Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Danas kada svatko može biti fotograf...
Autor: Donald Debeljak
...i čorava koka ponekad pogodi zrno! I to bez većih poteškoća, što se događa? Danas svi imaju pristup fotografiji, za razliku od povijesnih situacija. I nemojte me krivo shvatiti, to nikako nije loše.
Zvučat će grubo ako se tu okoristim starom uzrečicom da "I čorava koka ponekad pogodi zrno" no ona mi baš idealno opisuje situaciju. Svima je dostupno pa se iz toliko velikog broja fotografija mora naći i dobrih.

Znam veliki broj ljudi koji je kupio neki ozbiljniji DSLR i odmah se proglasio fotografom. U tu kategoriju spadaju i entry level DSLR-ovi (u rangu od oko 3.000 kn) i oni od kojih bi i profesionalcima krenule sline. Ja se ne sramim priznati da ja nisam fotograf. Ja sam samo imao sreću baviti se fotografijom i pratećom industrijom neko duže vrijeme. I u tom periodu snimiti enorman broj fotografija s raznoraznom opremom, s aparatima od tristotinjak kuna, sve do onih čija je vrijednost prelazila 250.000 kuna (imenom i prezimenom Hasselblad H2D). No to me ne čini fotografom, samo korisnikom fotoaparata i zaljubljenikom u fotografiju koji se više voli okarakterizirati nekovrsnim teoretičarom fotografije. Jer savladao sam upravo to, teorijski dio, a mislim da sam uspio malo zagrebati po površini onog zanatskog dijela. I zato me malo smeta što se danas svatko zove fotografom samo zato što ima opremu, to nije ni približno dovoljno. No lakša dostupnost opreme iznjedrila je neke izvanredno talentirane ljude. I to je pravo svjetlo na kraju tunela, svatko može probati i zaraziti se tim divnim virusom fotografije. A tamu koja oko nas raste zbog pojave loših fotografija zanemarimo.

Problem leži u činjenici da se zaboravlja zanatski dio svega toga, jer fotografija je upravo to, zanat.

Nije ustvari bitno čime se koristite pri fotografiranju, bitno je da pri tome uživate i pokušate prenijeti neku priču i energiju. Tu ne mogu zaobići trenutno opet veoma atraktivnu ponudu nekih medija. „Budite naš suradnik“, „naš fotoreporter“, „zaradite neku lovu“. Svima je frka jer ova kriza nikako da popusti stisak ali je li to dovoljno dobar razlog da se odreknemo etike i morala? Dovoljno je što smo svjedoci rapidnog gubljenje istog u novinarstvu, a kuda nas ovakve ponude vode? Svi će težiti da uspiju slikati neku gadost samo kako bi dospjeli u novine. A s druge strane, zahvaljujući tome postaje sve teže nešto sakriti i zataškati jer je velika vjerojatnost da je netko nešto snimio.

I šta reći na kraju sem da nisam baš uspio pretjerano dobro odgovoriti na pitanje urednika: «Je li dobro ili loše što danas svi mogu biti fotografi i fotoreporteri». Jedini suvisli odgovor koji mogu ponuditi jest da me veseli lakša dostupnost tehnologije jer prema teoriji velikih brojeva (ljepša aluzija na čoravu koku) iz velikog broja pokušaja mora ispasti nešto dobro no apeliram, razmišljajte o onome što će vaša fotografija pobuditi kod gledatelja. Jer čak ni zanat ne pomaže ako nema osjećaja.

Donald Debeljak
10.5.2013.
Komentari (0)
Pročitano (2666)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.