Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Znanstvenici potvrdili postojanje elementa broj 117
Novi dodatak periodnom sustavu elemenata se zove Ununseptij
Nakon četiri godine istraživanja konačno je potvrđeno otkriće 117. elementa u periodnom sustavu.
Element 117 oktriven je još 2010. godine, ali u znanosti otkriće ne znači ništa dok ga ne potvrde drugi, neovisni istraživači.

Element 117 inače poznat i kao ununseptij otkrila je grupa američkih i ruskih fizičara 2010. godine. Nakon četiri godine rada konačno je druga nezavisna grupa uspjela potvrditi njihovo otkriće, te sada ununseptij može i službeno biti dodan periodnom sustavu elemenata.

Atomski broj 117 znači da se ununseptij sastoji od 117 protona u jezgri, a atomska masa 294 znači da se uz protone u jezgri nalazi čak 177 neutrona.

Kao i drugi elementi teži od urana ununseptij je izrazito nestabilan, te ima vrijeme poluraspada od tek 80 milisekundi. To znači da ako imate određenu količinu ununseptija, nakon 80 milisekundi će vam ostati samo polovica početne količine, nakon još 80 milisekundi četvrtina itd.

Vrijeme poluraspada od 80 milisekundi ipak je nešto dulje nego je bilo predviđeno, a mnogi znanstvenici spekuliraju kako bi nakon atomskog broja 118 mogli postojati i stabilniji elementi sa duljim vremenima poluraspada reda veličine sati ili čak dana.

.

Više o temi znanost.

>> MIT algoritam predviđa popularnost Instagram fotki

>> Postignut napredak u najduljem znanstvenom eksperimentu

Komentari (0)
Pročitano (1260)
Ovako bi mogao izgledati iOS 8
Prije lipanjskog predstavljanja iOS-a 8 ekipa s portala Tech Radar složila je video u kojem pokazuju kako bi budući Appleov operativni sustav trebao izgledati.
30.4.2014.
XKCD knjiga o znanstvenim apsurdima
Autor jednog od najpopularnijih internet stripova XKCD Randall Munroe neko vrijeme vodi What If? blog o ekstremnim znanstvenim pitanjima, a sada najbolje odgovore izdaje u obliku knjige.
18.3.2014.
Slonovi prepoznaju ljudski glas
Prema studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences slonovi u nacionalnom parku Amboseli u Keniji mogu bez problema prepoznati koji ljudski glasovi im predstavljaju opasnost, a koji su bezopasni.
15.3.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.