Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Znak V na selfijima čini mobitel metom hakera
Dugoprstići vole kad se fotografiraju prstići
Imate pametni telefon sa senzorom otisaka prstiju i obožavate raditi selfije sa "znakom mira"? Budite na oprezu, jer je to još jedan način na koji lukavi hakeri mogu hakirati vaš uređaj i uzeti sve bitne podatke.
Kopiranjem otisaka prstiju s fotografija, može se pristupiti senzoru otiska prsta i otključati mobitel

Japanski Nacionalni institut za informatiku je upozorio da fotografija objavljena na internetu u kojoj je "znak V" (znak mira) osvijetljen, može biti sve što je potrebno da se hakira pametni telefon. Profesor Isao Echizen kaže da je tehnologija kamera na mobitelima toliko napredna, a fotografije tako pune detalja da se otisci prstiju mogu kopirati samo zbog pokazivanja prsta prema kameri. To se ne odnosi samo na selfie ili fotografije izbliza, već je Echizen eksperimentima dokazao da se otisci prstiju mogu kopirati i s ljudi udaljenih tri metra od kamere. Osim ako ste fotografirali svoje prste u nekom čudnom položaju ili s ekstremno dugim selfie-štapom.

Pokazivanje znaka mira u selfieja je popularan trend u cijelom svijetu, a posebno u Aziji, gdje je uobičajeno da svi, od školske djece do poznatih osoba, drže dva prsta prema kameri. Problem su fotografije koje su podijeljene ili spremljene na internetu, čime se stvara galerija otisaka prstiju koje hakeri mogu iskoristiti. Profesor ističe da za razliku od ukradene lozinke koja se može brzo promijeniti, otisci prstiju su trajno obilježje čovjeka.

Jedan je haker 2014. opisao tehniku hakiranja mobitela pomoću otiska prsta

Ovo nije prvi put da se upozoravalo na štetne posljedice fotografiranja prstiju. Jedan haker je još 2014. pokazao tehniku identičnu gore opisanoj na primjeru jednog njemačkog političara, čiji su otisci prstiju kopirani s fotografija snimljenih u javnosti i to s velike udaljenosti. Od toga je izrađen 3D kalup njegovih otisaka prstiju, koji je mogao poslužiti za otključavanje mobitela pomoću senzora otisaka prstiju.

U Nacionalnom institutu za informatiku, razvija se poseban prozirni film, kojim će se lijepiti prsti i tako skriti otiske. Na žalost svih onih koji se vole slikati sa znakom mira, film će biti sprema tek za dvije godine, a i ne očekuje se da će utjecati na otključavanje mobitela. U međuvremenu, držite prste izvan kadra, ako ste zabrinuti, ili nosite rukavice, ako ste stvarno paranoični.

.

Više o temi mobiteli, hakiranje

Komentari (0)
Pročitano (443)
Otkrili smo preteču selfie-kamera
Davnih devedesetih u prodaji se našla Game Boy kamera. Iako to tada nismo mogli tvrditi, izgleda da je to bila jedna od ishodišnih točaka fenomena kojeg danas znamo kao selfie-manija. Naravno, tada su se fotografije još čuvale u analognom obliku, pa je trebalo izdvojiti novac i za printer.
9.11.2016.
Samsung A3, A5 i Note Edge u ponudi HT-a s besplatnim selfie štapom
Novi mobiteli iz Samsunga - Galaxy A5 i Galaxy A3, te novi phablet Galaxy Note Edge od sada su u ponudi Hrvatskog Telekoma. Posebnost je što u paketu Plan za zabavu XL uz jedan od ova tri uređaja dobivate i poseban štap koji omogućuje lakše snimanje popularnih „selfija“.
30.1.2015.
Pretvorite kalkulator u selfie kameru
Kalkulatore gotovo više nitko ne koristi iz istog razloga iz kojeg ne koristimo satove - svi imaju mobitel koji ima točno istu funkcionalnost. Međutim, s njima se može napraviti nešto zabavno.
3.12.2014.
HTC Desire Eye je kralj selfieja
HTC je predstavio Desire Eye, smartphone srednje klase s jednim očitim ciljem - što boljim selfie fotografijama. Zato je ugrađena gigantska prednja kamera.
9.10.2014.
Casio kamera za selfie fotke
Casiov novi Exilim kompaktni fotoaparat namijenjen je prije svega snimanju autoportreta čemu je prilagođeno sve, od ergonomije do objektiva.
6.10.2014.
Želite li selfie zrcalo?
Već i vrapci na grani znaju što je selfie fotografija, a društvo snima sve bolje načine za izradu loših fotki.
14.4.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.