Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Koliko je radne memorije dovoljno na mobitelu?
Odnosno, koja je veličina dovoljna da mobitel bolje radi i pohrani što više podataka?
Iz godine u godinu proizvođači najprodavanijih pametnih telefona smatraju kako je potrebno dodatno poboljšati specifikacije. Najčešće se to odnosi na radnu memoriju (RAM), gdje se rukovode logikom "više je bolje". No, je li zaista tako?
Uskoro stižu uređaji s čak 8 GB RAM-a

Iako trenutna ponuda Android flagshipa na tržištu ima "samo" 4GB RAM-a, neki drugi dolaze na tržište sa 6 ili čak 8 GB. U OnePlus 3T i Honor V9 je spakirano 6 GB, dok nadolazeći Asus ZenFone AR i Vernee Appolo 2 imaju impresivnih 8 GB. No, je li to previše? Sudeći prema reakciji izvršnog direktora Huaweija, čini se da je tako.

No, prije nego što se dotaknemo njegove izjave, vrijedi se zapitati što će kome 8 GB RAM-a? Kad uzmete u obzir da je najuobičajenija kombinacija RAM memorije na računalima od 4 do 16 GB (jedan ili više modula), onda ne bi trebalo izjednačavati mobitel s računalom po tom pitanju. To ne govorimo zbog njihovih funkcija, već zbog funkcionalnosti. Naime, smartphonei su relativno maleni elektronički uređaji, a veći elementi (RAM, procesor, grafika, i ostalo) zahtijevaju više energije, koju im baterija ne može pružiti. Zbog toga mobiteli traju jedva 24 sata s jednim punjenjem te se brže kvare. Osim toga, dobar dio aplikacija se može prebaciti u internu memoriju ili na microSD karticu.

Neki smatraju da veći RAM znači veću cijenu, ali ne i kvalitetu

Tim tragom je išao i Lao Shi, izvršni direktor Huaweija. U nedavnom postu na društvenoj mreži WeiBo, Shi kaže da je 4 GB RAM-a više nego dovoljno za normalan rad pametnog telefona. U stvari, on napominje da Huaweijevi uređaji zapravo rade bolje s s 4 GB nego 6 GB. Ono što ističe je optimizacija operativnog sustava za rad s manje memorije, kao što je to učinio Apple. Osim toga, Shi smatra da se dodavanjem više RAM-a na uređaj samo povećava cijena smartphonea, a da se pritom ne osigurava nužno značajno bolje korisničko iskustvo.

U svakom slučaju, ovo je jedna od rasprava koja bi se mogla zavrtiti u sljedećih nekoliko mjeseci ili godina. Nas ne zanimaju njihova teoretska mišljenja, već iskustvo korisnika. Stoga nam pišite u komentare kakva iskustva imate s mobitelima većeg i manjeg kapaciteta radne memorije te koji biste radije imali. 

.

Više o temi mobiteli, memorija.

Komentari (0)
Pročitano (1093)
Samsung ponudio 8GB RAM za mobitele
Samsung je prvi proizvođač koji je pokazao LPDDR4 DRAM pakiranje radne memorije od čak 8 GB za korištenje u mobilnim uređajima, što znači da će pametni uređaji iduće generacije bit će još sposobniji za zahtjevne zadatke.
26.10.2016.
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
4.2.2017.
4 najbolje 360° kamere za mobitele
Video u 360° kao i potrebne kamere sve su češća opcija na raznim preglednicima i u trgovinama. Mobiteli prate taj trend, pa je razvijen velik broj kamera koje VR donose na "džepne ljubimce" a mi vam donosimo najbolje.
19.3.2017.
Google priprema tri nasljednika mobitela Pixel
Popisu bitnijih mobitela koji će biti predstavljeni ove godine mogla bi se priključiti i tri mobitela iz Googlea. Mogući nasljednici Pixela su dobili kodna imena, a o njima se već znaju okvirne informacije.
23.3.2017.
Kako i zašto podesiti zrakoplovni mod?
Zrakoplovni rad na mobitelima se često smatra suvišnim, no vrlo je koristan prilikom leta, jer je to jedini način da ostanete na vezi sa Zemljom. U nekoliko rečenica ćemo objasniti kako i zašto ga koristiti.
24.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.