Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Nikon Df
Full Frame DSLR
Autor:Ivan Ivančić
21.2.2014.
naša ocjena:
8,1
vaša ocjena:
0
Volimo
  • Privlačan retro dizajn
  • Dugo trajanje baterije
  • Prekrasan LCD zaslon
  • Kvaliteta senzora i fotografija
  • Niski šum pri visokim ISO vrijednostima
Ne volimo
  • Niz ergonomskih propusta
  • Loše ležanje u ruci
  • AF sustav
  • Nema video
AKTUALNOST
Najavljen:
studeni 2013.
U prodaji od:
prosinac 2013.
Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
Retro dizjan Nikona Df je prekrasan, no to je to. Iako je kvaliteta izrade daleko od loše, preniska je za ovu cijenu. U oči nas bode previše plastike na kućištu, nedostatak zabrtvljenosti protiv vlage i prašine, a tu je i promašena ergonomija pri čemu mislimo na premali grip, lošu raspodjelu težine i bespotrebno zakomplicirane kontrole na gornjoj strani uređaja.
7
Zaslon i tražilo
Ugrađeno optičko tražilo je veliko (kao i kod modela D800) i svijetlo pa je stoga pravi je užitak koristiti ga. Uvećanje na tražilu je 0.70x, dok je pokrivenost 100%. Istu pohvalu možemo dati i za LCD zaslon dijagonale 3.2 inča sa 920,000 točkica čiji prikaz je prvoklasan. Zaslon nije zakretan niti ima dodirnu funkciju, što mu jedino smanjuje ocjenu.
9
Baterija
Litij ionska baterija prema službenim podacima pruža oko 1400 fotografija iz jednog punjenja što je prvoklasni rezultat. Mi smo tijekom testa ispucali oko 500, a indikacija napunjenosti je pala tek na 2/3 što potvrđuje službene podatke.
10
Senzor i kvaliteta fotografija
Full-frame senzor sa "samo" 16 megapiksela je preuzet iz 40,000 KN vrijednog Nikona D4 i kvaliteta fotorgafija koju pruža je besprijekorna. Po svim parametrima kao što je reprodukcija boja, dinamički raspon, mogućnost "podizanja" podeksponiranih dijelova fotografije i osobito visokog ISO-a, ovo je jedan od nekoliko najboljih senzora na tržištu.
Pogledajte primjere fotografija:
10
Upravljanje, izbornik i brzina rada
Izgled izbornika je identičan ostalim Nikon DSLR modelima, a responzivnost na kontrole je trenutačna. Iako je Nikon Df prepun direktnih kontrola i kotačića, pretjerali su sa "zaključavanjem" kotačića na gornjoj strani uređaja, a i koncept u kojem istovremeno postoje kotačić za brzinu zatvarača, dvostruki multi-funkcijski kotačići za zatvarač i blendu i onaj za mod snimanja nije nam pretjerano logičan.
7
Povezivost i pohrana podataka
Fotografije se zapisuju na samo jednu SD karticu (u ovoj klasi očekujemo dvije), a dostupni su USB i HDMI konektori, te onaj za žičani daljinski upravljač. Nema WiFi povezivosti niti GPS-a.
7
Autofokus i bljeskalica
Bljeskalica nije ugrađena, a korišteni AF sustav je također djelomično razočaranje. Riječ je o istom AF sustavu iz Nikona D600/610 koji unatoč čak 39 AF točkica ima slabu pokrivenost kadra, a krasi ga i nepouzdanost pri slabom svjetlu.
7
NAPOMENA: Ne odgovaramo za eventualne pogreške u opisu proizvoda.
Ukupna ocjena
8,1
Nikon Df košta koliko i ulaznica za dobrotvornu zabavu - uvijek više od onoga koliko mislite da trebate platiti. No, ne sumnjamo da ima puno onih koji žele skupe igračke koje će ih učiniti posebnima. Ako je jedini cilj kvalitetna fotografija, tu nema greške.
VIDEO TEST
Gdje kupiti
Uređaj je zastario (21.699,00kn)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.