Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Top 5 tehnoloških novotarija 1987.
Što je bilo popularno prije 30 godina
Stalno govorimo o ubrzanom napretku tehnologije i novim mogućnostima koje se svakodnevno pojavljuju. Postoje generacije koje nisu mogle niti zamišljati pojavu pametnih telefona i ostalih gadgeta bez kojih im se danas život čini nezamislivim. Stoga smo se vratili u 1987. otprilike na početak tehnološkog "ludila" koje traje i danas, kako bismo vidjeli same početke danas najpopularnijih strojeva, ali i softvera. Izdvojili smo pet zanimljivih uređaja i programa koji su obilježili razdoblje prije 30 godina.

IBM PC Convertible 5140

Top 5 tehnoloških novotarija 1987 (3).pngIako bi se naziv računala IBM PC Convertible 5140, mogao prevesti kao IBM kabriolet, to je ustvari prvi laptop koji se pojavio na tržištu. Računalo teško gotovo 6 kg sadržavao je procesor Intel 8088 (4,77 MHz), 256 KB RAM-a, dva 3,5-inčna disketna utora, 2,400 mAh NiCd baterija, sklopivi jednobojni zaslon rezolucije 640x200. Najbolje od svega - nije imao tvrdi disk. No, ovo čudo tehnike je ostalo nedostupno mnogima jer je koštalo 2000 dolara. Danas najskuplji i najmoćniji laptopi koštaju toliko, a njihova raznolikost na tržištu je danas tolika da svaki model laptopa dolazi s najmanje dvije konfiguracije.

.

Microsoft Windows 2.0 

Top 5 tehnoloških novotarija 1987 (4).pngPredstavljen 9. prosinca 1987. OS Windows 2.0 donio je niz popularnih rješenja. To je prva verzija Windowsa koja je omogućila preklapanje programskih prozora, ikone na radnoj površini i grafike VGA (16 boja). Popularnost ovog proizvoda je pokušao narušiti Apple, koji je tužio Microsoft tvrdeći kako novi Windows previše nalikuje na njihov OS Macintosh. Apple je izgubio spor, a Windows se nastavio dalje razvijati i u konačnici je poprimio današnji oblik te stigao do broja 10.  

.

Zelda II: The Adventure of Link

Top-5-tehnoloških-novotarija-1987-(1).pngIako danas postoje gaming turniri, igra se u timovima, razlučivost mora biti 4K, a štekanje igre je nešto što izluđuje svakog igrača, gaming se razvijao jako dugo. Tome u prilog ide i arkadna 2D igrica Zelda II: The Adventure of Link, koju je prije 30 godina razvio Nintendo. Iako je tada to bila najpopularnija igra, danas se smatra jednom od najgorih Zelda ikad napravljenih. Toliko o tome koliko je gaming industrija napredovala u "samo" 30 godina.

.

GM Sunraycer

Top 5 tehnoloških novotarija 1987 (2).pngDanas automobili na električni pogon postaju sve uobičajeniji na cestama i već se polako okrećemo k razvitku samovozećih automobila. No, prije 30 godina je bilo nezamislivo da išta osim benzina i dizela pokreće automobil. Upravo zato je GM Sunraycer važan. Naime, to je prvi automobil na solarni pogon, koji je imao 8800 solarnih ćelija, koje su davale snagu od 1500 watta, koja je pak davala brzinu od 109 km/h. Za njegovu proizvodnju je potrošeno 2 milijuna dolara, stoga ne čudi da ga se nije moglo vidjeti u autosalonima ili na cesti. 

.

Canon RC-760

Prije 30 godina USA Today su bile prve novine s digitalnom fotografijom na naslovnici. Tako je većina fotoreportera te godine bila naoružana Canonom RC-760, jednim od prvih digitalaca s čak 600.000 piksela razlučivosti. Točno te godine predstavljen je i sustav EOS, koji se uz sitne modifikacije zadržao do danas kao jedan od standarda u fotografiji. Cijena tadašnjeg Canona je bila 5500 dolara, a danas se za taj novac može kupiti sva moguća i nemoguća oprema, koja mjeri milijune piksela razlučivosti. 

.

Više o temi tehnologija

Komentari (0)
Pročitano (934)
30 godina sustava Canon EOS
Prošlo je 30 godina otkako je Canon predstavio EOS, prvi elektronski spoj između fotoaparata i objektiva. Ožujak 1987. donio je revoluciju u fotografiji, koja traje i danas, zahvaljujući nepromijenjenosti sustava i njegovoj prilagođenosti novim tehnologijama, a mi vam donosimo sve što bi ste o njemu trebali znati i zašto je EOS toliko važan u fotografiji.
11.3.2017.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
3.12.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.