Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Razlike između Li-Ion i Li-Polymer baterija
Novi eksperimenti mogli bi produbiti razliku između litij-ionskih i litij-polimernih baterija
Razlike između litij-ionskih i litij-polimernih baterija nisu velike, no mogu biti značajne pri odabiru uređaja ili napajanja za gadgete. No, znanstvenici sa sveučilišta Columbia nastoje produljiti trajanje Li-Ion baterija dodavanjem polimera. Kako će ta, dosad nemoguća, kombinacija funkcionirati, pročitajte u članku.
Li-Ion baterije su podložne bržem starenju, jeftinije su i imaju veću energetsku gustoću od Li-Po baterija

Mnogi ne znaju koje su razlike između Li-Ion i Li-Po baterija. Stoga je to često nebitan podatak pri kupnji uređaja. No, važno je znati da ipak postoje neke sitne, ali bitne razlike koje određuju dugotrajnost baterija. Prva razlika je to što su Li-Ion baterije podložne starenju čak i kad se ne koriste. No, one imaju veću energetsku gustoću i jeftinije ih je proizvesti, za razliku od Li-Po baterija koje mogu biti vrlo tanke i uske, a sadržavati veću količinu energije. Zato se neki proizvođači odlučuju upravo za takve baterije, jer im to donosi uočljivu razliku u debljini uređaja. No, takvi uređaji su ipak nešto skuplji.

No, ono što je mana svim baterijama, a posebice Li-ionskim jest smanjivanje kapaciteta baterije (odnosno naboja anode) s povećanjem broja ciklusa punjenja i pražnjenja. Stoga su znanstvenici sa Sveučilišta Columbia stvorili nanostrukturu za silikonsku anodu koja bi se trebala naći unutar litij-ionskih baterija. To bi, prema njihovim tvrdnjama, trebalo ublažiti negativne posljedice stalnog punjenja i pražnjenja baterija.

Gubici energije uzrokovani stalnim punjenjem i pražnjenjem baterije mogu doseći i 30 posto njenog kapaciteta

Baterije, naime, gube dio svog kapaciteta već u proizvodnji, kad ih se testira procesom punjenja i pražnjenja. To pretvara dio tekućih elektrolita u koru koja se taloži na anodi, čime obične anode gube 10 posto pohrane energije, a nove, na bazi silicija, gube i do 30 posto. Zbog toga su znanstvenici s Columbije u istraživanju, opisanom u časopisu Nano Letters, stvorili troslojnu strukturu anode od silicija, litija i polimetakrilata (PMMA), koja ostaje stabilna pri djelovanju atmosferskog zraka, pružajući time dulje trajanje baterije i jeftiniju proizvodnju.

Izmjereni utjecaji nove troslojne strukture na gubitke energije su prilično upečatljivi. U najboljim grafitnim elektrodama gubitak kapaciteta pada s 8 na 0,3 posto. Utjecaj je još veći u silicijskim anodama, gdje je gubitak kapaciteta pao s 13 posto na minus 15 posto, što znači da je elektroda imala više litija nego što je potrebno. U nastavku istraživanja će istraživači s Columbije nastojati smanjiti sloj polimera, kako bi smanjili dimenzije baterije, a očekuju i unaprijeđenje tehnike istraživanja.

.

Više o temi baterija.

>> Zašto baterije na mobitelima eksplodiraju?

>> 5 mobitela s dugim vijekom trajanja baterije

>>Aplikacije koje "jedu" bateriju smartphonea

 
Komentari (0)
Pročitano (2499)
iPhone 8 bi konačno mogao imati bežično punjenje baterije
Nedavno je otkriven dokument koji naslućuje da bi Apple u budućnosti mogao implementirati tehnologiju bežičnog punjenja u iPhone. To bi bilo ravno čudu, s obzirom na to da Apple ne baš i ne voli biti u trendu s tehnološkim inovacijama.
20.9.2016.
Samsung Galaxy Note 7 ima ozbiljan problem s baterijom
Nagađa se da je proizvedeno već 2,5 milijuna uređaja, od čega je milijun isporučeno na tržišta diljem svijeta. Ostaje nepoznato koliko uređaja u sebi sadrži potencijalni rizik od zapaljenja, stoga je Samsung donio odluku o povlačenju s tržišta.
5.9.2016.
Panasonic proizveo savitljivu litij-ionsku bateriju
Većina današnjih gadgeta radi i izgleda na svoj način zbog baterija. One su rigidne i glomazne komponente svakog uređaja, koje se teško mijenjaju. No, Panasonic je, čini se, doskočio ovom problemu sa savitljivom litij-ionskom baterijom, koju je predstavio na CES-u u Las Vegasu.
17.1.2017.
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
4.2.2017.
Roboti počinju čitati ljudske misli
Sučelja koja povezuju mozak i računala sve se češće spominju kao jedan od načina na koji bismo u budućnosti mogli komunicirati sa strojevima. Napredak na ovom području ostvarili su znanstvenici s MIT-a i sveučilišta u Bostonu, stvarajući robota koji funkcionira pomoću EEG "kape".
14.3.2017.
Fotići bez objektiva uskoro dobivaju praktičnu namjenu
Fotoaparati bez objektiva su maleni, ali njihovo sporo vrijeme obrade spriječava ih da budu praktični i dostupni. Istraživači s MIT-a su osmislili novu tehniku fotografiranja uređajima ove vrste koja je brža od dosadašnjih.
16.4.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.