Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Stvoren softver za prepoznavanje uređaja na različitim preglednicima
Softver raspoznaje tragove vašeg uređaja ili OS-a na različitim preglednicima
Pretraživanje interneta je sada postalo malo manje anonimno. Naime, profesor računalnih znanosti sa Sveučilišta Lehigh, Yinzhi Cao osmislio je softver koji raspoznaje određene karakteristike uređaja ili OS-a na različitim platformama za pretraživanje, što dosad nije bilo moguće.
Otisci na web-preglednicima služe za ciljanje oglasa i praćenje aktivnosti na internetu

Tehnika praćenja trgova ili otisaka na web-preglednicima često se koristi za autentifikaciju korisnika web-stranica maloprodaje i banaka, kako bi ih identificirali za ciljano oglašavanje. Kroz češljanje dostupnih podataka iz JavaScripta i Flash dodatka, moguće je stvoriti trag za bilo kojeg online korisnika. Taj trag sadrži informacije o preglednicima korisnika i postavkama razlučivosti zaslona ili instaliranih fontova. Podaci se potom mogu koristiti kako bi pojedinog korisnika razlikovali od nekog drugog pri pregledavanje weba.

Softveri koji web-stranicama omogućuju prepoznavanje računala i softvera po određenim karakteristikama obično ne funkcioniraju ako korisnici promijene preglednik. No, sad je i to moguće. Nova metoda točno identificira 99.24 posto korisnika u preglednicima, u usporedbi s 90.84 posto korisnika koje prepoznaje AmIUnique, najnaprednija tehnika za jedan preglednik. 

Upravo je AmIUnique bio polazišna točka za stvaranje novog "čitača", jer je Cao, zajedno s kolegama sa sveučilišta Lehigh i St. Louis, ispitao čak 17 značajki tog sustava, kako bi stvorili polazišni okvir za daljnji razvoj. Tako su istraživači otkrili da se rezolucija zaslona zapravo može promijeniti, ako korisnici prilagode svoje razine zumiranja, što znači da to nije pouzdana značajka za otkrivanje tragova. Kao alternativu su koristili omjer širine i visine zaslona, jer on ostaje isti čak i kada netko zumira sliku.

Metoda funkcionira na gotovo svim preglednicima, osim Tora koji nije bio uključen u istraživanje

Cao je posudio ili prilagodio četiri značajke AmIUnique te je također dodao nekoliko novih značajki koje otkrivaju detalje o hardveru ili operativnom sustavu korisnika, koji ostaju dosljedni bez obzira na preglednik koji koriste. Nove značajke uključuju pregled korisnikova audio sustava, grafičke kartice i procesora. Tako je stvoren paket od 29 značajki za otkrivanje otisaka na različitim preglednicima. Kako bi dobio te informacije, Cao je stvorio skriptirane jezike, koji prisiljavaju korisnikov sustav da obavi 36 zadataka.

Za provjeru točnosti 1903 volontera su trebala posjetiti web stranice s više preglednika. Utvrđeno je da je metoda radila na mnogim popularnim preglednicima, uključujući Google Chrome, Internet Explorer, Safari, Firefox, Microsoft Edge, Operu, kao i na nekoliko manje poznatih, kao što su Maxthon i Coconut. Gorespomenuti rezultati su bili nešto lošiji, nakon što bi jedna značajka bila uklonjena, tako da se može reći da je ova metoda djelotvorna u svojoj namjeri. Idući zadatak znanstvenika je stvoriti način na koji će korisnici izbjeći stvaranje otiska vlastitog računala na mreži. 

.

Više o temi internet, znanost

Komentari (0)
Pročitano (461)
Isprobajte Dolphin web preglednik za smartphone uređaje
Od dolaska iPhonea, Safari je dugo vremena bio najbolji web preglednik za smartphone prijenosne uređaje. U međuvremenu, Google je unaprijedio Chrome preglednik za mobitele, dok Mozilla Firefox sve više ispada iz igre. Internet Explorer bio je idealan samo za Windowse 95. Ono o čemu geekovi pričaju je Dolphin web preglednik! Instalirali smo ga kako bismo vidjeli o čemu se radi i zašto je ovo "najbolji" novi web preglednik za smartphone uređaje...
5.7.2013.
Bugovi haraju Microsoftovim pretraživačima
Google je objavio detalje o bugovima koji već mjesecima haraju Microsoftovim pretraživačima. Ti bugovi omogućavaju hakerima da na postojećim web-stranicama naprave nove, koje uzrokuju pad sustava.
1.3.2017.
Google blokira Adobe Flash Player na Chromeu
Google je još u svibnju najavljivao kako će blokirati sadržaje za Adobe Flash Player, a sad bi se to moglo i ostvariti. Naime, Google na Chrome uvodi HTML5 kao jedinu ispravnu opciju za prikazivanje sadržaja, a Adobeov alat ga ne podupire.
15.12.2016.
Kako onesposobiti nove kartice sa sugestijama na Chromeu?
Google je na verziju Chromea za Android ubacio novu stranicu kartica (tabova) koja nudi sugerirane, sponzorirane sadržaje bazirane na temelju onoga što ste nedavno pretraživali. Ako vam je mrsko da Google zna što želite i da pritom nudi sponzorirani sadržaj, postoji rješenje.
27.10.2016.
Chrome polako počinje "ubijati" HTTP stranice
Googleov internetski pretraživač će s početkom sljedeće godine upozoravati korisnike da se nalaze na HTTP web-stranicama te ih zatražiti da koriste nešto sigurnije HTTPS stranice.
26.9.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.