Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Kako je Cloud ubio USB
Autor: Matko Pecotić
Kao novinari tu i tamo dobijemo USB stick sa PR materijalima na presicama. Češće dobijemo DVD, jer hi-res slike zatrpavaju inbox e-maila. Pred par godina dobili bismo USB stick od 4GB, sada dobijemo USB sa 8 ili 16GB. Nadamo se da će neka PR agencija uskoro pokloniti 50GB prostora na Dropboxu sa shareanim PR materijalima. Jer USB više niti ne koristimo.
Do pred par godina tehnološki časopisi bili su puni članaka o "ratovima formata". Čitali smo o tome kako je JVC-ev VHS video format ubio Sonyjev Betamax ili o tome kako je Sonyjev Blu ray format pobjedio Toshibin HD-DVD. Svo to vrijeme na scenu je polako ali sigurno ulazio USB (engl. Universal Serial Bus). 

Dolasku USB-a nije prethodio nikakav "rat formata". Davne 1994. godine, sedam tvrtki (Compaq, DEC, IBM, Intel, Microsoft, NEC i Nortel) započelo je razvoj USB-a s ciljem da se olakša povezivanje računala s vanjskim uređajima u odnosu na dotadašnja serijska i paralelna sučelja. Deset godina kasnije, uslijed rasta broja uređaja koje smo povezivali putem USB priključka na računalo, proizvođači su došli na ideju stvaranja bežičnog USB-a. I tako danas, gotovo dvadeset godina od prvog razvoja USB-a, bežični stick kapaciteta 16GB košta stotinjak kuna. Cijene će i dalje padati, ali kako to biva, USB će prema svemu sudeći zamijeniti Cloud.

 

PODACI U OBLAKU (CLOUD)

Bez spektakularnih ratova formata, intriga i zakulisnih igara između velikih tehnoloških kompanija, sve brže se širi "rješenje u oblaku". Ako još niste otvorili svoj Dropbox, Google Drive,Microsoft SkyDrive iliApple iCloud račun sa nekoliko besplatnih gigabajta u startu, vrijeme je da to učinite. Iskreno, nas su na korištenje Clouda prisilili poslovni partneri. Umjesto da nam pošalju datoteke na mail, postavili su ih na Dropbox. Mrzovoljno smo se registrirali s nickom "glupa_registracija". Skeptični smo. Ne da nam se otvarati stotine novih korisničkih računa i wanabee aplikacija, koliko god nam geekovi oko nas govorili da je "to − to". Nakon što smo na iPadu, Android OS smartphoneu i svim računalima instalirali Dropbox (moguće mu je pristupiti i preko internetskog preglednika, bez instalacije), od tada podatke gotovo da ne pohranjujemo na USB stick. U oblaku, na serveru našeg pružatelja Cloud usluga, podaci su (1) dostupniji i (2) sigurniji. USB stick je najlakše izgubiti. Pinovi na utoru se znaju izlizati...

Na kraju, valja reći da smo od prve najave različitih Cloud servisa bili vrlo rezervirani. Prije svega zbog sigurnosti podataka, zaštite privatnosti i sličnog. U praksi je pak logično da će se pružatelji Cloud usluga međusobno natjecati da ponude što sigurniju uslugu, a ne da kompromitiraju vaše podatke. Svaka kompromitacija podataka dovesti će do gubitka korisnika, ujedno i pada prihoda tog pružatelja. Ako se bavite kriminalnom djelatnošću ili nečim ilegalnim, naravno da vam cjelokupna ideja "digitalizacije" i clouda ne odgovara, jer vas prema nalogu nekog ovlaštenog državnog tijela nadležne institucije mogu nadziratiVećina nas prosječnih korisnika s manjkom avanturističko-ilegalnog duha nema razloga za zabrinutost. A USB više stoji na stolu, nego što ga nosimo u džepu. Na koje god računalo dođemo, vrlo lako se preko interneta povežemo na naš Dropbox (Cloudservis). S trenutnim rastom brzina prijenosa podataka (polagano uvođenje optike, LTE 4G brzina bežičnog povezivanja...), USB je već sada mrtav. Ostaje tek za prijenos većih datoteka (primjerice, kao što su filmovi), a i to će se promijeniti s rastom brzine prijenosa podataka.

Komentari (0)
Pročitano (2814)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.