Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Stvoren mobitel bez baterije
Puni se radiovalovima i svjetlosnom energijom
Baterije u mobitelima su vjerojatno najomraženiji dijelovi tih gadgeta. Brzo se prazne i zbog njih mobitel provede više na punjaču nego u upotrebi. Iako su u posljednje vrijem prisutne inovativne tehnologije punjenja, otkriće iz SAD-a moglo bi ih nadmašiti.
Prototip mobitela bez baterije uspješno funkcionira na 9 metara od bazne radio stanice 

Grupa znanstvenika sa University of Washingtona je predstavila mobitel bez baterije, koji koristi energiju iz ambijentalnog svjetla i radiovalove. Iako je trenutni model još uvijek prototip, znanstvenici su prošli najveću zapreku u stvaranju tehnologije, a to je pretvaranje analognih zvučnih signala u digitalne signale koje telefon može obraditi.

Grupa je izgradila telefon pomoću dostupnih računalnih komponenti i matične ploče "iz kućne radinosti". Uređaju je za rad potrebno otprilike 3,5 mikrowata, a može ih dobiti iz radio valova koje odašilje prilagođena bazna stanica ili iz solarne ćelije veličine zrna riže koja je pričvršćena na mobitel.

Antena skuplja vibracije koji se pretvaraju u radio valove, a zatim u vibraciju zvučnika

Rad mobitela je objašnjen na ovaj način. Kada netko govori u telefon, antena skuplja vibracije na mikrofonu uređaja koji se zatim šifriraju u radio signale. Telefon prima komunikaciju putem kodiranih radio signala i prevodi je u vibracije u zvučniku.

To zahtijeva vrlo malo energije i omogućuje istraživačima telefonske pozive putem bazne stanice koja bi se mogla integrirati u postojeću infrastrukturu mobilne telefonije, čime bi se proširila upotreba ovakvih uređaja.

Na trenutnom prototipu, korisnik mora pritisnuti gumb za pomicanje između načina slanja i primanja, a telefon mora biti unutar 9 metara udaljenosti od radio bazne stanice da bi uspješno radio. Znanstvenici planiraju poboljšati ove aspekte uređaja, kako bi on bio još učinkovitiji i jednostavniji za korištenje. 

.

Više o temi mobiteli, baterija, tehnologija

Komentari (0)
Pročitano (469)
Razlike između Li-Ion i Li-Polymer baterija
Razlike između litij-ionskih i litij-polimernih baterija nisu velike, no mogu biti značajne pri odabiru uređaja ili napajanja za gadgete. No, znanstvenici sa sveučilišta Columbia nastoje produljiti trajanje Li-Ion baterija dodavanjem polimera. Kako će ta, dosad nemoguća, kombinacija funkcionirati, pročitajte u članku.
9.11.2016.
Baterija koja traje 20 godina
Istraživači sa Nanyang tehnološkog instituta razvili su novi tip litij-ionske baterije koja ima životni vijek od čak dvadeset godina.
22.10.2014.
Baterija koja se sama obnavlja
Istraživači sa sveučilišta Stanford ostvarili su napredak u tehnologiji baterija kakve koristimo u gadgetima. Nova tehnologija uključuje korištenje silicija koji nakon jednog punjenja puca, ali se onda i sam obnavlja.
19.11.2013.
Trajanje baterije na pametnim mobitelima
Broj korisnika pametnih telefona raste svakim danom. Oni koji svjesno odbijaju prijeći na "pametno" kada su u pitanju mobiteli, kao najčešći razlog navode kratko trajanje baterije. Mi već neko vrijeme istražujemo koji mobiteli nude najdulje trajanje. Jedna od karakteristika koju uzimamo u obzir je svakako i deklarirano trajanje baterije koje navodi proizvođač.
8.1.2013.
Zašto baterije na mobitelima eksplodiraju?
Ako mislite da vam je mobitel slučajno eksplodirao, varate se. Eksplozija baterije često je uzrokovana preopterećenjem, a ono je pak uzrokovano željom proizvođača da maksimalno iskoriste razvoj drugih tehnologija, nauštrb tehnologije proizvodnje i pohrane energije u baterijama.
17.9.2016.
5 mobitela s dugim vijekom trajanja baterije
Trajanje baterije je jedna od važnijih stavki pri kupnji novog pametnog telefona. To se osobito odnosi na one koji ne mogu bez svog mobitela provesti niti jedan sat. Okvirno trajanje baterije na mobitelu pod nešto jačim radnim opterećenjem je jedan dan, no da biste mogli odabrati izdržljiviji mobitel, za vas smo odabrali pet uređaja s najizdržljivijim baterijama.
10.9.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.