Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Jeste li znali? Vaš mobitel je pun plemenitih metala
Samo deset posto pametnih telefona se reciklira, a materijali iz njih se ponovno koriste
Svaki pametni telefon krije pravo malo bogatstvo. Doduše, nećete se obogatiti na vlastitom smartphoneu, no ogromne količine starih mobitela kriju u sebi plemenite metale, čija vrijednost u posljednje vrijeme raste. Slična stvar je i s laptopima, tabletima i drugom elektroničkom opremom.
Jedna tona iPhonea će isporučiti 300 puta više zlata nego tone zlatne rude i 6,5 puta više srebra nego tona srebrne rude

Na dijamantni iPhone možete dati 95 milijuna dolara. No, ako vam je ovaj komad malo izvan cjenovnog dosega, ne očajavajte. Svaki smartphone sadrži plemenite metale, uključujući zlato, srebro, bakar, platinu i paladij. Ovi plemeniti metali su dragocjeniji no ikada, jer smo suočeni s izgledima da ih jednog dana više nećemo moći iskopati iz tla. Odjednom vaš smartphone izgleda vrijedniji nego što mislite.

Sve je to, doduše, prisutno u relativno malim količinama. No, više od dvije milijarde ljudi trenutno posjeduje smartphone, a predviđa se da će se taj broj povećati. Štoviše, koncentracija nekih od tih elemenata u mobilnim telefonima, poput zlata i srebra zapravo je mnogo viša od njihove koncentracije u ekvivalentnoj količini rude. Jedna tona iPhonea će isporučiti 300 puta više zlata nego tone zlatne rude i 6,5 puta više srebra nego tona srebrne rude. 

Svaki smartphone sadrži plemenite metale, uključujući zlato, srebro, bakar, platinu i paladij te aluminij, bakar, itrij, lantan, terbij, neodimij, gadolinij i praseodimij

Budući da te dvije milijarde korisnici mobitela kupuju novi otprilike svakih 11 mjeseci, to znači da njihov stari smartphone biva odbačen i zaboravljen. Jedva deset posto njih se reciklira, a njihovi dragocjeni sastojci se obnavljaju i ponovno koriste. To je pravi zlatni rudnik koji leži u ormarima, kutijama ili na smetlištima. U doba kada je pridjev "iskorišten" dodan cijelom nizu resursa (nafta), ekonomski i ekološki je smisleno izbjegavati razbacivanje vrijednim tvarima.

.

Koliko toga zapravo ima?

U slučaju da ste mislili malo elektronskog zlata iskopati na individualnoj razini, zbog minijaturnih vrijednosti zastupljenih u svakom mobitelu trebali biste razmisliti dvaput. No, nakon što počnete razmišljati u velikoj mjeri, to izgleda puno privlačnije: milijun mobilnih telefona može sadržavati gotovo 16 tona bakra, 350 kg srebra, 34 kg zlata i 15 kg paladija.  Ako tome pridodamo ukupan broj iskorištenih laptopa, tableta i druge potrošačke elektronike, dobit ćemo vrijednosti plemenitih metala mjerljive u tonama.

Milijun mobilnih telefona može sadržavati gotovo 16 tona bakra, 350 kg srebra, 34 kg zlata i 15 kg paladija

Izazov je kako reciklirati ove materijale i minerale sigurno i ekonomično. Značajan dio e-otpada, uključujući mobilne telefone, dobiva se izvozom ili odlaganjem u zemljama poput Kine, gdje se slabo plaćeni radnici i djeca koriste za rastavljanje elektronike, pritom često koristeći opasne kemikalije kako bi došli do vrijednih sastojaka. Čak i e-otpad koji se reciklira u svojoj zemlji porijekla predstavlja izazov. U Australiji, na primjer, recikliranje e-otpada još uvijek uključuje industrijsko taljenje, koje je skupo i ekološki neprihvatljivo.

.

Postoji li rješenje problema?

U idealnom slučaju, prestali bi mijenjati mobitele brže no što mijenjamo gaće. No, priznajemo da je promjena ponašanja potrošača vjerojatno najmanje održiva opcija. Stručnjakinja za materijale Veena Sahajwalla sa Sveučilišta New South Wales, vidi budućnost u "mikro-tvornicama" koje mogu sigurno, čisto i učinkovito izdvojiti sve vrijedne metale iz zastarjelih mobitela i spaliti ostalo.

Razmatraju se novi i učinkoviti načini reciklaže elektroničkog otpada koji bi doprinijeli boljoj iskoristivosti rijetkih i plemenitih materijala te smanjenju zagađenja okoliša

Njen pristup je vrlo automatiziran te smanjuje potrebu za ljudskim kontaktom s opasnim materijalima unutar pametnih telefona. Mobilni telefon se, tako, razbija pomoću visokog napona struje. Tada robotska ruka uzima vrijedne tiskane pločice i nosi ih u sitne peći koje koriste kontrolirane reakcije materijala na visoke temperature, kako bi izvukle vrijedne metalne legure. Tada se otrovni ili neželjeni materijali mogu sigurno spaljivati. Cijelo postrojenje bi se nalazilo u nečemu veličine transportnog kontejnera, koji bi mogao biti ultimativna kućna radinost za nekoga u potrazi za zlatom u planinama e-otpada. Tko zna, ako to radi dovoljno dugo i dobro možda bi mogao napraviti vlastiti pametni telefon od čvrstog zlata i s ugrađenim dijamantom.

.

Više o temi mobiteli.

Milan Dalmacija via bbc.com
29.10.2016.
Komentari (0)
Pročitano (992)
CES 2017: Sve što trebate znati
Prvi od nekoliko velikih sajmova elektronskih uređaja, CES, uskoro počinje u Las Vegasu. Od 5. do 8. siječnja (a i koji dan ranije) posjetitelji će moći vidjeti sva čuda tehnologije na kojima su velika imena radila u proteklih nekoliko mjeseci. Bit će tu i iznenađenja, a mi vam donosimo sve što je vrijedno pažnje.
5.1.2017.
Pet najskupljih mobitela na kojima ekran najlakše puca
Visoka cijena ne znači uvijek i najbolju kvalitetu. To znaju oni koji su imali nezgodu s mobitelom. Događa da ekrani na mobitelima puknu nakon udarca ili pada. No, srećom to se događa rijetko i u posebnim uvjetima. Donosimo vam pet skupih i prilično nježnih uređaja.
15.10.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.