Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Bluetooth 5: Sve što trebate znati
Bluetooth 5 je već dostupan za instalaciju, a tvornički uređaji će se pojaviti sljedeće godine
Nakon lipanjske objave, Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) prije nekoliko je dana otkrila da je specifikacija poboljšane tehnologije Bluetooth 5 dovršena te spremna za instalaciju u gadgete proizvođača diljem svijeta.
Bluetooth 5 nudi dvostruko veću brzinu, četverostruko veći domet, te osmerostruko veći kapacitet prebacivanja podataka

No, da prvo objasnimo što je Bluetooth. To je standardna tehnologija za bežični prijenos podataka između dva ili više uređaja, koja je bazirana na radiovalovima u frekvencijskom spektru od 2,4 do 2,48 GHz. To znači da uređaji mogu biti međusobno udaljeni do 10 metara. Prijenos podataka se na dosadašnjoj verziji kretao brzinom od 25 Mbit/s.

Tehnologija je osmišljena u Ericssonu 1994. godine, no širu upotrebnu vrijednost je dobila tek prije petnaestak godina. Zapravo, strogo govoreći, sve do pojave verzije Bluetooth 3.0 nije vrijedno spomena, pa možemo reći da je Bluetooth zaživio tek ulaskom u ovo desetljeće.

Bluetooth je osmišljen 1994. u Ericssonu

Danas većina, najčešće mobilnih, uređaja radi na minimalnom standardu Bluetooth 4.0, uz neke, obično malo naprednije i skuplje uređaje koji rade na v4.1 i v4.2. Novi gadgeti bi već od sljedeće godine mogli imati u sebi Bluetooth 5, koji nudi dvostruko veću brzinu (50 Mbit/s), četverostruko veći domet (dakle, do otprilike 50 metara) te osam puta veći kapacitet prijenosa podataka u odnosu na v4.2. To bi trebalo omogućiti stabilnost signala i pokrivanje većih prostora, s obzirom da sadašnji Bluetooth nije dovoljan ni za pokrivanje površine malo većeg stana ili kuće.

Bluetooth 5 možete instalirati na postojeće uređaje 

Iz Bluetooth SIG-a tvrde kako bi nova verzija trebala pospješiti pokrivenost čitavih stambenih ili poslovnih zgrada te omogućiti nove načine uporabe industrijskih i komercijalnih aplikacija. Najnoviji standard ne bi trebao imati utjecaja na kvalitetu zvuka prilikom audio reprodukcije ili poziva, no zbog povećanja dometa i brzine korisnici će vidjeti poboljšanja u audio kompresiji, latenciji i potrošnji energije tek 2018. 

BSIG već očekuje nove uređaje s Bluetooth 5 na policama, a dok se oni ne pojave sve što trebate znati o ovoj tehnologiji, možete pročitati na linku te usput s istog mjesta skinuti najnoviju verziju Bluetootha.

.

Više o temi: Bluetooth

>>Bluetooth 3.0 razočarao

>>Bluetooth 4.0

Komentari (1)
Pročitano (1356)
Komentari
Ukupno komentara: (1)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.