgovinama
Apple AirPods, bežične slušalice, koje su predstavljene 7. rujna uz iPhone 7, konačno stižu u trgovine. Nakon nekoliko odgoda zbog raznih tehničkih razloga, ove su slušalice konačno spremne za kupce.
14.12.2016.
Apple razmišlja o vraćanju proizvodnje u SAD
Apple se vraća kući. Tako bi se mogao sažeti njihov upit ključnim partnerima u proizvodnji iPhonea, potaknut zalaganjem Donalda Trumpa za vraćanje proizvodnje američkih kompanija na njihov teritorij.
25.11.2016.
Pogledajte najbolje stvari s App Storea i iTunesa u 2016.
Svakog prosinca uredničke ekipe App Storea i iTunesa sastavljaju popis najboljih sadržaja u godini. On uključuje aplikacije, igre, glazbu, filmove, TV, knjige i podcaste - sve dostupno na Appleovim digitalnim trgovinama za preuzimanje. Osim favorita, Apple ističe i najpopularnije stavke u svakoj kategoriji, što odgovara "nagradi publike". Donosimo vam popis najboljih stvari s App Storea i iTunesa u 2016.
12.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.