Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Prednosti i mane čipiranja ljudi
Čemu će služiti čipovi ugrađeni pod našu kožu?
Mikročipiranje i nije neka novost. Iako je do prije 20 godina to bilo dijelom futurističkih filmova, danas već čipiramo životinje, pakete, pa i ljude u vojskama ili tajnim službama. No, upravo je čipiranje ljudi postalo predmet rasprava, s obzirom na to da se proširilo i na maleni segment tehnoloških kompanija. Stoga donosimo sve što trebate znati o čipiranju i mikročipovima.
Mikročipovi ugrađeni pod kožu funkcioniraju kao kartice za beskontaktno plaćanje

Švedska kompanija Epicenter, koja je dom za više od sto tvrtki i otprilike 2000 radnika, počela je s ugrađivanjem čipova u svoje radnike još u siječnju 2015. godine. Trenutno, oko 150 radnika ima čipove. Jedna tvrtka iz Belgije također nudi ovakve čipove svojim zaposlenicima, a tu su i slučajevi entuzijasta diljem svijeta koji su ih oprobali u prošlim godinama. Ono što bi se moglo nazvati distopijskom vizijom radnog mjesta, polako postaje rutina. Čipovi su veličine zrna riže, injektiraju se pod kožu (kao cjepivo) i imaju funkciju kartice, što znači da pomoću njih zaposlenici mogu otvarati vrata, imati pristup pisačima ili čak kupiti hranu. Kako je to moguće?

Implantati koriste tehnologiju bliskog polja komunikacije (NFC), jednaku kao na beskontaktnim karticama i novijim pametnim uređajima. Kada se približi čitaču, mala količina podataka se izmjeni između dva uređaja pomoću elektromagnetskih valova. Sami mikročipovi su pasivni, što znači da sadrže informacije za druge uređaje, ali ne mogu čitati informacije s drugih uređaja. Samim time postavlja se pitanje sigurnosti i privatnosti. Podaci koje sadrže mogu pokazati koliko često i kada zaposlenici dolaze na posao, što tamo kupuju i slično, a za razliku od kartica ili pametnih uređaja, od čipa se nije tako lako odvojiti.

Brojne su moguće upotrebe mikročipova, a samim su time i razni podaci dostupni hakerima

Stručnjaci kažu da bi hakeri mogli dobiti ogromne količine podataka iz ugrađenih mikročipova. Sada ne toliko, koliko bi mogli u budućnosti kada mikročipovi postanu mnogo sofisticiraniji. Ako se takvi podaci budu prikupljali, veliko je pitanje što se dalje događa s njima i tko ih u kakve svrhe koristi? U Epicentru se mikročipovi zasad koriste za ulazak u neka osigurana područja, protokole za siguran ispis, beskontaktno plaćanje. Naravno, moglo bi se tako kontrolirati dolaženje i odlaženje radnika te njihova lokacija unutar tvrtke, čime bi se kontrolirala i njihova produktivnost, ali i ugrožavala privatnost

Sami mikročipovi ne uzrokuju nikakve zdravstvene posljedice, no posljedice njihovog korištenja bi mogle biti dalekosežne. Tako bismo u budućnosti njima mogli zamijeniti osobne dokumente, liječničke kartone, bilježiti lozinke, kretanje ljudi, itd. Zvuči kao scenarij iz Orwellove 1984. No, bez obzira što je tehnologija zakasnila tridesetak godina za Orwellovim proročanstvom, ona će uskoro postati široko dostupna ne samo velikim kompanijama, već i državnim institucijama, tajnim službama te "mračnoj strani" računalnih programera (hakerima). 

.

Više o temi tehnologija

Komentari (0)
Pročitano (930)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.