Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Solarna energija postaje jeftinija od fosilnih goriva
Je li ovo završna pobjeda za čistu energiju?
Znanstvenici u Australiji ostvarili su golem napredak u trenutno najnaprednijoj metodi korištenja solarne energiju - grijanju vode dok ne postane instantna para.
Globalno zatopljenje uzrokovano ljudskom djelatnošću znanstvena je činjenica, kao i goleme moguće štete koje bi isto moglo donijeti.

Globalno zatopljenje trenutno je jedan od najvećih svjetskih problema, a jedan od glavnih uzroka su elektrane pogonjene fosilnim gorivima poput nafte i ugljena. One u atmosferu ispuštaju plin CO2 koji uzrokuje efekt staklenika. Bez efekta staklenika Zemlja bi bila zaleđen planet, ali uz preveliku količinu CO2 također možemo imati vrlo ozbiljne posljedice.

Zbog toga se pokušava prijeći na izvore energije koji ne ispuštaju stakleničke plinove, a jedan od takvih je solarna energija. Uobičajeni pristup je prekrivanje krovova kuća solarnim panelima koji stvaraju električnu energiju, ali taj pristup je još uvijek relativno skup.

Efikasniji način korištenja energije sunca moglo bi biti ograđivanje postojećih elektrana solarnim panelima koji se neće koristiti za proizvodnju struje, već za zagrijavanje vode u stanje pare. Ta para zatim može pogoniti turbine koje u elektranama već postoje, a dalje bi električna energija kao i do sada tekla opskrbnim sustavom. Ovo rješenje potencijalno je znatno jeftinije i efikasnije od svih dosadašnjih.

.

Više o temi znanost.

>> MIT algoritam predviđa popularnost Instagram fotki

>> XKCD knjiga o znanstvenim apsurdima

Komentari (0)
Pročitano (997)
Solarni paneli na Bijeloj kući
Nakon 30 godina paneli za solarnu energiju vraćeni su na Bijelu kuću u Washingtonu, što simbolički označava okrenutost Obamine administracije zelenoj energiji.
15.5.2014.
Appleova budućnost je u solarnoj energiji
Proizvođači se polako okreću "zelenim" izvorima energije. Objavljen je patent tvrtke Apple koji objašnjava sustav koji električnu energiju dobivenu iz sunca automatski pretvara u struju koja pogoni elektroničke uređaje.
26.1.2014.
Epson Moverio BT-200 naočale će koristiti piloti easyJeta
U sklopu šireg nastojanja u prihvaćanju inovativnih tehnologija radi poboljšavanja zrakoplovne flote, easyJet procjenjuje korištenje uređaja s tehnologijom proširene stvarnosti (Augmented Reality, AR) koji pilotima i inženjerima pomažu u pojednostavljivanju postupka inženjeringa i usluge.
11.6.2014.
Trend fitness aplikacija znači lošu znanost
Poplava novih fitness narukvica i pratećih aplikacija donosi sa sobom opsjednutost praćenjem točnih brojeva u vezi vašeg tijela među kojima je često i brojanje kalorija. Što je velika greška.
11.6.2014.
Google lansira 180 satelita
Nakon rata s Facebookom oko bespilotnih letjelica, Google sada navodno planira omogućiti pristup internetu u cijelom svijetu preko mreže od 180 novih satelita.
7.6.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.