Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Zašto sam odustao od mirrorlessa i kupio DSLR?
Autor: Ivan Ivančić
Već od prve pojave mirrorless fotoaparata bio sam i još uvijek jesam jaki zagovaratelj koncepta fotoaparata bez zrcala, no nedavno sam prodao cijeli Sony NEX sistem i uzeo tradicionalni DSLR. Pa u čemu je caka?


Cijena

U zadnje vrijeme pojavili su se "povoljni" Full-frame DSLR fotoaparati. Pod povoljnim mislim na raspon cijene od 12 do 13 tisuća kuna u usporedbi sa otprilike 20 tisuća kuna koliko su koštali prije - što je zbilja bilo pretjerano za bilo koga tko ne živi i zarađuje primarno od fotografije. Za usporedbu, high-end mirrorless fotići koštaju od 10 do 11 tisuća kuna (Olympus OM-D E-M1, Sony NEX-7) što je praktički ista cijena. Kad se uračuna cijena kvalitetnih objektiva (recimo 7-14mm, 12-40mm i 45-150mm) E-M1 komplet bi koštao otprilike 35 tisuća kuna. Za tu cijenu se može uzeti Full frame DSLR (EOS 6D ili D610) sa ekvivalentnim objektivima, a imate veći i bolji senzor unutar fotoaparata.

.

Trajanje baterije

Baterija u višoj (Full frame) DSLR klasi pruža otprilike 1.000 fotografija iz samo jednog punjenja. Najbolji mirrorless do sad napravljen pruža oko 350 do 400 fotografija iz jednog punjenja baterije što dovoljno govori samo za sebe.

.

Objektivi

Nije da više nema objektiva za mirrorlesse - micro 4/3 sustav ih ima oko 40, Sony NEX ih nudi 15 do 20, ali problem je da ih sve morate kupiti nove u dućanu i iskrcati podeblju svotu krznenih životinjica za njih. Tržište rabljenih objektiva za mirrorlesse praktički ne postoji, osobito na našim prostorima. S druge strane, oglasnici su krcati rabljenim objektivima raznih cijena i razina očuvanosti za Canon i Nikon. Ako znate da je Canon u svijetu prodao okruglo 100 milijuna objektiva od kad je predstavio svoj EOS sustav onda je jasno koliko objektiva ima na tržištu rabljene opreme.

.

Brzina rada

Mirrorlessi se busaju u prsa sa visokim brzinama kontinuiranog okidanja, no u stvarnosti su sporiji za korištenje od DSLR aparata i razlog tome leži u načinu na koji rade – konstantnom Live View-u. Bržima od njih treba oko 2 sekunde da bi uključili senzor i LCD i bili spremni za okidanje prve fotke čak i kad su u Stand-by načinu rada, a to je u nekim situacijama previše. Dobar DSLR može snimiti prvu fotografiju unutar pola sekunde nakon dodirivanja sklopke za uključivanje.

Također, sve postavke na mirrorlessima se podešavaju putem sučelja na LCD zaslonu ili u LCD tražilu, a većina ih ima ili animirane izbornike koji usporavaju rad ili jednostavno ne reagiraju trenutačno sa pritiskom određene tipke. Odziv DSLR aprata je trenutačan do mjere da ne možete percipirati odgodu između pritiska na tipku i trenutka kad se funkcija može promijeniti.

.

Dugoročna kompatibilnost sustava

Kad netko potroši 10 ili 15 tisuća kuna na profesionalni F/2.8 zum objektiv (ili više njih vrlo često), željet će ga koristiti sljedećih 15 ili 20 godina. Željet će i da bljeskalica kupljena danas radi sa fotićem koji će izaći na tržište za 10 godina. Samo Canon i Nikon mogu garantirati tako nešto. Sony je naime jedan od najozoglašenijih proizvođača kad je riječ o napuštanju linije proizvoda i ponovnom "izmišljanju kotača". Prvo su korisnici Alpha mount tijela bili prisiljeni preći na aparate sa elektroničkim tražilom jer je eto, Sony zaključio da više neće proizvoditi aparate sa klasičnim DSLR optičkim tražilom. Postoji puno razloga za i protiv, no činjenica je da ima mnogo korisnika koji jednostavno ne žele koristiti elektroničko tražilo i to je njihov odabir.

NEX mirrorless sustav je polako razvijan i činilo se da ima budućnost; svake godine izlazila je hrpa novih modela aparata i objektiva, no čini se da je tome došao kraj. Čim su se pojavili A7 i A7r, postalo je jasno da će Sony prestati razvijati nova (napredna) NEX tijela sa APS-C senzorom i pripadajuće objektive; umjesto toga pokušat će što više ljudi natjerati da kupe full frame NEX tijelo i naravno ponovno sve objektive (jer APS-C NEX objektivi ne pokrivaju full-frame senzor). Doduše, postoje adapteri koji omogućuju da i „stari“ alpha-mount objektivi rade na NEX tijelima, no njih trenutno ima točno 4 i svaki ima neku svoju „caku“ radi koje ili ne podržava rad sa svim objektivima ili vam „krade“ svjetlo radi SLT zrcala koje je potrebno za fazni auto fokus. To što Sony proizvodi nije fotografski sustav, to su LEGO kockice.

Negdje usred sve ove konfuzije potiho su Minolta hot-shoe za bljeskalicu zamijenili sa univerzalnim hot-shoe konektorom koji koristi ostatak foto indutrije, pa ukoliko ste pred par godina kupili Sony bljeskalice ili imate još stare Minoltine njih više ne možete koristiti na novim NEX ili Alpha tijelima. Pogađate - postoji naravno adapter no on će se sukladno Murphyevim zakonima rasklimati i izgubiti električni kontakt točno negdje u sred snimanja vjenčanja za koje ste naravno plaćeni... Hvala Sony, ali ne hvala.

I za kraj, negdje u Japanu su valja promijenili marketinškog menađera pa je odlučeno da se NEX aparati više neće zvati NEX, nego su sad svi „Alphe“ iako koriste dva različita bajuneta i dvije veličine senzora (dakle 4 kombinacije), pa na NEX kutijama sad piše „ILCE“, a na Alpha aparatima je i dalje „Alpha“ iako se i ILCE modeli zovu Alpha... ako do sad niste zbunjeni, pošaljite CV u Sony jer i njima pod hitno treba netko kome je jasno što na kraju proizvode i što je sa čime kompatibilno.

Za usporedbu, Canon je svoj EOS sustav predstavio prije 27 godina. Svi filmski aparati i objektivi proizvedeni te davne 1987. dan danas rade bez greške sa svim modernim objektivima i digitalnim tijelima bez ikakvih adaptera. Sony oprema postane nekompatibilna kroz 2-3 godine.

.

I za kraj...

I dalje smatram da je mirrorless koncept dobra stvar i da će osvajati sve veći dio tržišta. Micro 4/3 sustav koji zajedno razvijaju Panasonic i Olympus je prepun raznih aparata, objektiva i dodataka, no za mene osobno glavna prepreka je to što sve treba kupiti novo po paprenim cijenama. Sony isto ima vrhunskih aparata, no zbog redovnog "inoviranja" nemam povjeranje u dogoročnost njihovog sustava i to ga automatski eliminira iz odabira.

Moj odabir se na kraju sveo na Canon ili Nikon. Obje kompanije su prodale milijune aparata i objektiva i ne mogu si priuštiti promjenu bajuneta ili slične velike izmjene: takav potez bi izazvao masovnu pobunu od svih svjetskih foto agencija ili profesinalnih fotografa koji koriste njihovu opremu.

Na kraju kupio sam Canon EOS 6D: vrhunska ergonomija, vrhunske fotke, vrhunski video i milijuni objektiva koji cirkuliraju na tržištu rabljenih. Mogao sam kupiti još jedan Sony ili preći na Olympus mirrorless – snimio bi vjerojatno jednako dobre fotke, no jednostavno se nisam htio gnjaviti. Sigurno je sigurno.

.

Više o temi DSLR.

Komentari (0)
Pročitano (5559)
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.