Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Zašto Panasonic GH5 nije pravi 6K fotoaparat?
Novi fotoaparat ipak ne nudi opcije u 6K rezoluciji koje su se na prvi pogled očekivale
Panasonic je na Photokini, najvećem svjetskom sajmu fotografske opreme predstavio novi model fotoaparata pod nazivom Lumix DMC-GH5. Jedna od karakteristika kojom su se pohvalili jest i 6K, no vrijedi malo dublje pogledati što se krije iza tog simbola.
S GH5 možete izvaditi kadar u 6K rezoluciji iz videa koji je snimljen u 4K rezoluciji te u formatima 4:3 ili 3:2

Panasonic proizvodi dobre fotoaparate. To pogotovo znaju oni koji ih posjeduju. Njihovi uređaji se često istaknu nekim zanimljivim detaljem, pa je tako novi GH5 istaknuo mogućnost snimanja 4K 60p/50p videa, što dosad i nije bilo uobičajeno. Osim toga ovaj uređaj podržava i snimanje 4K 30p i 4:2:2 10-bitnih video zapisa. Neki će reći da se više radi o kameri nego o fotoaparatu, no današnji okoliš koji ovisi o vizualnim podražajima, zahtijeva svestran uređaj.

No, najveća novost na GH5 nisu njegove mogućnosti snimanja videa, čak niti jačina senzora ili neka druga karakteristika važna za fotoaparate, već je to, pompozno najavljena, 6K rezolucija. Iako se Panasonic potrudio predstaviti GH5 kao prvi 6K fotoaparat, to je samo djelomično točno. Naime, Panasonic je samo unaprijedio svoju opciju 4K Photo, poznatu s drugih modela iz G serije. To znači da ovim uređajem možete izvaditi kadar u 6K rezoluciji iz videa koji je snimljen u 4K rezoluciji te u formatima 4:3 ili 3:2. To je korisno jedino za ispis tih fotografija na većim formatima papira, ali nizašto drugo.

Prije tri godine je stvoren RED Dragon, fotosenzor za kinoprojekcije sa 6K rezolucijom, koja je tad definirana kao slika veličine 6144x3160 piksela

GH5 ne fotografira i ne snima video zapise u 6K rezoluciji. Šteta, jer je to mogao. 6K nije nepoznat pojam. Prije tri godine je stvoren RED Dragon, odličan fotosenzor za kinoprojekcije sa 6K rezolucijom, koja je tad po prvi put definirana kao slika veličine 6144x3160 piksela. S obzirom na to da je krajnji ishod slika razlučivosti 19 MP, zaista ostaje nejasno zašto novi Lumix DMC-GH5 nema makar mogućnost fotografiranja u 6K rezoluciji. Odgovor možda leži u činjenici da još ne postoji oprema koja bi procesuirala tako velike zapise. Naime, današnji procesori i eksterne memorije bi izgorile nakon nekoliko zapisa veličine od najmanje 500MB ili 1GB. Zbog toga je ovaj uređaj svojevrsni "mačak u vreći" što se tiče 6K rezolucije, no ako Panasonic nastavi eksperimentirati njome i razvije dovoljno jak procesor i memoriju, mogao bi na idućoj Photokini predstaviti uređaj koji ima nešto bolje iskorištene mogućnosti rada u 6K. Živi bili, pa vidjeli. A vi možete vidjeti što GH5 nudi u videu.

.

Više o temi Panasonic

Milan Dalmacija
22.9.2016.
Tagovi panasonic , lumix , 6k , dmc-gh5 , gh5
Komentari (0)
Pročitano (1167)
Novi softver za Panasonic GH4
Panasonic je objavio još jednu novu verziju softvera za svoj trenutno najbolji (mirrorless) fotoaparat - Lumix DMC-GH4.
25.11.2014.
Panasonic GH4 je idealan za snimanje videa
Panasonic je predstavio fotoaparat o kojem se pričalo i mjesecima prije službenog predstavljanja. Panasonic GH4 je najnoviji predstavnik GH serije poznate po odličnim mogućnostima snimanja videa, a poseban je po snimanju videa u 4K rezoluciji.
8.2.2014.
Trojac slušalica iz Panasonica
Ovaj tjedan tvrtka Panasonic je predstavila tri modela visokokvalitetnih slušalica koje krasi atraktivan dizajn te bogat zvuk, a uz to imaju neke dodatne značajke za lakše korištenje te bolju ergonomiju i udobnost nošenja
21.7.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.