Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Nikon Df
Full Frame DSLR
Autor:Ivan Ivančić
21.2.2014.
naša ocjena:
8,1
vaša ocjena:
0
Volimo
  • Privlačan retro dizajn
  • Dugo trajanje baterije
  • Prekrasan LCD zaslon
  • Kvaliteta senzora i fotografija
  • Niski šum pri visokim ISO vrijednostima
Ne volimo
  • Niz ergonomskih propusta
  • Loše ležanje u ruci
  • AF sustav
  • Nema video
AKTUALNOST
Najavljen:
studeni 2013.
U prodaji od:
prosinac 2013.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Retro dizjan Nikona Df je prekrasan, no to je to. Iako je kvaliteta izrade daleko od loše, preniska je za ovu cijenu. U oči nas bode previše plastike na kućištu, nedostatak zabrtvljenosti protiv vlage i prašine, a tu je i promašena ergonomija pri čemu mislimo na premali grip, lošu raspodjelu težine i bespotrebno zakomplicirane kontrole na gornjoj strani uređaja.
7
Zaslon i tražilo
Ugrađeno optičko tražilo je veliko (kao i kod modela D800) i svijetlo pa je stoga pravi je užitak koristiti ga. Uvećanje na tražilu je 0.70x, dok je pokrivenost 100%. Istu pohvalu možemo dati i za LCD zaslon dijagonale 3.2 inča sa 920,000 točkica čiji prikaz je prvoklasan. Zaslon nije zakretan niti ima dodirnu funkciju, što mu jedino smanjuje ocjenu.
9
Baterija
Litij ionska baterija prema službenim podacima pruža oko 1400 fotografija iz jednog punjenja što je prvoklasni rezultat. Mi smo tijekom testa ispucali oko 500, a indikacija napunjenosti je pala tek na 2/3 što potvrđuje službene podatke.
10
Senzor i kvaliteta fotografija
Full-frame senzor sa "samo" 16 megapiksela je preuzet iz 40,000 KN vrijednog Nikona D4 i kvaliteta fotorgafija koju pruža je besprijekorna. Po svim parametrima kao što je reprodukcija boja, dinamički raspon, mogućnost "podizanja" podeksponiranih dijelova fotografije i osobito visokog ISO-a, ovo je jedan od nekoliko najboljih senzora na tržištu.
Pogledajte primjere fotografija:
10
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Izgled izbornika je identičan ostalim Nikon DSLR modelima, a responzivnost na kontrole je trenutačna. Iako je Nikon Df prepun direktnih kontrola i kotačića, pretjerali su sa "zaključavanjem" kotačića na gornjoj strani uređaja, a i koncept u kojem istovremeno postoje kotačić za brzinu zatvarača, dvostruki multi-funkcijski kotačići za zatvarač i blendu i onaj za mod snimanja nije nam pretjerano logičan.
7
Povezivost i pohrana podataka
Fotografije se zapisuju na samo jednu SD karticu (u ovoj klasi očekujemo dvije), a dostupni su USB i HDMI konektori, te onaj za žičani daljinski upravljač. Nema WiFi povezivosti niti GPS-a.
7
Autofokus i bljeskalica
Bljeskalica nije ugrađena, a korišteni AF sustav je također djelomično razočaranje. Riječ je o istom AF sustavu iz Nikona D600/610 koji unatoč čak 39 AF točkica ima slabu pokrivenost kadra, a krasi ga i nepouzdanost pri slabom svjetlu.
7
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
8,1
Nikon Df košta koliko i ulaznica za dobrotvornu zabavu - uvijek više od onoga koliko mislite da trebate platiti. No, ne sumnjamo da ima puno onih koji žele skupe igračke koje će ih učiniti posebnima. Ako je jedini cilj kvalitetna fotografija, tu nema greške.
VIDEO TEST
Gdje kupiti
Uređaj je zastario (21.699,00kn)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.