Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Facebook će koristiti osobne podatke WhatsApp korisnika za ciljanje oglasa
WhatsApp se dugo promovirao kao snažan zaštitnik privatnosti korisnika
Prema Facebooku i WhatsAppu, nema rizika da će se vaše poruke s WhatsAppa pojavljivati na traci vašeg Facebook profila, ili da će ažuriranja statusa biti poslana prijateljima na WhatsAppu. No, oni će međusobno dijeliti više korisničkih podataka "iza kulisa", kako bi se bolje ciljalo oglašavanje i predlagali novi kontakti između dvije mreže.
Ključna promjena je da će WhatsApp dijeliti svoje popise korisničkih brojeva telefona s Facebookom, dopuštajući mu spajanje WhatsApp računa s onima čiji su korisnici registrirali telefonski broj

WhatsApp je jedna od najkorištenijih aplikacija za poruke u svijetu. Jedan od glavnih razloga je zato što je besplatna. No, njeni korisnici mogli bi ju platiti na drugi način. Recimo, privatnošću. Dvije godine nakon što ga je Facebook kupio, WhatsApp mijenja svoju politiku privatnosti kako bi omogućio dijeljenje više informacija o korisnicima svoje mobilne aplikacije sa svojim vlasnikom.

Promjena pravila o privatnosti je prilično čudna odluka, ako znamo da se WhatsApp dugo promovirao kao snažan zaštitnik privatnosti korisnika. Prema Facebooku i WhatsAppu, nema rizika da će se vaše poruke s WhatsAppa pojavljivati na traci vašeg Facebook profila, ili da će ažuriranja statusa biti poslana prijateljima na WhatsAppu. No, oni će međusobno dijeliti više korisničkih podataka "iza kulisa", kako bi se bolje ciljalo oglašavanje i predlagali novi kontakti između dvije mreže. Promjene će također pomoći korisnicima WhatsAppa da bolje komuniciraju s tvrtkama.

Ključna promjena je da će WhatsApp dijeliti svoje popise korisničkih brojeva telefona s Facebookom, dopuštajući mu spajanje WhatsApp računa s onima čiji su korisnici registrirali telefonski broj. To će Facebooku dati više podataka s kojima će napraviti nove prijedloge za prijateljstva i stvoriti novi put k ciljanom oglašavanju.

Francuski i njemački ministri unutarnjih poslova pozvali su operatore aplikacija poruka da im "otvore stražnja vrata" za zakonske izvršitelje, kako bi mogli iskoristiti poruke korisnika tijekom istraga

Jedina stvar koja se neće mijenjati jest tko može čitati vaše WhatsApp poruke. S novijim verzijama aplikacije, one su šifrirane na end-to-end principu, pa ih samo primatelji mogu čitati, rekli su iz WhatsAppa.

No, u svojim odnosima s regulatornim tijelima, Facebook i WhatsApp su jednako kritizirani kad daju i kad ne daju podatke vlastima. Facebook je prije nekoliko godina oštro kritiziran zbog prikupljanja previše informacija, posebno o ljudima koji ne koriste njegove usluge, ili nisu prijavljeni i to preko "Like" gumba na trećim internetskim stranicama.

Na prošlog su utorka francuski i njemački političari izjavili da aplikacije za poruke, poput Telegrama i WhatsAppa, koje nude end-to-end enkripciju, nemaju dovoljno informacija o aktivnostima svojih korisnika. Francuski i njemački ministri unutarnjih poslova pozvali su operatore aplikacija poruka da im "otvore stražnja vrata" za zakonske izvršitelje, kako bi mogli iskoristiti poruke korisnika tijekom istraga. To bi moglo dovesti do curenja ili zlouporabe informacija od strane vlada te hakerskih ili špijunskih skandala, koji mogu uzdrmati temelje tajnosti i slobode držanja osobnih podataka u tajnosti na internetu, pogotovo ako znamo kako je lako hakirati Facebook profil ili nečiji mobilni telefon. Iako WhatsApp ne košta novaca, biste li htjeli platiti cijenu vaše privatnosti?

.

Više o temi WhatsApp.

Komentari (0)
Pročitano (872)
WhatsApp poboljšava enkripciju
Nova verzija WhatsAppa za iOS dobila je dobrodošlu kozmetičku nadogradnju, ali verzija za Android OS dobila je nešto puno bitnije - automatsku punu enkripciju svih poruka.
24.11.2014.
WhatsApp omogućava da vidite je li poruka pročitana
Trenutno najpopularniji servis za slanje poruka na svijetu - WhatsApp, uveo je novu opciju. Ako ste primijetili plave kvačice u vašim WhatsApp porukama, upravo to znači da su poruke pročitane, što prije niste mogli sa sigurnošću znati.
7.11.2014.
Facebook izbacio Bing iz pretrage
Facebook je iz pretrege na stranici izbacio rezultate Microsoft Binga, što znači da od sada na Facebooku možete pretraživati samo Facebook.
21.12.2014.
Pola milijarde korisnika Facebook Messengera
Facebook je objavio kako svaki mjesec više od 500 milijuna ljudi za dopisivanje koristi aplikaciju Messenger. Podatak je posebno fascinantan kada se uzme u obzir kako se još u travnju ove godine radilo o 200 milijuna ljudi.
11.11.2014.
Facebook Rooms aplikacija vraća forume
Facebook je predstavio novu aplikaciju. Rooms omogućava da na iPhoneu stvarate malene forume u koje ćete stavljati slike, tekst, i videe. Facebook time želi zadržati korisnike koji sve manje rade ono što su prvotno radili na Facebooku - stavljali privatne i obiteljske fotografije.
31.10.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.