Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Znanstvenici potvrdili postojanje elementa broj 117
Novi dodatak periodnom sustavu elemenata se zove Ununseptij
Nakon četiri godine istraživanja konačno je potvrđeno otkriće 117. elementa u periodnom sustavu.
Element 117 oktriven je još 2010. godine, ali u znanosti otkriće ne znači ništa dok ga ne potvrde drugi, neovisni istraživači.

Element 117 inače poznat i kao ununseptij otkrila je grupa američkih i ruskih fizičara 2010. godine. Nakon četiri godine rada konačno je druga nezavisna grupa uspjela potvrditi njihovo otkriće, te sada ununseptij može i službeno biti dodan periodnom sustavu elemenata.

Atomski broj 117 znači da se ununseptij sastoji od 117 protona u jezgri, a atomska masa 294 znači da se uz protone u jezgri nalazi čak 177 neutrona.

Kao i drugi elementi teži od urana ununseptij je izrazito nestabilan, te ima vrijeme poluraspada od tek 80 milisekundi. To znači da ako imate određenu količinu ununseptija, nakon 80 milisekundi će vam ostati samo polovica početne količine, nakon još 80 milisekundi četvrtina itd.

Vrijeme poluraspada od 80 milisekundi ipak je nešto dulje nego je bilo predviđeno, a mnogi znanstvenici spekuliraju kako bi nakon atomskog broja 118 mogli postojati i stabilniji elementi sa duljim vremenima poluraspada reda veličine sati ili čak dana.

.

Više o temi znanost.

>> MIT algoritam predviđa popularnost Instagram fotki

>> Postignut napredak u najduljem znanstvenom eksperimentu

Komentari (0)
Pročitano (1434)
Ovako bi mogao izgledati iOS 8
Prije lipanjskog predstavljanja iOS-a 8 ekipa s portala Tech Radar složila je video u kojem pokazuju kako bi budući Appleov operativni sustav trebao izgledati.
30.4.2014.
XKCD knjiga o znanstvenim apsurdima
Autor jednog od najpopularnijih internet stripova XKCD Randall Munroe neko vrijeme vodi What If? blog o ekstremnim znanstvenim pitanjima, a sada najbolje odgovore izdaje u obliku knjige.
18.3.2014.
Slonovi prepoznaju ljudski glas
Prema studiji objavljenoj u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences slonovi u nacionalnom parku Amboseli u Keniji mogu bez problema prepoznati koji ljudski glasovi im predstavljaju opasnost, a koji su bezopasni.
15.3.2014.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.