Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Znanstvenici stvaraju superbrzi sekvencer DNK baziran na detekciji pokreta
Nov način sekvenciranja DNK mijenja ustaljenu paradigmu učinkovitosti ovog procesa
Umjesto grafenske membrane, koristi se ona izrađena od molibdenskog disulfida. Ona se svija u posebnim uvjetima, a detektor pokreta to registrira kao električni signal. Učinkovitost ovakvog sustava je procijenjena na 79 do 86 posto.
Praksa korištenja niskog intenziteta struje za provlačenje dugih niti DNK kroz nanometarske pore u membrani i mjerenje električnih varijacija nukleinskih kiselina predstavljala je glavni način rada sekvencera DNK.

Istraživači s Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) su možda promijenili tehnološku paradigmu za sekvenciranje DNK svojim prijedlogom za sasvim novu arhitekturu materijala koja bi predstavljala prvi sekvencer DNK na temelju očitavanja pokreta u membrani kroz koju prolaze niti DNK.

U istraživanju opisanom u časopisu ACS Nano, istraživači s NIST-a predložili su uređaj u kojem su nanovrpce molibdenskog disulfida oslonjene preko metalnih elektroda uronjenih u vodu. U tom slučaju, molibdenski disulfid djeluje kao neka vrsta kondenzatora, skladišteći električni naboj. Kada jedan lanac DNK prođe kroz pore u membrani, membrana se savija samo kad se parovi baza DNK sastave i zatim odvoje od komplementarne baze pričvršćene na rupu. Upravo ovo svijanje senzor pokreta detektira kao električni signal.

Naprava je zamišljena tako da bude prenosiva i da troši malo energije, a objašnjenje za korištenje molibdenskog disulfida leži u činjenici da se DNK ne lijepi za njega, a i provodljivost bi trebala biti moguća na sobnoj temperaturi

U istraživanju znanstvenici NIST-a izvode numeričke simulacije koliko brz i točan bi sekvencer DNK mogao biti. Zaključili su da bi membrana mogla biti 79-86 posto točna u identificiranju baza DNK u jednom mjerenju pri brzinama od oko 70 milijuna baza u sekundi. Upravo su brzina i točnost faktori koje istraživači vide kao veliku promjenu.

Naprava je zamišljena tako da bude prenosiva i da troši malo energije, a objašnjenje za korištenje molibdenskog disulfida leži u činjenici da se DNK ne lijepi za njega u tolikoj mjeri kao, promjerice, za grafen, a i provodljivost bi trebala biti moguća na sobnoj temperaturi.

Prije izrade potpunog prototipa, znanstvenici će raditi na kemijskoj funkcionalizaciji osobina materijala. No, čini se da ovo zahtijeva hitnost istraživanja, jer već postoje patenti koji traže ovakav dizajn. Sekvenciranje DNK može biti početna točka ovog projekta za implementaciju u raznim nanoelektromehaničkim sustavima i aplikacijama programa koje su na horizontu istraživača NIST-a.

.

Više o temi znanost.

Milan Dalmacija via spectrum.ieee.org
5.11.2016.
Komentari (0)
Pročitano (862)
Trojac osvojio Nobelovu nagradu iz kemije za najmanje strojeve
Trojica znanstvenika osvojila su Nobelovu nagradu, stvorivši prve molekularne strojeve koji bi u budućnosti mogli imati višestruke primjene. Kraljevska švedska akademija znanosti ovo postignuće smatra tehnološkim iskorakom te ga uspoređuje s razvojem električnih motora.
24.10.2016.
Qualcomm predstavio prvi 5G modem
Taman kad je 4G tehnologija prijenosa postala široko dostupna, multinacionalne tehnološke kompanije su počele eksperimentirati s 5G. Brže, bolje, više - postulat je kojeg se valja slijepo držati u informacijsko-komunikacijskom dobu. Qualcomm je jedna od rijetkih tvrtki koja je zadala precizne ciljeve i predstavila prvi 5G modem - X50.
24.10.2016.
Predstavljen edukacijski projekt HUB 385 Academy
Najpoznatiji hrvatski inovacijski centar, HUB385, predstavio je projekt HUB385 Academy. Cilj projekta je kroz razne radionice tehnološki educirati što širi krug ljudi, od djece do poduzetnika. Tako će se učiti o STEM područjima, ali i menadžmentu i strateškom planiranju.
21.10.2016.
Sustav mapa Here će vam pronaći parkirno mjesto
Open Location Platform će biti predstavljena na Salonu automobila u Parizu, a osim opcije parkiranja, nudit će praćenje prometa u stvarnom vremenu te detektiranje prometnih znakova i opasnosti na cesti.
15.10.2016.
IBM Watson će vam pomoći u učenju matematike
IBM Teacher Advisor će pomoći učiteljima stvoriti nastavni program matematike koji će biti jednostavniji za provedbu i pomoću kojeg će učitelji djeci moći prenijeti gradivo na lagan i edukativan način.
7.10.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.