Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Elegantan i vodootporan: Sony Xperia M4 Aqua recenzija
Volimo
 • Elegantan dizajn i tanko kućište
 • Vodootporan (IP 68 certifikat)
 • Solidne kamere za po danu
Ne volimo
 • Virtualne tipke su dio zaslona
 • Virtualna tipkovnica je preuska
 • Slabija tehnička osnovica i ograničena memorija za aplikacije
U rukama smo imali Sonyjev Xperia M4 Aqua mobitel s 5-inčnim HD zaslonom. Uz vodootporan IP68 certifikat, M4 Aqua dolazi u izuzetno tankom kućištu s 13MP stražnjom i 5MP prednjom kamerom. U našoj recenziji s video testovima možete saznati kakava je u svakodnevnom korištenju te koji su prednosti i nedostaci.

Ergonomija, dizajn i kvaliteta izrade

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_10.jpgSony Xperia M4 Aqua je jako lijep uređaj. Dizajnom podsjeća na skuplju Xperiju Z3, posebno kad pogledate tanki profil (7.3mm). Osim toga, sam zaslon gledan sprijeda ima tanak rub, to jest okvir. U džepu ovaj mobitel nećete niti osjetiti što nije bio slučaj s prethodnicima iz Xperia serije ovog cjenovnog ranga. Sjajan dizajn uključuje i staklo straga koje začudo ne klizi pod prstima. M4 Aqua možete kupiti u nekoliko atraktivnih boja, od čega je vjerojatno najbolja crvena.

Dizajn nadopunjuje čvrsta i kvalitetna konstrukcija, a prilog u tome ide činjenica da je ovo vodootporan mobitel s IP68 certifikatom (ide do 1.5 metara pod  slatku vodu i može tamo biti do 30 minuta). Kako je mobitel vodootporan, bočni utor za microSD karticu i SIM karticu su prekriveni poklopcima koji se neće tako brzo izlizati (ovo je prije bio problem kod Sony Xperia), dok je utor za punjač i povezivanje na računalo (microUSB) sada otvoren, te kao takav može ići pod vodu.

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_9.jpgPored kvalitetne konstrukcije, sama plastika od koje je M4 Aqua izrađena nije na najvišoj razini, pa će se uslijed nepažnje i korištenja bez futrole nakon 6 mjeseci ovo kućište izlizati.

Također, uz sjajan dizajn, ergonomija baš i nije najbolja. Tako je bočna tipka za otključavanje jako plitka, dok ove za glasnoću ispod isto nisu previše izbočene ni precizne za pritisak. Također, virtualne (softverske) tipke na dnu zaslona su dio zaslona, dok su kod Samsung i Lenovo mobitela one odvojene, pa je time tamo lakše upravljati sučeljem. Prednost je samo što je ugrađena posebna fizička tipka za kameru. Ergonomija dakle nije katastrofalna, ali nije ni idealna. 

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_11.jpg

.

Zaslon, tipkovnica

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_3.jpgPrethodne generacije Sony Xperia iz povoljnijeg ranga imale su inferiornije zaslone, pa makar oni bili i u IPS tehnologiji. Nakon Xperia Z3 modela, kvaliteta je popravljena, a to se odnosi i na ovaj M4 Aqua model koji na 5.0-inča dijagonale prikazuje lijepe boje (16 milijuna), uz visoku HD rezoluciju (720x1280 piksela), što rezultira s 294 ppi piksela gustoće. Iako top modeli imaju preko 500 ppi, već se dugo zna da je 300ppi (u tisku dpi) sasvim dovoljno ljudskom oku. Pikseli se dakle ne vide na zaslonu. Ako želite više piksela, teško da ćete to dobiti u ovom cjenovnom rangu. 

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_19.jpgKutevi gledanja su jako dobri, pogotovo u usporedbi s prethodnim Xperia mobitelima. Ipak, HTC (IPS) i Samsung (Super AMOLED) zasloni u ovom cjenovnom rangu nude još oštriji prikaz i još savršenije kuteve gledanja. To se posebno vidi vani na otvorenom, gdje pri direktnom suncu ovaj zaslon nije dobro vidljiv osim ako ga ne podesite na 100% osvjetljenja. Čak ćete i tada morati potražiti neki hlad (opet HTC-ovi i Samsungovi zasloni se vide bolje pri direktnom suncu).

Virtualna tipkovnica mi se ne sviđa jer ima jako uske i nagurane tipke (no ja imam natprosječno veće prste). Vizualno, tipke su razdvojene, ali su uske. Ja sam stalno grješio prilikom tipkanja. Također, tipkovnica može imati brojke na vrhu (kao Samsung i LG) ako ih omogućite u postavkama. Točka i zarez na prvom zaslonu. 

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_16.jpg

.

Baterija

Ugrađena je Li-Ion baterija kapaciteta 2400 mAh. Nije zamjenjiva bez odlaska na servis, ali nažalost ne podržava bežično punjenje. Prema službenim specifikacijama, nudi trajanje do 685 sati u stanju pripravnosti (uređaj je uključen ali je zaslon zaključan), te do 13 h 20 min razgovora. Na GSMarena benchmark testu baterije M4 Aqua dobio je visokih 81 sat trajanja u različitim predefiniranim uvjetima korištenja.

Tijekom tjedan dana korištenja, baterija na M4 Aqua se punila relativno brzo (nešto više od sat vremena), ali trajanje nije iznenadilo. Jedan puni dan uz još snage za pola sljedećeg. Uz Stamina postavke uštede vjerojatno se može dobiti dva dana i više (pa stoga dajem ocjenu 8), ali to znači slabije osvjetljenje zaslona. S obzirom na kvalitetu prikaza, često sam ga držao na 85% osvjetljenja.

.

Operativni sustav i jednostavnost korištenja

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_5.jpgAndroid sustav ovdje dolazi u najnovijoj v5 Lollipop inačici sa Sonyjevom UI nadogradnjom sučelja. Upravo je ta nadogradnja u smislu načina korištenja unaprijeđena (estetski i u smislu jednostavnosti). Sučelje je bolje nego na prijašnjim modelima Xperija, ali i dalje nije intuitivno kao na Samsungu i LG-u (traka koja se povlači s vrha je mogla biti bolje rješena). Ikone su velike dobro prilagođene veličini zaslona. Izbornik možete podešavati napredno. Wideti i teme su atraktivni.

Stat će vam velik broj aplikacije, ali ne i neke naprednije igre. Naime, iako ima 8GB interne memorije, ja nisam uspio instalirati Real Racing 3 jer jednostavno više nije bilo mjesta. U prodaji se može naći i verzija sa 16GB interne memorije, pa svakako kupite nju ako možete birati.

.

Tehnička osnovica

Xperia M4 Aqua ima Qualcomm Snapdragon 615 čipset koji spada u srednji viši rang. Pogonjen je četverojezgrenim 1.5 GHz (Cortex-A53) procesorom uz Adreno 405 grafički čip te čak 2GB RAM-a što zvuči odlično.

Na Antutu benchmark testu postiže 12 do 17 fps (sličica u sekundi) uz 33 tisuće bodova na kraju testa. Unatoč dobrim specifikacijama "na papiru" i dobrim rezultatom na benchmark testu, treba mu malo dulje vremena dok otvori igru. U samom početu, igra znam malo trzati no ne toliko da nije igriva. Real Racing 3 igru nažalost nisam uspio instalirati jer nije više bilo mjesta u memoriji. Staklo straga se ne zagrijava previše dok igrate igre.

Sučelje radi solidno, ali osjeti se sekunda ili pola sekunde zaostatka kod otvaranja aplikacija. Drugi mobiteli ovog ranga su za dlaku brži. Čini mi se da Sonyjeva dorada Androida usporava rad kompletnog sučelja jer nije dobro optimizirana.

.

Kamera

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_13.jpgStražnji fotoaparat ima čak 13MP uz LED osvjetljenje. M4 Aqua ima čak i posebnu fizičku tipku za kameru koje je precizna za pritisak i okidanje fotografija. Treba oko dvije sekunde da se aplikacija kamere pokrene po prvi puta. Prvo okidanje uz autofokus traje opet oko sekundu i pol do dvije što je malo sporije od konkurencije.

Sučelje fotoaparata je vrlo pregledno i dobro raspoređeno. Lako ćete pronaći sve što vam treba - ako želite pronaći ćete i napredne opcije za ručno podešavanje eskpozicije i balansa bijele. Drugo ne možete podešavati ručno (manualno), Od dodatnih opcija, kamera ima panoramu (primjer ispod) i HDR način snimanja (koji nismo isprobali jer iskreno nismo ljubitelji loše nabrijanih fotki).

Što se tiče kvalitete fotografija sa stražnje kamere, uz tih 13 megapiksela na fotografijama nedostaje više oštrine (koja se može dobiti naknadnom obradom). Također, nedostaje i malo bogatijih boja - fotografije kao da su lagano isprane. Sve u svemu, po danu izgledaju solidno i dosta upotrebljivo, možda za putovanja. Ipak, rekao bih da je ovo neki srednji rang kvalitete fotoaparata na mobitelima. Fotografije će vam teško ispasti vrhunske, ali bit će dovoljno dobre za povremeno fotografiranje društva, obitelji i manje napredno korištenje za društvene mreže.

Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (18).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (17).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (19).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (20).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (22).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (16).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (21).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (25).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (27).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (15).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (26).JPG 

Panorama radi dosta jednostavno, a rezultat možete vidjeti ispod.

Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (14).JPG

U uvjetima s manje svjetla detalji na fotografiji su zrnatiji i mutniji. Dobit ćete upotrebljive fotografije za neku osnovnu namjenu, eventualno fotkanje društva u izlasku, ali uz gradsku rasvjetu i bez korištenja LED bljeskalice. Kako kamera ima F2.0 otvor očekivao sam bolju kvalitetu, ali očito se ne radi o kvalitetnoj optici. Dolje možete vidjeti dva primjera, prvi s korištenjem LED bljeskalice i drugi bez bljeskalice. 

Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (23).JPG Sony Xperia M4 aqua - primjer fotografije kamera (24).JPG

Stražnja kamera snima video u 1080p Full HD rezoluciji (1920x1080 piksela pri 30 fps) i opet detalji su zrnati i nema finoće na slici. Video se ne trese (stabilizacija dobro radi), ali je kvaliteta samo za osnovnu upotrebu. Po noći, video je donekle upotrebljiv - definitivno je bolji nego s prednje kamere ali ne uspijeva fokusirati ima dosta aberacija.


.

Prednja kamera

Prednja kamera s 5 megapiksela po danu daje više manje dobre fotografije. U većini slučajeva su upotrebljive. Prednja kamera ima i dobru širinu kuta pa će vam u kadar stat više ljudi. Lica su najčešće čista, a uvijek možete smanjiti rezoluciju na 2MP i izgledat će još bolje.

sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (7).JPG sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (5).JPG sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (4).JPG sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (2).JPG sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (1).JPG

U uvjetima s manje svjetla ova kamera se baš i nije iskazala. Ima F2.4 otvor leće što joj ne omogućava da upije puno svjetla. Stoga su fotografije po mraku donekle upotrebljive, no ima i boljih prednjih kamera od ove na mobitelima.

sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (3).JPG sony xperia m4 aqua prednja kamera primjeri fotografije (6).JPG

Prednja kamera snima HD 720p video (1280x720 piksela pri 30 fps) i snimka je malo mutnjikava -mogla je biti oštrija. Slika na videu se ne trese jako i dobit ćete upotrebljive videe po danu. Po noći prednja kamera je lošija od fotografija, na videu se nećete vidjeti bez obzira iz kojeg kuta snimali.


.

Povezivost, memorija i multimedija

Uz 3G, 4G (LTE), Wi-Fi (hotspot i Direct za brži prijenos podataka), Bluetooth v4 i NFC beskontaktno povezivanje, Xperia M4 Aqua ima gotovo sve što će vam trebati. Nedostaje još jedino infracrveni port kojim bi ovaj uređaj zamjenio daljinske upravljače. Žičano se puni i povezuje na računalo preko standardnog microUSB v2.0 konektora koji nema pokrov (i kao takav je vodootporan). Na 3.5mm audio konektor možete spojiti slušalice i koristiti Stereo FM radio s RDS-om.

Kvaliteta zvuka je solidna, ali nema smisla na ovaj uređaj spajati skuplje slušalice, jer procesor zvuka neće iskoristiti njihovu punu kvalitetu. Vanjski zvučnik je prosječno glasan (oko 72 dB), te nudi dobar zvuk, nažalost bez dubljih tonova, bogatijeg zvuka i jačeg basa. Zvučnik se nalazi na dnu uređaja.

Ugrađena memorija ima 8 ili 16 GB, ovisno koji model kupite. Svakako preporučujemo ovaj s većom memorijom jer vam veće igre i veći broj aplikacije neće stati na internu memoriju. Memorija je dodatno proširiva microSD karticama do 128 GB.

.

Navigacija

Uz ugrađen A-GPS modul podržana je navigacija preko Google karti koja za našu zemlju nudi glasovne (turn-by-turn) upute na hrvatskom jeziku. Karte i glasovne upute se ne mogu skinuti na uređaj. Sučelje Google Maps aplikacije je pregledno, ali ne intuitivno kao na Apple iPhone i Nokia Lumia "Here Maps" navigaciji. Za ovu dijagonalu zaslona i kvalitetu prikaza dajemo ocjenu 8. Inače, Nokia Here mape moguće je skinuti i na Android OS uređaj, ali ni tada navigacija ne radi kao na Lumia uređajima.

.

Zaključak

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_6.jpgEto na kraju, ovo nijje najbrži mobitel u ovom cjenovnom rangu. Kamere su solidne, ali ne i spektakularne kako biste pretpostavili prema specifikacijama. Možda i ergonomija nije izvrsna, ali sve nabrojano nisu nedostaci na koje se nećete naviknuti ili radi kojih ne biste trebali kupiti ovaj uređaj. Prednosti je mnogo više. Prije svega, Xperia M4 Aqua je lijep i tanak, kvalitetno napravljen uređaj s dobrim 5 inčnim zaslonom. Ako želite bolje, pogledajte Xperia Z3 Compact ili Galaxy A5. LG L Bello je možda povoljniji ali nije ovako kvalitetno izrađen i ne daje taj osjećaj pouzdanosti u ruci. Osim toga, u crvenoj boji Xperia M4 Aqua teško će koga ostaviti ravnodušnim.  

USPOREDBA: Xperia M4 Aqua vs. G3 S Beat vs. Galaxy A5 

.

Sony-Xperia-M4-Aqua-recenzija-test_17.jpg

Xperia M4 Aqua na prvi pogled izgleda kao skuplja Xperia Z3. Nudi vodootpornost u slatkoj vodi (IP68 certifikat), te se radi o uređaju srednjeg ranga. Sučelje izgleda atraktivno ali bi moglo biti intuitivnije posloženo. Također, ergonomija nije najbolje rješena ali je M4 Aqua i dalje puno bolji uređaj od prethodnih Xperia ove ili slične cijene.
VIDEO TEST
OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  Sony Xperia M4 Aqua
 • Dimenzije:
  145.5 x 72.6 x 7.3 mm
 • Težina:
  136 grama
 • Dijagonala i rezolucija:
  5.0 inča, 720 x 1280 piksela
 • Gustoća piksela:
  294 ppi
 • Kapacitet i tip:
  Li-Ion 2400 mAh
 • Trajanje (pripravnost; razgovor):
  685 h; 13 h 20 min
 • Inačica (dorada):
  v5.0 (Lollipop)
 • Čipset:
  Qualcomm MSM8939 Snapdragon 615
 • Procesor:
  Quad-core 1.5 GHz Cortex-A53
 • Radna memorija:
  2 GB RAM
 • Grafički čip:
  Adreno 405
 • Prednja kamera:
  5 MP; HD 720p video
 • Ugrađena memorija:
  8/16 GB
 • GPS modul:
  Da
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
 • Ergonomija, dizajn i kvaliteta izrade
  9
 • Zaslon i tipkovnica
  8
 • Baterija
  8
 • Operativni sustav i jednostavnost korištenja
  9
 • Tehnička osnovica
  6
 • Stražnja kamera
  8
 • Prednja kamera
  7
 • Povezivost, memorija i multimedija
  8
 • Navigacija
  8
Ukupna ocjena
7,9
Gdje kupiti
 • http://www.sancta-domenica.hr/
 • Mobitel Sony Xperia M4 Aqua white
  Dostupno do čak 24 rate beskamatno putem American Express i Diners kartica. Već od 91,63 kn mjesečno! Besplatna dostava za webshop narudžbe iznad 99 kn.
  Raspoloživo
 • 2.199,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Mobitel Sony Xperia M4 Aqua black
  Dostupno do čak 24 rate beskamatno putem American Express i Diners kartica. Već od 91,63 kn mjesečno! Besplatna dostava za webshop narudžbe iznad 99 kn.
  Raspoloživo
 • 2.199,00 kn
  Pogledaj ponudu
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.