Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Tehnologija superkapacitora rješava probleme punjenja baterije
To bi, prema navodima, omogućilo da smartphone s nekoliko sekundi punjenja dobije energije za više od tjedan dana korištenja
Znanstvenici sa sveučilišta Central Florida na pragu su otkrića rješenja jednog od najvećih problema suvremene tehnologije - trajanja baterije. Naime, osmislili su superkapacitor koji daje više energije uz kraće punjenje u usporedbi s klasičnim baterijama.
Superkapacitori mogu pohraniti više energije s bržim punjenjem

Istraživački tim je razvio postupak stvaranja fleksibilnih superkapacitora, koji mogu pohraniti više energije i puniti se brže od trenutno dostupnih baterija. Koncept također omogućuje ponovno punjenje više od 30.000 puta, bez degradacije.

Za razliku od baterija koje koriste kemijske reakcije, superkapacitori pohranjuju električnu energiju statički na površini materijala, što znači da se mogu puniti brže. Prethodni istraživački projekti koristili su grafen za tu svrhu, ali s ograničenim uspjehom. Tim s UCF-a je, umjesto toga, eksperimentirao s novootkrivenim dvodimenzionalnim metalnim materijalima, debljine samo nekoliko atoma. Novorazvijeni superkapacitori sastoje se od milijuna visoko-vodljivih nanožica koje su omotane tim materijalima. Kao rezultat toga, elektroni mogu brzo proći iz jezgre u omotač, pri čemu se proizvodi energija visoke snage i gustoće.

U ovoj je fazi tehnologija samo koncept i nije spremna za komercijalizaciju. Međutim, tim je u postupku patentiranja metode koja bi, ako će se dalje razvijati, mogla puniti mobilne uređaje, kompaktne fotoaparate i električna vozila budućnosti.

.

Više o temi: Baterija, Znanost.

Milan Dalmacija via dpreview.com
29.11.2016.
Komentari (0)
Pročitano (419)
Razlike između Li-Ion i Li-Polymer baterija
Razlike između litij-ionskih i litij-polimernih baterija nisu velike, no mogu biti značajne pri odabiru uređaja ili napajanja za gadgete. No, znanstvenici sa sveučilišta Columbia nastoje produljiti trajanje Li-Ion baterija dodavanjem polimera. Kako će ta, dosad nemoguća, kombinacija funkcionirati, pročitajte u članku.
9.11.2016.
Tesla solarni krov i kućna baterija za obnovljivu energiju
Tesla se sve više okreće cjelokupnom segmentu solarnih proizvoda i efikasnih načina korištenja električne energije. Iako su najpoznatiji po automobilima, nedavno su predstavili solarni krov te kućnu bateriju Powerwall 2.0, na kojima će temeljiti daljnji razvoj ekološkog korištenja energije.
8.11.2016.
iPhone 8 bi konačno mogao imati bežično punjenje baterije
Nedavno je otkriven dokument koji naslućuje da bi Apple u budućnosti mogao implementirati tehnologiju bežičnog punjenja u iPhone. To bi bilo ravno čudu, s obzirom na to da Apple ne baš i ne voli biti u trendu s tehnološkim inovacijama.
20.9.2016.
Samsung Galaxy Note 7 ima ozbiljan problem s baterijom
Nagađa se da je proizvedeno već 2,5 milijuna uređaja, od čega je milijun isporučeno na tržišta diljem svijeta. Ostaje nepoznato koliko uređaja u sebi sadrži potencijalni rizik od zapaljenja, stoga je Samsung donio odluku o povlačenju s tržišta.
5.9.2016.
Kretanjem ćemo u budućnosti puniti baterije gadgeta
Znanstvenici sa Sveučilišta u Michiganu rade na tehnologiji koja bi mogla omogućiti punjenje baterije gadgeta pomoću hoda. To bi moglo dovesti i do toga da moderni prijenosni uređaji više neće imati bateriju, već će raspolagati količinom energije dobivenom pokretom.
17.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.