Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Snima čak 5 bilijuna sličica u sekundi!
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Namjena kamere nije ni blizu snimanju akcijskih scena

Pet trilijuna sličica u sekundi je dovoljno za hvatanje bilo čega što se događa u roku od 0,2 bilijuntinke sekunde. Govorimo o događajima koji su mnogo brži nego što oči ili akcijske kamere mogu uhvatiti, a to su prirodni procesi i reakcije u kemiji, fizici i biologiji.

U stvarnom životu, to traje samo bilijuntinku sekunde, ali kamera je uspjela snimiti video od tri sekunde. Kako? Kamera koristi inovativni algoritam koji izlaže kemijske reakcije i biološke procese laserskim bljeskovima umjesto svjetlosti. Predmeti podraženi svakim pulsom spajaju se u jednu sliku, iako se mogu naknadno razdvojiti kako bi pokazali kako se proces događa.

Kamera će se koristiti u znanstvene svrhe

Ne trebate ovakvu kameru za snimanje geparda, najbrže životinje, na filmu. Tim znanstvenika kaže da je kamera najkorisnija za snimanje eksplozija, bljeskova plazme, burnog izgaranja, aktivnosti mozga kod životinja i kemijskih reakcija.

Tvorci kamere, Elias Kristensson i njegov partner Andreas Ehn također provode istraživanja izgaranja, koja uključuju molekularne procese velike brzine. Kladimo se da će u budućnosti koristiti svoju kameru za studije izgaranja, što bi moglo dovesti do sljedeće generacije motora s unutarnjim sagorijevanjem. U videu možete vidjeti kako izgleda prolazak svjetlosti kroz list papira u objektivu kamere.

.

Više o temi tehnologija

Komentari (0)
Pročitano (1947)
Light L16 je fotoaparat sa 16 objektiva
Silicijska dolina dom je mnogih tvrtki koje razvijaju razna tehnološka rješenja. Neka mogu biti zaista inovativna i neviđena dosad, a neka su otkačena poput fotoaparata tvrtke Light koja ima čak 16 objektiva.
22.4.2017.
Oppo predstavio novu tehnologiju kamera za mobitele
Oppo možda nije predstavio novi smartphone na MWC-u, ali je zato razvio tehnologiju koja omogućuje 5x zoom na dvostrukim kamerama na mobitelima. S obzirom da to do sad nije bilo moguće, vrijedi reći nekoliko riječi o tome.
7.3.2017.
Termalna kamera Flir One dostupna u Hrvatskoj
Ova termalna kamera dimenzijama podsjeća na dodatke za LG G5, a tako i djeluje. Naime, potrebno ju je samo priključiti na donji dio svog pametnog telefona ili tableta, a možete ju držati i u džepu.
14.10.2016.
Oko velikog brata: Samsung Gear 360 recenzija
Snimanje u 360 stupnjeva polako postaje trend. Samsung Gear 360 je jedna od prvih kamera koja fotografije i video snima u krug oko vas, te nudi mobilnu aplikaciju i računalni program koji u potpunosti dočaravaju snimanje u 360 stupnjeva. Pogledajte našu recenziju i video test Gear 360!
30.1.2017.
ProTruly Darling je mobitel s 360° kamerom...
S vremena na vrijeme se na tržištu pojavljuju zaista bizarni primjerci mobitela. Svojih pet minuta slave najčešće (ne) dožive na velikim sajmovima ili predstavljanjima. Tako je i s Protruly Darlingom, mobitelom s 360° kamerom i drugim čudnim detaljima, koji je predstavljen na MWC 2017.
13.3.2017.
Sony ima fotosenzor za snimanje 1000 sličica u sekundi
Sony je objavio na svojim internetskim stranicama kako je uspio proizvesti CMOS senzor za kamere u mobitelima koji može snimati video u 1000 sličica u sekundi. Još kad bi mogli proizvesti smartphone koji može okinuti toliko fotografija u istom vremenskom razdoblju...
16.2.2017.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.