Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kapacitet memorije - prijevara?
Problem koji se sve više pojavljuje je tipiziranje kapaciteta memorija za pohranu podataka, ponajviše hard diskova. Naime ako ste kupili hard disk od 500GB zapravo ste dobili 465GB. Prevareni ste?

 

Gdje drugdje nego u Americi, podnesena je tužba zbog prijevare o informacijama o proizvodu. Naime mogli ste dosada primijetiti da ako kupujete medij za pohranu podataka, on nikada ne sadrži kapacitet koji je naveden u specifikacijama proizvoda.

 

Ako sagledamo koliko brzo komercijalni kapaciteti memorije za pohranu podataka rastu dolazimo do računice: što veća memorija, to manje memorije u stvarnosti (odnosno načinu na koji ju računalo mjeri).

Većina se već navikla i smatra to normalnim. Postoji i donekle logično objašnjenje zašto je tomu tako. No ipak ni na jednom proizvodu (ili kutiji) nismo primijetili istaknutu napomenu: memorija je u stvarnosti manja nego što je navedeno. Ono što eventualno piše je: 1GB jednak je 1 milijardi bajta. 1TB jednak je jednoj bilijardi bajta.

Proizvođači prodaju svoje hardove, stikove i razne memorije sa oznakama MB, GB, TB itd. od čega se sve skraćenice sastoje od dva slove gdje: prvo označava količinu, a drugo mjernu jedinicu tj. količinu nečega.
Zašto onda još uvijek računalo kaže za disk da ima 465GB, a proizvođač kaže da ima 500GB?

1 TB, 750 GB i 500GB? Hm... točnije 930 GB, 698 GB i 465 GB.

Da bi računalo prepoznalo da uređaj ima točno 1 GB, uređaj trebao imati točno 1 073 741 824 Bajtova. Osim toga računalo je utemeljeno na binarnom sustavu.
Kako proizvođači prodaju uređaje deklarirane sa „1 GB“ to je nominalno 1 000 000 000 bajtova, što je manje od gornje brojke, a temelji se na dekadskom sustavu
.

Ta razlika je razlog zašto računalo za takve uređaje ispisuje da im je kapacitet manji od onog koji piše na proizvodu.

Moguće rješenje je u drugačijem nazivlju. Prema našoj percepciji (i onoj proizvođača) naziv bi trebao biti MiB (Mibi Bajt), GiB (Gibi Bajt) itd. Tada ne bi bilo problema s nomenklaturom jer bi MB iznosio 0.95 x 1 MiB i tako proporcionalno dalje.

Radi li se o prijevari ili ne nismo sigurni, no bilo bi svakako lijepo da se kupce upozori kolika je dostupna veličina memorije na proizvodu, prema onome kako to gleda kompjuter.

13.12.2007.
Tagovi:
Komentari (0)
Pročitano (4769)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.