Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Emitiran Ultra HD signal sa satelita
ASTRA nudi emitiranje specijaliziranog Ultra HD programa pomoću satelita za Europu, uključujući i Hrvatsku
Udruga NetCro u suradnji s tvrtkom ASTRA održala je treću godišnju konferenciju pod nazivom "Satelitska & LTE tehnologija", na kojoj su sudjelovali predstavnici vodećih pružatelja usluga digitalne i satelitske televizije, Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), tvrtke Odašiljači i veze (OIV) te brojni instalateri-tehničari.

Jedna od ključnih tema ove jednodnevne konferencije bio je satelitski prijem televizijskog i radijskog programa, koji se sve više javlja kao vrlo popularna opcija prijema signala u Hrvatskoj, poglavito zbog mnogobrojnih otoka i planinskih područja te smetnji u prijenosu signala zemaljskih odašiljača od strane susjednih država.

- Pored zahtjeva korisnika za osnovnim prijemom signala sve je veća potražnja za programima visoke kvalitete (HDTV) te danas gotovo da ne postoji satelitski operater koji ne nudi HDTV programe. Budućnost televizijskog programa i zabavne industrije leži u novoj tehnologiji gledanja programa, u Ultra HD (4K) rezoluciji, čime se gledateljima pruža nevjerojatna kvaliteta slike i prikaza svih detalja - izjavio je Andrija Jovičević, predsjednik Udruge NetCro, koja je organizator konferencije.

Posebnost ovogodišnje konferencije "Satelitska & LTE tehnologija" bila je prezentacija emitiranja Ultra HD signala izravno sa satelita. Tvrtka ASTRA tako nudi emitiranje visokokvalitetnog Ultra HD signala pomoću satelita ASTRA smještenog na orbitalnoj poziciji 19,2 stupnja istočno, koji prenosi specijalizirani Ultra HD program za Europu, uključujući i Hrvatsku. Samsung je istovremeno prikazao kvalitetu reprodukcije satelitskih programa na svom Ultra HDTV prijamniku s integriranim prijemom i odgovarajućim mogućnostima dekodiranja. Prezentiran je model serije F9000 dijagonale 65 inča, koji je već u prodaji na hrvatskom tržištu s cijenom od 45.999 kuna.

Uz sve veći broj kamera, fotoaparata i mobitela koji snimaju 4K, odnosno Ultra HD rezoluciju, ova tehnologija biti će sve raširenija. Podsjetimo, Ultra HD odnosno 4K, je 4 puta veća rezolucija od one koju nudi Full HD, što znači 3840x2160 piksela.

Više o temi 4K.

Komentari (0)
Pročitano (1732)
LG predstavio OLED TV i nove Ultra HD modele
LG je hrvatskom tržištu predstavio napredne tehnologije integrirane u zakrivljeni OLED televizor te Ultra HD televizore. Uređaji se odlikuju snažnim performansama, brojnim dodatnim značajkama te vrhunskim dizajnom.
7.11.2013.
Canon EOS-1D C snima 4K video pri 25fps
Japanski Canon je za svoj profesionalni napredni fotoaparat - DSLR Canon EOS-1D C namijenjen snimanju videa - objavio novi firmware koji dopušta snimanje 4K videa pri 25 sličica u sekundi.
27.2.2013.
Qualcomm 805 procesor donosi 4K u mobitele
Sljedeća generacija najpopularnijeg čipseta za mobitele donosi ugrađenu podršku za snimanje i reprodukciju videa u 4K (Ultra HD) rezoluciji. Inače, Samsung Galaxy Note 3 je prvi uređaj na tržištu koji je omogućio 4K (Ultra HD) video snimanje.
21.11.2013.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.