Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Prva konferencija o cloudu u Hrvatskoj
Cloud je tehnologija, ali i preduvjet za digitalnu transformaciju
U travnju se održava prvi Cloud Forum, konferencija koja će 19. travnja u zagrebačkom hotelu Antunović, pokušati na jednom mjestu omogućiti susret cloud ponude i potražnje (rješenja i usluga u "oblaku") u Hrvatskoj.
Cloud pruža sve računalne resurse na zahtjev prema velikom broju korisnika

Za početak, da objasnimo što je cloud ili oblak. To je tehnologija koja pruža na zahtjev dijeljeno procesuiranje resursa i podataka računalima i drugim gadgetima. To znači da je stvoren neograničen pristup mrežama, serverima, pohrani, aplikacijama i servisima koji su lako i brzo dostupni, bez potrebe za održavanjem hardvera ili drugim zahtjevima kao u klasičnom transferu i pristupu podacima. Oblak je zapravo nalik električnoj mreži, kod koje se iz jednog izvora energijom napaja velik broj korisnika.

Danas je to jedan od preduvjeta digitalne transformacije o kojoj se u zadnje vrijeme dosta govori. Ona, s jedne strane, predstavlja značajnu preobrazbu poslovnih procesa, pri čemu upotreba najnovijih digitalnih tehnologija donosi rješenja za unapređenje poslovanja, ali i preobrazbu koja utječe i na sve ostale aspekte ljudskog društva. Povećava se efikasnost građanskih usluga, učinkovitije se komunicira s državom i javnom upravom te jednostavnije koriste građanska prava. Svakodnevne obiteljske i kućne aktivnosti sve se više automatiziraju primjenom inovativnih tehnoloških rješenja. Nažalost, uz navedene prednosti dolaze i neki nedostaci koji zadiru u zonu ljudske privatnosti, slobode govora i kretanja kao i brojnih mogućnosti manipulacije nama i našim postupcima.

Postoje prednosti i nedostaci digitalne transformacije o kojima će biti govora na Cloud Forumu

Upravo o tome će biti riječi na prvom Cloud Forumu, konferenciji koja će pokazati neke od najboljih praksi re pružiti presjek Cloud tržišta u Hrvatskoj na jednom mjestu. Konferenciju organizira udruga EuroCloud Hrvatska, paneuropska udruga koja provodi programe, projekte i aktivnosti s osnovnim ciljem stvaranja povjerenja u digitalnu platformu. 

Neki od projekata EuroCloud Europe su, primjerice, Credential – program zasnovan na digitalnim uslugama za važne domene poput e-Vlade, e-Zdravlja i e-Poslovanja koje zahtijevaju visoku razinu zaštite sigurnosti i privatnosti gdje je nužno koristiti razne nove mehanizme sigurnog pristupa, što uključuje visoku razinu autentikacije i autorizacije ili primjenu digitalnog identiteta. CI2C projekt je usmjeren na povećanje sigurnosti i otpornosti računalstva u oblaku (Secure&Resilient Cloud Computing) i kritične informacijske infrastrukture. CloudCatalyst je ambiciozan projekt kojem je cilj prikazati osnovne dobrobiti od Cloud usluga za razvoj konkurentnosti europskog gospodarstva, javnih tijela, za pružatelje ICT usluga i ostale Cloud sudionike željne razvoja i korištenja Cloud rješenja.

O svemu tome, ali i brojnim drugim mogućnostima upravljanja u cloudu će biti riječi na Cloud Forumu. Sudionici će biti stručnjaci iz ovog područja koji će nastojati približiti cloud svim potencijalnim korisnicima, a to su gotovo svi. Više informacija se može pronaći na web-stranici hrvatske podružnice EuroClouda. 

.

Više o temi internet.

Milan Dalmacija
12.3.2017.
Komentari (0)
Pročitano (208)
Avnet doveo Oracle Cloud u Hrvatsku
Avnet je najavio da će isporučiti Oracle hardver, softver i cloud rješenja za zemlje jugoistočne Europe i Rumunjsku, što će pomoći da lokalni korisnici dobiju rješenja za IT potrebe svojih tvrtki
6.9.2016.
Budućnost cloud igara uz GeForce NOW
Ako ste prije čekali sate dok se skine omiljena najnovija igra, iz Nvidije poručuju da sada možete zaboraviti na to. Uz Nvida streaming tehnologiju, fenomenalne igre poput "The Witcher 3: Wild Hunt" su sada dostupne za samo 30 sekundi od vas.
2.10.2015.
Apple iCloud ipak nije hakiran?
Apple je objavio kako nedavna krađa fotografija slavnih o kojoj svi pričaju nije uzrokovana greškom u njihovim servisima - kako u iCloudu tako i u aplikaciji za nalaženje iPhonea.
5.9.2014.
iCloud (oblak) paraju munje
Za Cloud ste zasigurno čuli - pitanje je koliko znate o njemu. Davne 1997. Steve Jobs je predvidio da podatke nećemo pohranjivati na memoriju uređaja, nego ćemo ih dijeliti "u oblaku", na nekom dalekom (pretpostavlja se, sigurnom) serveru. No, može li išta biti sigurnije od interne memorije vašeg laptopa, tableta ili smartphonea. Koliko su sigurni i gdje su podaci koje pohranjujete na nekom dalekom, vama nepoznatom serveru koji je u vlasništvu neke opet nepoznate korporacije. Kome su sve dostupni kada su na vašem uređaju, a kome kada su u oblaku.
1.9.2014.
Kako je Cloud ubio USB
Kao novinari tu i tamo dobijemo USB stick sa PR materijalima na presicama. Češće dobijemo DVD, jer hi-res slike zatrpavaju inbox e-maila. Pred par godina dobili bismo USB stick od 4GB, sada dobijemo USB sa 8 ili 16GB. Nadamo se da će neka PR agencija uskoro pokloniti 50GB prostora na Dropboxu sa shareanim PR materijalima. Jer USB više niti ne koristimo.
23.3.2013.
Stigao Iskon Jumbo (cloud servis)
Nakon nedavne najave usluge, Iskon Jumbo i službeno je tu. Zapravo se radi se o<em> cloud</em> servisu, Iskonovoj verziji popularnog<em> Dropboxa</em> kojem su sada poznate i cijene.
15.6.2012.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.