Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Znanstvenici osmislili zacjeljujući ekran mobitela
Materijal od kojeg je izrađen je fleksibilan i istovremeno provodi struju
Svima se barem jednom dogodila nezgoda s ispadanjem mobitela iz ruke, džepa ili torbice. To obično može stvoriti veliku štetu, pogotovo ako uređaj nema zaštitnu masku ili dodatno staklo na ekranu. Znanstvenici stvaraju razna rješenja tog problema, a jedno je sad stiglo iz Amerike.
Materijal se sam spaja i skuplja nakon velikog rastezanja

Znanstvenici sa Sveučilišta California u Riversideu su pronašli rješenje zbog kojeg bi serviseri mobitela mogli imati manji promet. Naime, stvorili su ekran koji može sam zacijeliti. Kemičari su razvili materijale koji se mogu sami "oporaviti" od posjekotina i ogrebotina. Naime, rastrgali su ga na dva dijela i promatrali kako se sam spaja za manje od 24 sata. To im nije bilo dovoljno pa su ga rastezali i do 50 puta više od njegove stvarne veličine kako bi vidjeli je li još i dalje funkcionalan. Tajna je u vezama između molekula u materijalu.

Znanstvenici objašnjavaju kako postoje dvije veze između molekula. Kovalentne veze su snažne i ne transformiraju se nakon pucanja te nekovalentne veze koje su fleksibilne. Polimer kojeg su znanstvenici razvili je sastavljen od nekovalentne veze nabijenih iona i molekula polara (rastezljivog polimera). Ionska sol se čvrsto veže na polimer omogućujući zacjeljivanje materijala, koji je prikladan za pametne telefone, jer, kažu znanstvenici, provodi električnu energiju

Provodljivost električne energije ga čini korisnim u dodirnim ekranima

Kapacitivni ekrani ispod površine kriju elektrode koje dovršavaju strujni krug kad su u dodiru s provodljivim materijalom. Tako uređaji raspoznaju tipkanje ili klizanje prsta po ekranu. Ovim bi se materijalom omogućilo zatvaranje strujnog kruga čak i pri zacjeljivanju, što je po prvi puta u znanosti da je takvo postignuće ostvareno. Naime, zacjeljujući materijali nisu nepoznati, ali oni ne provode električnu energiju. Primjer je stražnja maska LG G Flexa, koja može zacijeliti ogrebotine ili udarce, ali ne provodi struju. 

Tvorci se nadaju da će u budućnosti poboljšati svojstva materijala. Trenutno ga testiraju u teškim uvjetima, poput visoke vlažnosti. Naravno, poboljšanja na tom području bi još dodatno pojačala svojstva vodootpornosti koja imaju najnoviji pametni telefoni. Time bi ovaj materijal bio spreman za širu upotrebu, a to bi se prema predviđanjima moglo dogoditi do 2020. godine.

.

Više o temi znanost, mobiteli.

Komentari (0)
Pročitano (338)
Trend fitness aplikacija znači lošu znanost
Poplava novih fitness narukvica i pratećih aplikacija donosi sa sobom opsjednutost praćenjem točnih brojeva u vezi vašeg tijela među kojima je često i brojanje kalorija. Što je velika greška.
11.6.2014.
Znanstvenici pokušavaju razviti VR naočale s dioptrijom
Istraživači sa Sveučilišta Stanford pokušavaju se uhvatiti u koštac s problemom mučnine i glavobolje koji pogađa velik broj korisnika VR naočala. Razvijaju VR prikaze koji se prilagođavaju individualnim potrebama ljudskog vida, što bi značilo da se prilagođavaju dioptriji pojedinca.
21.2.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.