Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Google predstavio razvojnu verziju Androida O
Donosimo nekoliko najvažnijih promjena u sustavu
Google je prije koji dan predstavio i pokrenuo razvojnu verziju novog Androida O. Tako će developeri u idućih nekoliko mjeseci moći dalje razvijati sustav, dodavati funkcije i otklanjati nedostatke, prije nešto što se počne puštati Beta varijanta, a naspolijetku i konačna verzija ovog OS-a.
Notifikacije će biti lakše kontrolirati, a ograničit će se i pozadinski rad aplikacija

Naravno da Google nije odmah bacio sve aseve iz rukava novog Androida, tako da ćemo detalje znati tek na njihovoj developerskoj konferenciji Google I/O. No, ponešto ipak znamo. Jedna od najvećih promjena u Android O su pozadinska ograničenja, koja bi trebala omogućiti još veću uštedu energije. To, pojednostavljeno, znači da je Google postavio dodatne restrikcije na to što aplikacije mogu ili ne mogu činiti u pozadini ili dok nisu u aktivnoj upotrebi.  To se ponajprije odnosi na implicitni prijenos podataka, pozadinske usluge i ažuriranje lokacije. To uvelike mijenja način rada Androida, a sve je detaljno objašnjeno na dva linka.

Android O uvodi i kanale obavijesti, koji su kategorije za sadržaj obavijesti definirane aplikacijama. Ovi kanali daju programerima mogućnost pružanja korisnicima fino usklađene kontrole nad različitim vrstama obavijesti. Korisnici mogu blokirati ili promijeniti ponašanje svakog kanala pojedinačno, a ne kao dosad blokirati cjelokupne obavijesti neke aplikacije. Sustav, također, donosi nove Autofill API-je koji će omogućiti lakše postavljanje novih aplikacija. Korisnici će moći odabrati automatsko popunjavanje aplikacije, slično odabiru aplikacije tipkovnice. Pri automatskom popunjavanju aplikacija će pohraniti i osigurati podatke korisnika, kao što su adrese, imena, lozinke i ostalo.

Google se pobrinuo i za kvalitetniji zvuk i sliku na Androidu O

Android O također donosi novu značajku koja je prije bila dostupna samo na uređajima Android TV, a to je način rada Slika u slici (PIP). Sa PIP-om, korisnici mogu nastaviti gledati sadržaj dok koriste druge aplikacije. Google se pobrinuo i za zvuk, pa će novi Android O podržavati kvalitetne Bluetooth audio kodeke poput LDAC-a. Osim toga, tu je novi nativni AAudio API koji je dizajniran posebno za aplikacije koje zahtijevaju visoke performanse, s niskim latencijama zvuka.

Ne znamo kad će izaći konačna verzija Androida O

Adaptive Launcher ikone su također nove značajke Androida O, koje se mogu prikazivati u različitim oblicima na različitim uređajima. Novi Wi-Fi Aware omogućuje aplikacijama i uređaji da otkriju i komuniciraju preko Wi-Fija, bez internetske pristupne točke. Android O također dodaje bolju podršku za orijentaciju na tipkovnici, posebno kada je riječ o aplikacijama na Chrome OS-u. Google je usmjeren na stvaranje pouzdanijeg modela za navigaciju "strelica" i "kartica".

Iako sve to zvuči divno i krasno, pitanje je kad će to biti dostupno korisnicima. Ovo je vrlo rana verzija Androida (čak mu ovo nije ni konačni naziv), koju će Google tek nakon daljnjeg razvoja pustiti na uređaje u Android Beta programu. Točan datum toga se ne zna, možemo pretpostaviti kako će to biti iza Google I/O-a, a finalna verzija bi mogla biti dostupna sredinom ili krajem ljeta, ako je suditi po sadašnjem Android Nougatu.

.

Više o temi Android.

Komentari (0)
Pročitano (741)
Android Windowsu preotima titulu najkorištenijeg OS-a
Nakon više od osam godina u rukama potrošača, Android je spreman prestići Windows kao najkorišteniji operativni sustav na svijetu. Ovo mjerenje je izradila tvrtka StatCounter, koja prati trendove u svijetu web prometa. Microsoft Windows ima najmanju prednost ispred Androida i, ako se sadašnji trendovi nastave, mogli bi uskoro zamijeniti svoja mjesta.
15.3.2017.
Iduća verzija Androida će se zvati po keksu?
Polako se približava vrijeme kada bi Google trebao predstaviti sljedeću verziju svog mobilnog operativnog sustava Android. Već znamo da će se zvati Android O (jer lista slijedi abecedu), no pojavile su se i spekulacije što bi to "O" trebalo značiti.
24.2.2017.
Sva Chromebook računala podržavat će Android aplikacije
Chromebookovi su se pokazali kao vrlo dobra prijenosna računala. Nisu preskupi, izdržljivi su, a i baterija im dugo traje. Odsad bi trebali biti i interaktivniji, jer je Google najavio da će svi novi Chromebookovi imati podršku za Androidove aplikacije.
30.1.2017.
Što donosi novi Android 7.0 Nougat
OTA (On-The-Air) nadogradnja dostupna je za Googleove uređaje: Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X, Motorola Nexus 6, HTC Nexus 9, Asus Nexus Player, Google Pixel C i Android One General Mobile 4G. Prvi uređaj s Android 7.0, koji nije Googleov, bit će LG V20.
23.8.2016.
Google mijenja svoje komunikacijske kanale
Google mijenja način na koji ćemo komunicirati putem njegovih platformi. Naime, od 22. svibnja se gasi podrška za slanje i primanje SMS-ova na Hangoutsu, a u to vrijeme bi mogla biti spremna i nova aplikacija za zajedničko uređivanje fotografija.
29.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.