Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Koliko je bitna PPI gustoća piksela na zaslonu mobitela?
 • Jedna od sve istaknutijih karakteristika na mobitelima je PPI odnosno gustoća piksela (ppi pixel density). Gustoća piksela govori koliko RGB (crvena, plava i zelena zajedno) točaka ima na dijagonali nekog zaslona. Što je gustoća piksela veća, to zaslon izgleda bolje, više se detalja vidi. Nažalost broj piksela ne raste na svim zaslonima jednako. Na mobitelima je tak skok ogroman, pa je tako LG prvi ponudio 1440 x 2560 piksela na 5,5 inča dijagonale (534 ppi). Najnoviji Galaxy S6 pak ima istu rezoluciju na još manjoj dijagonali 5,1 inča, što znači da je gustoća piksela još veća (577ppi). Monitori i televizori imaju puno manji ppi, ali ih zato i gledamo s veće udaljenosti.

  Kod najskupljih mobitela razlika u gustoći piksela je gotovo nezamjetna. Ako neki mobitel ima 380, drugi 440 a treći 550 ppi, tu ćete prije vidjeti razliku u tehnologiji zaslona, prikazu boja, vrsti stakla kojim je prekriven i ostalim detaljima, nego u samoj gustoći piksela.

  No kod povoljnijih mobitela, gustoća piksela je važnija. Granica od oko 300 ppi je ključna. Ako mobitel ima 290ppi a neki konkurentan ima 345ppi, teško ćete vidjeti veliku razliku. Tek su mobiteli s manje od 210 ppi nepoželjni. Čak je i 220ppi sasvim pristojno i upotrebljivo na mobitelu, bez bojazni da ćete vidjeti točkice na ekranu.

  prije 2 godine
  SLIČNA PITANJA I SAVJETI
  Izbor urednika
  Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
  Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
  Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
  Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
  Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
  Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
  Top lista aplikacija za iPhone i Androd
  Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
  Stiže SanDisk 1TB SD kartica
  Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
  Top 5 noviteta s Photokine 2016.
  Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.