Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako je Cloud ubio USB
Autor: Matko Pecotić
Kao novinari tu i tamo dobijemo USB stick sa PR materijalima na presicama. Češće dobijemo DVD, jer hi-res slike zatrpavaju inbox e-maila. Pred par godina dobili bismo USB stick od 4GB, sada dobijemo USB sa 8 ili 16GB. Nadamo se da će neka PR agencija uskoro pokloniti 50GB prostora na Dropboxu sa shareanim PR materijalima. Jer USB više niti ne koristimo.
Do pred par godina tehnološki časopisi bili su puni članaka o "ratovima formata". Čitali smo o tome kako je JVC-ev VHS video format ubio Sonyjev Betamax ili o tome kako je Sonyjev Blu ray format pobjedio Toshibin HD-DVD. Svo to vrijeme na scenu je polako ali sigurno ulazio USB (engl. Universal Serial Bus). 

Dolasku USB-a nije prethodio nikakav "rat formata". Davne 1994. godine, sedam tvrtki (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC i Nortel) započelo je razvoj USB-a s ciljem da se olakša povezivanje računala s vanjskim uređajima u odnosu na dotadašnja serijska i paralelna sučelja. Deset godina kasnije, uslijed rasta broja uređaja koje smo povezivali putem USB priključka na računalo, proizvođači su došli na ideju stvaranja bežičnog USB-a. I tako danas, gotovo dvadeset godina od prvog razvoja USB-a, bežični stick kapaciteta 16GB košta stotinjak kuna. Cijene će i dalje padati, ali kako to biva, USB će prema svemu sudeći zamijeniti Cloud.

 

PODACI U OBLAKU (CLOUD)

Bez spektakularnih ratova formata, intriga i zakulisnih igara između velikih tehnoloških kompanija, sve brže se širi "rješenje u oblaku". Ako još niste otvorili svoj Dropbox, Google Drive,Microsoft SkyDrive iliApple iCloud račun sa nekoliko besplatnih gigabajta u startu, vrijeme je da to učinite. Iskreno, nas su na korištenje Clouda prisilili poslovni partneri. Umjesto da nam pošalju datoteke na mail, postavili su ih na Dropbox. Mrzovoljno smo se registrirali s nickom "glupa_registracija". Skeptični smo. Ne da nam se otvarati stotine novih korisničkih računa i wanabee aplikacija, koliko god nam geekovi oko nas govorili da je "to − to". Nakon što smo na iPadu, Android OS smartphoneu i svim računalima instalirali Dropbox (moguće mu je pristupiti i preko internetskog preglednika, bez instalacije), od tada podatke gotovo da ne pohranjujemo na USB stick. U oblaku, na serveru našeg pružatelja Cloud usluga, podaci su (1) dostupniji i (2) sigurniji. USB stick je najlakše izgubiti. Pinovi na utoru se znaju izlizati...

Na kraju, valja reći da smo od prve najave različitih Cloud servisa bili vrlo rezervirani. Prije svega zbog sigurnosti podataka, zaštite privatnosti i sličnog. U praksi je pak logično da će se pružatelji Cloud usluga međusobno natjecati da ponude što sigurniju uslugu, a ne da kompromitiraju vaše podatke. Svaka kompromitacija podataka dovesti će do gubitka korisnika, ujedno i pada prihoda tog pružatelja. Ako se bavite kriminalnom djelatnošću ili nečim ilegalnim, naravno da vam cjelokupna ideja "digitalizacije" i clouda ne odgovara, jer vas prema nalogu nekog ovlaštenog državnog tijela nadležne institucije mogu nadziratiVećina nas prosječnih korisnika s manjkom avanturističko-ilegalnog duha nema razloga za zabrinutost. A USB više stoji na stolu, nego što ga nosimo u džepu. Na koje god računalo dođemo, vrlo lako se preko interneta povežemo na naš Dropbox (Cloudservis). S trenutnim rastom brzina prijenosa podataka (polagano uvođenje optike, LTE 4G brzina bežičnog povezivanja...), USB je već sada mrtav. Ostaje tek za prijenos većih datoteka (primjerice, kao što su filmovi), a i to će se promijeniti s rastom brzine prijenosa podataka.

Komentari (0)
Pročitano (2955)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.