Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Tehnologija superkapacitora rješava probleme punjenja baterije
To bi, prema navodima, omogućilo da smartphone s nekoliko sekundi punjenja dobije energije za više od tjedan dana korištenja
Znanstvenici sa sveučilišta Central Florida na pragu su otkrića rješenja jednog od najvećih problema suvremene tehnologije - trajanja baterije. Naime, osmislili su superkapacitor koji daje više energije uz kraće punjenje u usporedbi s klasičnim baterijama.
Superkapacitori mogu pohraniti više energije s bržim punjenjem

Istraživački tim je razvio postupak stvaranja fleksibilnih superkapacitora, koji mogu pohraniti više energije i puniti se brže od trenutno dostupnih baterija. Koncept također omogućuje ponovno punjenje više od 30.000 puta, bez degradacije.

Za razliku od baterija koje koriste kemijske reakcije, superkapacitori pohranjuju električnu energiju statički na površini materijala, što znači da se mogu puniti brže. Prethodni istraživački projekti koristili su grafen za tu svrhu, ali s ograničenim uspjehom. Tim s UCF-a je, umjesto toga, eksperimentirao s novootkrivenim dvodimenzionalnim metalnim materijalima, debljine samo nekoliko atoma. Novorazvijeni superkapacitori sastoje se od milijuna visoko-vodljivih nanožica koje su omotane tim materijalima. Kao rezultat toga, elektroni mogu brzo proći iz jezgre u omotač, pri čemu se proizvodi energija visoke snage i gustoće.

U ovoj je fazi tehnologija samo koncept i nije spremna za komercijalizaciju. Međutim, tim je u postupku patentiranja metode koja bi, ako će se dalje razvijati, mogla puniti mobilne uređaje, kompaktne fotoaparate i električna vozila budućnosti.

.

Više o temi: Baterija, Znanost.

Milan Dalmacija via dpreview.com
29.11.2016.
Komentari (0)
Pročitano (622)
Razlike između Li-Ion i Li-Polymer baterija
Razlike između litij-ionskih i litij-polimernih baterija nisu velike, no mogu biti značajne pri odabiru uređaja ili napajanja za gadgete. No, znanstvenici sa sveučilišta Columbia nastoje produljiti trajanje Li-Ion baterija dodavanjem polimera. Kako će ta, dosad nemoguća, kombinacija funkcionirati, pročitajte u članku.
9.11.2016.
Tesla solarni krov i kućna baterija za obnovljivu energiju
Tesla se sve više okreće cjelokupnom segmentu solarnih proizvoda i efikasnih načina korištenja električne energije. Iako su najpoznatiji po automobilima, nedavno su predstavili solarni krov te kućnu bateriju Powerwall 2.0, na kojima će temeljiti daljnji razvoj ekološkog korištenja energije.
8.11.2016.
iPhone 8 bi konačno mogao imati bežično punjenje baterije
Nedavno je otkriven dokument koji naslućuje da bi Apple u budućnosti mogao implementirati tehnologiju bežičnog punjenja u iPhone. To bi bilo ravno čudu, s obzirom na to da Apple ne baš i ne voli biti u trendu s tehnološkim inovacijama.
20.9.2016.
Samsung Galaxy Note 7 ima ozbiljan problem s baterijom
Nagađa se da je proizvedeno već 2,5 milijuna uređaja, od čega je milijun isporučeno na tržišta diljem svijeta. Ostaje nepoznato koliko uređaja u sebi sadrži potencijalni rizik od zapaljenja, stoga je Samsung donio odluku o povlačenju s tržišta.
5.9.2016.
Kretanjem ćemo u budućnosti puniti baterije gadgeta
Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu rade na tehnologiji koja bi mogla omogućiti punjenje baterije gadgeta pomoću hoda. To bi moglo dovesti i do toga da moderni prijenosni uređaji više neće imati bateriju, već će raspolagati količinom energije dobivenom pokretom.
17.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.