Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Koliko je radne memorije dovoljno na mobitelu?
Odnosno, koja je veličina dovoljna da mobitel bolje radi i pohrani što više podataka?
Iz godine u godinu proizvođači najprodavanijih pametnih telefona smatraju kako je potrebno dodatno poboljšati specifikacije. Najčešće se to odnosi na radnu memoriju (RAM), gdje se rukovode logikom "više je bolje". No, je li zaista tako?
Uskoro stižu uređaji s čak 8 GB RAM-a

Iako trenutna ponuda Android flagshipa na tržištu ima "samo" 4GB RAM-a, neki drugi dolaze na tržište sa 6 ili čak 8 GB. U OnePlus 3T i Honor V9 je spakirano 6 GB, dok nadolazeći Asus ZenFone AR i Vernee Appolo 2 imaju impresivnih 8 GB. No, je li to previše? Sudeći prema reakciji izvršnog direktora Huaweija, čini se da je tako.

No, prije nego što se dotaknemo njegove izjave, vrijedi se zapitati što će kome 8 GB RAM-a? Kad uzmete u obzir da je najuobičajenija kombinacija RAM memorije na računalima od 4 do 16 GB (jedan ili više modula), onda ne bi trebalo izjednačavati mobitel s računalom po tom pitanju. To ne govorimo zbog njihovih funkcija, već zbog funkcionalnosti. Naime, smartphonei su relativno maleni elektronički uređaji, a veći elementi (RAM, procesor, grafika, i ostalo) zahtijevaju više energije, koju im baterija ne može pružiti. Zbog toga mobiteli traju jedva 24 sata s jednim punjenjem te se brže kvare. Osim toga, dobar dio aplikacija se može prebaciti u internu memoriju ili na microSD karticu.

Neki smatraju da veći RAM znači veću cijenu, ali ne i kvalitetu

Tim tragom je išao i Lao Shi, izvršni direktor Huaweija. U nedavnom postu na društvenoj mreži WeiBo, Shi kaže da je 4 GB RAM-a više nego dovoljno za normalan rad pametnog telefona. U stvari, on napominje da Huaweijevi uređaji zapravo rade bolje s s 4 GB nego 6 GB. Ono što ističe je optimizacija operativnog sustava za rad s manje memorije, kao što je to učinio Apple. Osim toga, Shi smatra da se dodavanjem više RAM-a na uređaj samo povećava cijena smartphonea, a da se pritom ne osigurava nužno značajno bolje korisničko iskustvo.

U svakom slučaju, ovo je jedna od rasprava koja bi se mogla zavrtiti u sljedećih nekoliko mjeseci ili godina. Nas ne zanimaju njihova teoretska mišljenja, već iskustvo korisnika. Stoga nam pišite u komentare kakva iskustva imate s mobitelima većeg i manjeg kapaciteta radne memorije te koji biste radije imali. 

.

Više o temi mobiteli, memorija.

Komentari (0)
Pročitano (682)
Samsung ponudio 8GB RAM za mobitele
Samsung je prvi proizvođač koji je pokazao LPDDR4 DRAM pakiranje radne memorije od čak 8 GB za korištenje u mobilnim uređajima, što znači da će pametni uređaji iduće generacije bit će još sposobniji za zahtjevne zadatke.
26.10.2016.
Hoće li memorija u nanocijevima (NRAM) konačno zaživjeti?
Iako tehnologija neizbrisive memorije bazirana na nanocijevima djeluje kao znanstvena fantastika, ona je tu. Nakon 15 godina istraživanja, 78 milijuna dolara te brojnih debakla, čini se kako je NRAM dobio šansu postati jedna od onih tehnologija koje bi konačno mogle biti dio masovne proizvodnje elektronskih uređaja.
4.2.2017.
4 najbolje 360° kamere za mobitele
Video u 360° kao i potrebne kamere sve su češća opcija na raznim preglednicima i u trgovinama. Mobiteli prate taj trend, pa je razvijen velik broj kamera koje VR donose na "džepne ljubimce" a mi vam donosimo najbolje.
19.3.2017.
Google priprema tri nasljednika mobitela Pixel
Popisu bitnijih mobitela koji će biti predstavljeni ove godine mogla bi se priključiti i tri mobitela iz Googlea. Mogući nasljednici Pixela su dobili kodna imena, a o njima se već znaju okvirne informacije.
23.3.2017.
Kako i zašto podesiti zrakoplovni mod?
Zrakoplovni rad na mobitelima se često smatra suvišnim, no vrlo je koristan prilikom leta, jer je to jedini način da ostanete na vezi sa Zemljom. U nekoliko rečenica ćemo objasniti kako i zašto ga koristiti.
24.3.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.