Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Povoljni Full Frame DSLR: Canon EOS 6D
Volimo
 • nevjerojatno osjetljiva centralna AF točka
 • vrhunske performanse na visokom ISO-u
 • izrazito tih zatvarač
 • trajanje baterije
 • ugrađen GPS i WiFi
Ne volimo
 • AF točke prenatprane u središtu
 • nema bljeskalicu
 • nema zakretni LCD
 • LCD osjetljiv na otiske prstiju i lica
Želite najbolji fotoaparat na svijetu, spremi ste se isprsiti sa šakom kuna i onda tegliti 770 grama teško tijelo (plus objektivi) sa sobom. Ako uz to znate jako malo o naprednim funkcijama DSLR-a, na EOS-u 6D biste se i dalje trebali snaći. Za oko 15-ak tisuća krznenih životinjica dobivate ogroman Full Frame senzor, GPS i WiFi povezivost, kao i pregršt drugih, za SLR uobičajenih fukcija, što prije niste mogli dobiti za manje od 20 tisuća.

ERGONOMIJA, DIZAJN i ZASLON

Ergonomija je subjektivna kategorija, ali EOS 6D je svima u redakciji bolje "sjeo" u ruku nego direktni konkurent Nikon D600. Canon naime ima jače izbočen i vrlo dobro oblikovan grip koji omogućuje lako višesatno držanje aparata za razliku od Nikona koji je preplitak. Raspored kontrola je također po našem mišljenju superioran na Canonu; naime sve funkcije je moguće kontrolirati samo desnom rukom (dok lijevom držimo kišobran, vozimo auto, bicikl...).

LCD zaslon ima 3 inča i 1,040,000 točkica. Prikaz je vrlo detaljan i realističan, a podizanjem svjetline omogućuje vidljivost i po sunčanom danu. Zaslon nije zakretan niti ima dodirnu funkciju. U praksi se pokazalo kako se vrlo lako zaprlja radi naslanjanja nosa i lica pri korištenju optičkog tražila što drastično smanjuje vidljivost.

Izbornik je istog izgleda kao kod ostalih Canon EOS modela, vrlo pregledan i lak za snalaženje. Vanjskih kotrola ima sasvim dovoljno i malo tko će imati značajnih prigovora na tom području, ali opet nam nedostaju neki detalji koje imaju drugi proizvođači na svojim modelima. Npr, nema mogućnosti odabiranja prioriteta okidanja pri korištenju "single" fokusa (iako se može prenamjeniti AF-ON tipka tako da gasi fokus u slučaju potrebe) ili recimo nodostatak kompenzacije ekspozicije u manualnom modu (apsurdno obzirom da je tada moguć automatski ISO), nemogućnost postavljanja balansa bijele boje na vanjsku tipku itd.

 


 

BATERIJA, MEMORIJA i POVEZIVOST

 

Litij ionska baterija ima dovoljno energije za otprilike 900 ili 1000 fotografija ukoliko ne koristite pretjerano live view. U tom slučaju ono pada na otprilike pola te vrijednosti, dakle oko 500 fotogtafija što je također dobar rezultat (za usporedbu ni jedan mirroless ne pruža 500 fotografija od jednog punjenja).

Fotografije i video se zapisuju na SD memorijske kartice, a mi preporučamo da nabavite najbrži model sa UHS-I oznakom - osjeti se razlika u brzini zapisivanja i pregledavanja fotografija.

Uz klasične mini USB i HDMI konektore, EOS 6D ima u N3 priključak za žičani daljinski upravljač te 3.5mm ulaz za stereo mikrofon.

Ugrađena je GPS funkcija koja u EXIF svake fotografije bilježi geografske koordinate gdje je snimljena. Aparat može pamtiti GPS log te ga je moguće preko SD kartice ubaciti u računalo te na kompatibilnom softwareu (npr Google Earth) prikazati kako smo se kretali (slika ispod).

Wi-FI povezivost je također prisutna te radi kako i treba. Moguće je prebacivat fotografije na druge fotoaparate, mobitele ili računalo te sa smartphonea kontrolirati sve funkcije fotoaparata te daljinski okidati fotografije.

Napominjemo kako je 6D moguće kupiti i bez GPS i WiFi funkcija te je tad oko 1.000 kn jeftiniji. 

 


AUTO FOKUS

AF sustav u Canonu 6D ima 9 fokusnih točaka od čega je samo jedna križnog tipa. Na papiru zvuči razočaravajuće, ali u stvarnosti je posve drugi doživljaj. Ta središnja  AF točka je naime osjetljiva na svjetlost od -3EV, drugim riječima može fokusirati pod svjetlošću mjesečine. Zaista je nevjerojatan osjećaj kad aparat fokusira na "nešto" što mi u optičkom tražilo zapravo ni ne vidimo.

No, nije sve tako bajno; fokusne su točke prenatrpane u središte kadra što zahtijeva korištenje "fokusiraj i rekadriraj" tehnike. Sve je dobro dok se ne koristi velika blenda jer ta tehnika pomiče ravninu fokusa čim se zakrene i aparat. Isti nedostatak ima i Nikon D600 i više je nego očigledno da je tako namjerno; ovakvim hendikepima štite prodaju skupljih modela.

Zbog malog broja AF točaka 6D nije prikladan niti namijenjen fotografiranju sporta; za tu namjenu znatno bolje će poslužiti 7D.

AF assit lampice nema niti smatramo da je potrebna uz ovako dobru središnju AF točku. Dapače, pada nam na pamet nebrojeno situacija kada je AF assist svjetlo upereno u osobu koju snimate nepoželjno.

 


 

SENZOR i KVALITETA FOTOGRAFIJA

Senzor u Canonu 6D je dimenzija 36 x 24 mm (famozni full-frame). Ima 20 megapiksela te je po onome što smo vidjeli osjetno različit (napredniji) od onoga u Canonu 5D Mark III. Mark III je naime imao gadnih problema sa bandingom u sjenama što je limitiralo mogućnosti naknadne obrade. Sa zadovoljstvom smo ustanovili da 6D nema takvih problema.

Visoke ISO performanse su u rangu najboljih na tržištu (da, usporedive sa Canonom 1DX i Nikon D4). Fotografije su posve iskoristive na ISO 12,800 i uz malo pažljiviju (čitaj: svjetliju) ekspoziciju izgledaju onako kako izgleda ISO 1600 ili 3200 na najboljem APS-C senzoru.

Nativni ISO raspon se kreće od 100 do 25,600 (50 - 102,400 prošireno) te  u kombinaciji su fenomenalnom središnjom AF točkom čini Canon 6D jednim od najboljih aparata za snimanje u polu(mraku).

Posebno moramo pohvaliti tih zatvarač; Canon 6D naime ima "silent shutter" opciju koja usporava kretanje zrcala i zatvarača što ga čini osjetno tišim. Sličnu funkciju ima i Nikon D600 no loše je izvedena i ne čini aparat ništa tišim.


 

VIDEO SNIMANJE

Video snimanje je moguće u full HD rezoluciji (1920 x 1080) pri 30,25 i 24 sličice u sekundi, a na nižoj rezoluciji od 1280 x 720 je moguće 60 i 50 sličica. Kvaliteta snimki je vrhunska i tu osobito dolazi do izražaja senzor na visokim ISO vrijednostima koji omogućuje opušteno snimanje čak na ISO 25,600 pri čemu je šum pod potpunom kontrolom. Zvuk se snima putem ugrađenom mono mikrofona, a dostupan je 3.5mm konektor za vanjski stereo mikrofon.

 

 

 


ZAKLJUČAK  

Canon 6D je predstavljen u isto vrijeme kad i Nikon D600 i moramo priznati da su i nas zavele naizgled slabije specifikacije na papiru. U praksi situacija je posve obrnuta. Naime Canon 6D je znatno upotrebljiviji aparat od Nikona. Ergonomija je bolja, fokusiranje u mraku je bolje, video na višim ISO je daleko bolji, a funkcije poput GPS-a ili silent shuttera direktno utječi na upotrebljivost aparata. S druge strane, Nikon je nakrcao D600 hrpetinom opcija koje u praksi malo kome trebaju: dvostruke kartice, puno (ali pregusto smještenih) AF točaka i loše oblikovan (preplitak) grip koji je meni osobno izazivao grč u šaci nakon 15-20 min držanja. Ako se još pridoda da Nikon D600 ima gadnih problema sa prašinom na senzoru, broj pluseva na strani Canona znatno raste. 

Aparat nije savršen (preusko smještene AF točke, nedostaje nekoliko softverskim rješenja koje olakšavaju život naprednim korisnicima) ali autor teksta mora priznati da je kojim slučajem u vrijeme objave ovog testa u potrazi za novim DSLR aparatom, bez puno mozganja uzeo bi upravo Canon 6D.

 

PRIMJERI FOTOGRAFIJA 

ISO 100, F/8, 1/125

ISO 100, F/8, 1/250

ISO 1250, F/4, 1/30

ISO 100, F/8, 1/500

ISO 100, F/8, 1/250

ISO 100, F/11, 1/500

ISO 100, F/16, 1/90

ISO 10000, F/4, 1/45

ISO 100, F/8, 1/180

ISO 100, F/8, 1/500

.


Više o temi Canon.

>> Test jačeg modela: Canon EOS 5D Mark III

>Povoljni Full Frame prethodnik: Canon EOS 5D Mark II

>> Konkurent žutog branda: Test Nikona D600

Canon i Nikon su napokon ponudili Full Frame senzor po cijeni od "samo" 15 tisuća kuna. Ova klasa aparata dosad je bila rezervirana samo za profesionalce, a priča se da će Sony uskoro ponuditi i Full Frame mirrorless.
VIDEO TEST
OSNOVNE SPECIFIKACIJE
 • Naziv:
  Canon EOS 6D
 • Dimenzije:
  145 x 111 x 71 mm
 • Težina:
  770 grama
 • Dijagonala i rezolucija:
  3 inča, 1,040,000 točaka
 • Tip i kapacitet:
  Li-Ion, 1800 mAh
 • Broj okidanja (CIPA standard):
  900
 • Megapiksela:
  20,2
 • RAW format:
  Da
 • Kontinuirano okidanje:
  4,5 fps
 • Tip:
  Izmijenjivi, Canon EF mount
 • Rezolucija (fps):
  1920 x 1080 (30, 24 fps)
 • AF točaka:
  11
Summa Summarum
Ocjene dajemo od 1 do 10 za svako područje koje smatramo važnim prilikom kupovine. 1 označava najlošiju ocjenu, a 10 najbolju. Ukupna ocjena je prosjek ocjena iz svih kategorija. Imamo apsolutne kriterije, ali je subjektivan dojam često nešto drugačiji od onoga što je na papiru (zaslonu).
 • Dizajn, ergonomija i kvaliteta izrade
  9
 • Zaslon i tražilo
  9
 • Baterija
  10
 • Senzor i kvaliteta fotografija
  10
 • Upravljanje, izbornik i brzina rada
  9
 • Povezivost i pohrana podataka
  9
 • Video snimanje
  10
 • Autofokus i bljeskalica
  8
Ukupna ocjena
9,2
Gdje kupiti
 • http://www.anigota.com/
 • Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat - crno kućište tijelo/body
  Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat - crno kućište, Senzor punog kadra s 20.2 megapiksela, lagana konstrukcija, ISO vrijednost 25 600, AF u 11 točaka osjetljiv do -3 EV, GPS* bilježi vašu lokaciju, Full HD videozapisi (EOS6DB)
  Raspoloživo
 • 12.799,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat - crno kućište
  Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat - crno kućište, Senzor punog kadra s 20.2 megapiksela, lagana konstrukcija, ISO vrijednost 25 600, AF u 11 točaka osjetljiv do -3 EV, GPS* bilježi vašu lokaciju, Wi-Fi** prijenos datoteka i daljinska kontrola, Full HD videozapisi (EOS6DBWG)
  Raspoloživo
 • 11.899,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 40mm STM - KIT
  Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 40mm STM - KIT, Senzor punog kadra s 20.2 megapiksela, lagana konstrukcija, ISO vrijednost 25 600, AF u 11 točaka osjetljiv do -3 EV, GPS* bilježi vašu lokaciju, Wi-Fi** prijenos datoteka i daljinska kontrola, Full HD videozapisi (EOS6DWGEF40)
  Nije raspoloživo
 • 14.899,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 24-70mm f4 L IS USM - KIT
  Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 24-70mm f4 L IS USM - KIT, Senzor punog kadra s 20.2 megapiksela, lagana konstrukcija, ISO vrijednost 25 600, AF u 11 točaka osjetljiv do -3 EV, Full HD videozapisi, WiFi/GPS (EOS6D2470ISWIFIGPS)
  Raspoloživo
 • 16.800,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 24-105mm 1:4 L IS USM - KIT
  Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 24-105mm 1:4 L IS USM - KIT, Senzor punog kadra s 20.2 megapiksela, lagana konstrukcija, ISO vrijednost 25 600, AF u 11 točaka osjetljiv do -3 EV, Full HD videozapisi, WiFi/GPS (EOS6D24105WIFIGPS)
  Raspoloživo
 • 17.999,00 kn
  Pogledaj ponudu
 • Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 24-105mm 1:4 L IS USM - KIT
  Canon EOS 6D Digitalni fotoaparat s EF 24-105mm 1:4 L IS USM - KIT, Senzor punog kadra s 20.2 megapiksela, lagana konstrukcija, ISO vrijednost 25 600, AF u 11 točaka osjetljiv do -3 EV, Full HD videozapisi (EOS6D24105)
  Raspoloživo
 • 18.499,00 kn
  Pogledaj ponudu
Komentari
Ukupno komentara (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.