Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Koliko je bitna PPI gustoća piksela na zaslonu mobitela?
 • Jedna od sve istaknutijih karakteristika na mobitelima je PPI odnosno gustoća piksela (ppi pixel density). Gustoća piksela govori koliko RGB (crvena, plava i zelena zajedno) točaka ima na dijagonali nekog zaslona. Što je gustoća piksela veća, to zaslon izgleda bolje, više se detalja vidi. Nažalost broj piksela ne raste na svim zaslonima jednako. Na mobitelima je tak skok ogroman, pa je tako LG prvi ponudio 1440 x 2560 piksela na 5,5 inča dijagonale (534 ppi). Najnoviji Galaxy S6 pak ima istu rezoluciju na još manjoj dijagonali 5,1 inča, što znači da je gustoća piksela još veća (577ppi). Monitori i televizori imaju puno manji ppi, ali ih zato i gledamo s veće udaljenosti.

  Kod najskupljih mobitela razlika u gustoći piksela je gotovo nezamjetna. Ako neki mobitel ima 380, drugi 440 a treći 550 ppi, tu ćete prije vidjeti razliku u tehnologiji zaslona, prikazu boja, vrsti stakla kojim je prekriven i ostalim detaljima, nego u samoj gustoći piksela.

  No kod povoljnijih mobitela, gustoća piksela je važnija. Granica od oko 300 ppi je ključna. Ako mobitel ima 290ppi a neki konkurentan ima 345ppi, teško ćete vidjeti veliku razliku. Tek su mobiteli s manje od 210 ppi nepoželjni. Čak je i 220ppi sasvim pristojno i upotrebljivo na mobitelu, bez bojazni da ćete vidjeti točkice na ekranu.

  prije 2 godine
  SLIČNA PITANJA I SAVJETI
  Izbor urednika
  Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
  Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
  Stvorena najbrža kamera na svijetu
  Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
  Moguće je doznati što gledate na internetu
  U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
  Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
  Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
  iPhone 8: Sve što trebate znati
  Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.