Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kapacitet memorije - prijevara?
Problem koji se sve više pojavljuje je tipiziranje kapaciteta memorija za pohranu podataka, ponajviše hard diskova. Naime ako ste kupili hard disk od 500GB zapravo ste dobili 465GB. Prevareni ste?

 

Gdje drugdje nego u Americi, podnesena je tužba zbog prijevare o informacijama o proizvodu. Naime mogli ste dosada primijetiti da ako kupujete medij za pohranu podataka, on nikada ne sadrži kapacitet koji je naveden u specifikacijama proizvoda.

 

Ako sagledamo koliko brzo komercijalni kapaciteti memorije za pohranu podataka rastu dolazimo do računice: što veća memorija, to manje memorije u stvarnosti (odnosno načinu na koji ju računalo mjeri).

Većina se već navikla i smatra to normalnim. Postoji i donekle logično objašnjenje zašto je tomu tako. No ipak ni na jednom proizvodu (ili kutiji) nismo primijetili istaknutu napomenu: memorija je u stvarnosti manja nego što je navedeno. Ono što eventualno piše je: 1GB jednak je 1 milijardi bajta. 1TB jednak je jednoj bilijardi bajta.

Proizvođači prodaju svoje hardove, stikove i razne memorije sa oznakama MB, GB, TB itd. od čega se sve skraćenice sastoje od dva slove gdje: prvo označava količinu, a drugo mjernu jedinicu tj. količinu nečega.
Zašto onda još uvijek računalo kaže za disk da ima 465GB, a proizvođač kaže da ima 500GB?

1 TB, 750 GB i 500GB? Hm... točnije 930 GB, 698 GB i 465 GB.

Da bi računalo prepoznalo da uređaj ima točno 1 GB, uređaj trebao imati točno 1 073 741 824 Bajtova. Osim toga računalo je utemeljeno na binarnom sustavu.
Kako proizvođači prodaju uređaje deklarirane sa „1 GB“ to je nominalno 1 000 000 000 bajtova, što je manje od gornje brojke, a temelji se na dekadskom sustavu
.

Ta razlika je razlog zašto računalo za takve uređaje ispisuje da im je kapacitet manji od onog koji piše na proizvodu.

Moguće rješenje je u drugačijem nazivlju. Prema našoj percepciji (i onoj proizvođača) naziv bi trebao biti MiB (Mibi Bajt), GiB (Gibi Bajt) itd. Tada ne bi bilo problema s nomenklaturom jer bi MB iznosio 0.95 x 1 MiB i tako proporcionalno dalje.

Radi li se o prijevari ili ne nismo sigurni, no bilo bi svakako lijepo da se kupce upozori kolika je dostupna veličina memorije na proizvodu, prema onome kako to gleda kompjuter.

13.12.2007.
Tagovi:
Komentari (0)
Pročitano (4895)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.