Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Qualcomm želi spriječiti prodaju iPhonea u SAD-u
Zbog navodne povrede njihovih 6 patenata
Nastavlja se sudska saga između Applea i Qualcomma koja je počela prije pola godine. Nakon niza međusobnog tužakanja Qualcomm se dosjetio da bi mogao zatražiti zabranu prodaje iPhonea u SAD-u, jer Apple navodno koristi njihove patente.
Qualcomm se odlučio za radikalniju mjeru od zaustavljanja isporuke čipova

Podsjetimo, Apple je prije 6 mjeseci tužio poznatog proizvođača čipova Qualcomm, kazavši kako je ta tvrtka nepropisno zadržala rabate u znak odmazde zbog Appleovih pritužbi regulatornim tijelima u SAD-u i drugim državama. S obzirom da su Appleu Qualcommovi čipovi važni za američko tržište, idući potez bi mogao uzdrmati ekipu Tima Cooka.

Naime, Qualcomm želi zabraniti uvoz i prodaju iPhonea u SAD-u i traži od Američke međunarodne komisije za trgovanje (ITC) da provede istragu o navodnoj povredi propisa. Ovo je najnoviji, ali daleko najozbiljniji razvoj događaja u ovom intenzivnom i dugotrajnom pravnom sporu. Tvrtka također traži od ITC-a da istraži koji iPhonei imaju čipsete koje proizvode njihovi konkurenti, odnosno Intel. Qualcomm očekuje da će istraga započeti u kolovozu, a ročište početkom iduće godine.

Qualcomm tvrdi da je povrijeđeno čak 6 njegovih patenata, koji omogućuju visoku učinkovitost, istodobno produžujući životni vijek iPhonea. Tvrtka također želi da se naloži izdavanje "zabrane daljnje prodaje spornih Appleovih proizvoda koji su već uvezeni i zaustavljanja marketinga, oglašavanja, demonstracije, skladištenja uređaja za distribuciju i upotrebu u Sjedinjenim Državama".

Proces bi se mogao oduljiti i na više od dvije godine, ovisno o istrazi

Osim planiranog angažmana ITC-a, Qualcomm je također podnio tužbu Okružnom sudu Southern Districta u Kaliforniji zbog kršenja navedenih šest patenata. Sud će vjerojatno ostati u predmetu do zaključka istrage ITC-a, a ako slučaj ne bude riješen, suđenje na tom sudu bi trebalo početi za dvije godine.

Naravno, ne zna se koliko bi ova sudska trakavica, ali i donošenje odluke o zabrani prodaje i oglašavanja iPhonea u Americi, mogla utjecati na poslovanje Applea. O tome će odlučivati ITC kada dovrši svoju istragu. Zabrana bi mogla utjecati i na prodaju budućeg iPhonea 8, pa moguće i kasnijih modela, s obzirom da odluka stupa na snagu 18-21 mjesec nakon podnošenja tužbe. Apple sigurno neće sjediti mirno, a ovaj spor će sigurno dobiti nastavak u skorije vrijeme. 

.

Više o temi Apple, Qualcomm

Komentari (0)
Pročitano (123)
Apple tužio Qualcomm i dobio protutužbu
Apple se očito voli tužakati. Nakon što ga je, prije Božića, Nokia tužila zbog "maltretiranja" njihovih proizvodnih partnera oko patentnih prava, isto će učiniti i Qualcomm, nakon što ih je Apple tužio zbog zadržavanja rabata.
31.1.2017.
Nokia ponovno tuži Apple
Tim Cook i Appleova ekipa su od Nokije dobili neočekivani božićni poklon - tužbu. Naime, Apple je tužio tvrtke koje surađuju na patentima s Nokijom, a ovi su uzvratili direktnom tužbom za čak 32 patenta.
26.12.2016.
Čitač otiska prsta konačno ugrađen u ekran
Prošloga je tjedna na MWC-u u Šangaju kineska kompanija Vivo u suradnji s Qualcommom pokazala prvi mobitel koji ima senzor otiska prsta integriran ispod ekrana. Time su napravili nešto s čime se Apple i Samsung muče već mjesecima, ali i iskorak u mobilnoj tehnologiji.
11.7.2017.
Predstavljen novi Snapdragon za jeftine mobitele
Qualcomm je službeno predstavio nasljednika svog trenutnog niskobudžetnog čipseta, Snapdragona 435, u obliku novog i poboljšanog Snapdragona 450. iz tvrtke kažu kako će novi SoC imati pet važnih poboljšanja.
7.7.2017.
Pojavili se dokazi o Appleovim AR naočalama
Već smo ranije pričali kako Apple namjerava proizvoditi naočale za proširenu stvarnost. No, sad smo dobili prve opipljive dokaze njihova napora, a i mnoštvo glasina i informacija koje dosad uopće nisu bile poznate.
4.7.2017.
Novi Apple iMac Pro će pogoniti Intelovi procesori
Apple je nedavno predstavio nova iMac Pro računala koja će zauzeti svoje mjesto pri vrhu MacOS linije kad krajem godine stignu u prodaju te će poslužiti kao tržišna kompenzacija sve dok tvrtka ne razvije novu generaciju vrhunskih Mac Pro računala.
2.7.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.