Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Bluetooth 5: Sve što trebate znati
Bluetooth 5 je već dostupan za instalaciju, a tvornički uređaji će se pojaviti sljedeće godine
Nakon lipanjske objave, Bluetooth Special Interest Group (Bluetooth SIG) prije nekoliko je dana otkrila da je specifikacija poboljšane tehnologije Bluetooth 5 dovršena te spremna za instalaciju u gadgete proizvođača diljem svijeta.
Bluetooth 5 nudi dvostruko veću brzinu, četverostruko veći domet, te osmerostruko veći kapacitet prebacivanja podataka

No, da prvo objasnimo što je Bluetooth. To je standardna tehnologija za bežični prijenos podataka između dva ili više uređaja, koja je bazirana na radiovalovima u frekvencijskom spektru od 2,4 do 2,48 GHz. To znači da uređaji mogu biti međusobno udaljeni do 10 metara. Prijenos podataka se na dosadašnjoj verziji kretao brzinom od 25 Mbit/s.

Tehnologija je osmišljena u Ericssonu 1994. godine, no širu upotrebnu vrijednost je dobila tek prije petnaestak godina. Zapravo, strogo govoreći, sve do pojave verzije Bluetooth 3.0 nije vrijedno spomena, pa možemo reći da je Bluetooth zaživio tek ulaskom u ovo desetljeće.

Bluetooth je osmišljen 1994. u Ericssonu

Danas većina, najčešće mobilnih, uređaja radi na minimalnom standardu Bluetooth 4.0, uz neke, obično malo naprednije i skuplje uređaje koji rade na v4.1 i v4.2. Novi gadgeti bi već od sljedeće godine mogli imati u sebi Bluetooth 5, koji nudi dvostruko veću brzinu (50 Mbit/s), četverostruko veći domet (dakle, do otprilike 50 metara) te osam puta veći kapacitet prijenosa podataka u odnosu na v4.2. To bi trebalo omogućiti stabilnost signala i pokrivanje većih prostora, s obzirom da sadašnji Bluetooth nije dovoljan ni za pokrivanje površine malo većeg stana ili kuće.

Bluetooth 5 možete instalirati na postojeće uređaje 

Iz Bluetooth SIG-a tvrde kako bi nova verzija trebala pospješiti pokrivenost čitavih stambenih ili poslovnih zgrada te omogućiti nove načine uporabe industrijskih i komercijalnih aplikacija. Najnoviji standard ne bi trebao imati utjecaja na kvalitetu zvuka prilikom audio reprodukcije ili poziva, no zbog povećanja dometa i brzine korisnici će vidjeti poboljšanja u audio kompresiji, latenciji i potrošnji energije tek 2018. 

BSIG već očekuje nove uređaje s Bluetooth 5 na policama, a dok se oni ne pojave sve što trebate znati o ovoj tehnologiji, možete pročitati na linku te usput s istog mjesta skinuti najnoviju verziju Bluetootha.

.

Više o temi: Bluetooth

>>Bluetooth 3.0 razočarao

>>Bluetooth 4.0

Komentari (1)
Pročitano (1189)
Komentari
Ukupno komentara: (1)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.