Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
Zašto Panasonic GH5 nije pravi 6K fotoaparat?
Novi fotoaparat ipak ne nudi opcije u 6K rezoluciji koje su se na prvi pogled očekivale
Panasonic je na Photokini, najvećem svjetskom sajmu fotografske opreme predstavio novi model fotoaparata pod nazivom Lumix DMC-GH5. Jedna od karakteristika kojom su se pohvalili jest i 6K, no vrijedi malo dublje pogledati što se krije iza tog simbola.
S GH5 možete izvaditi kadar u 6K rezoluciji iz videa koji je snimljen u 4K rezoluciji te u formatima 4:3 ili 3:2

Panasonic proizvodi dobre fotoaparate. To pogotovo znaju oni koji ih posjeduju. Njihovi uređaji se često istaknu nekim zanimljivim detaljem, pa je tako novi GH5 istaknuo mogućnost snimanja 4K 60p/50p videa, što dosad i nije bilo uobičajeno. Osim toga ovaj uređaj podržava i snimanje 4K 30p i 4:2:2 10-bitnih video zapisa. Neki će reći da se više radi o kameri nego o fotoaparatu, no današnji okoliš koji ovisi o vizualnim podražajima, zahtijeva svestran uređaj.

No, najveća novost na GH5 nisu njegove mogućnosti snimanja videa, čak niti jačina senzora ili neka druga karakteristika važna za fotoaparate, već je to, pompozno najavljena, 6K rezolucija. Iako se Panasonic potrudio predstaviti GH5 kao prvi 6K fotoaparat, to je samo djelomično točno. Naime, Panasonic je samo unaprijedio svoju opciju 4K Photo, poznatu s drugih modela iz G serije. To znači da ovim uređajem možete izvaditi kadar u 6K rezoluciji iz videa koji je snimljen u 4K rezoluciji te u formatima 4:3 ili 3:2. To je korisno jedino za ispis tih fotografija na većim formatima papira, ali nizašto drugo.

Prije tri godine je stvoren RED Dragon, fotosenzor za kinoprojekcije sa 6K rezolucijom, koja je tad definirana kao slika veličine 6144x3160 piksela

GH5 ne fotografira i ne snima video zapise u 6K rezoluciji. Šteta, jer je to mogao. 6K nije nepoznat pojam. Prije tri godine je stvoren RED Dragon, odličan fotosenzor za kinoprojekcije sa 6K rezolucijom, koja je tad po prvi put definirana kao slika veličine 6144x3160 piksela. S obzirom na to da je krajnji ishod slika razlučivosti 19 MP, zaista ostaje nejasno zašto novi Lumix DMC-GH5 nema makar mogućnost fotografiranja u 6K rezoluciji. Odgovor možda leži u činjenici da još ne postoji oprema koja bi procesuirala tako velike zapise. Naime, današnji procesori i eksterne memorije bi izgorile nakon nekoliko zapisa veličine od najmanje 500MB ili 1GB. Zbog toga je ovaj uređaj svojevrsni "mačak u vreći" što se tiče 6K rezolucije, no ako Panasonic nastavi eksperimentirati njome i razvije dovoljno jak procesor i memoriju, mogao bi na idućoj Photokini predstaviti uređaj koji ima nešto bolje iskorištene mogućnosti rada u 6K. Živi bili, pa vidjeli. A vi možete vidjeti što GH5 nudi u videu.

.

Više o temi Panasonic

Milan Dalmacija
22.9.2016.
Tagovi panasonic , lumix , 6k , dmc-gh5 , gh5
Komentari (0)
Pročitano (1016)
Novi softver za Panasonic GH4
Panasonic je objavio još jednu novu verziju softvera za svoj trenutno najbolji (mirrorless) fotoaparat - Lumix DMC-GH4.
25.11.2014.
Panasonic GH4 je idealan za snimanje videa
Panasonic je predstavio fotoaparat o kojem se pričalo i mjesecima prije službenog predstavljanja. Panasonic GH4 je najnoviji predstavnik GH serije poznate po odličnim mogućnostima snimanja videa, a poseban je po snimanju videa u 4K rezoluciji.
8.2.2014.
Trojac slušalica iz Panasonica
Ovaj tjedan tvrtka Panasonic je predstavila tri modela visokokvalitetnih slušalica koje krasi atraktivan dizajn te bogat zvuk, a uz to imaju neke dodatne značajke za lakše korištenje te bolju ergonomiju i udobnost nošenja
21.7.2016.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak :
Izbor urednika
Uživajte u glazbi uz stilizirane, iznimno kvalitetne on-ear slušalice
Panasonicove slušalice RP-HF100 stiliziranog su dizajna i vrlo kompaktne jednom kada ih sklopite. Te lagane on-ear slušalice isporučuju iznimno kvalitetan i bogati zvuk zahvaljujući 30 milimetarskim zvučničkim jedinicama naprednog zvuka s neodimijskim magnetima i velikim naušnjacima.
Najbolji laptopi (2016.) u četiri cjenovna ranga
Odlučili ste se na kupnju novog laptopa, no ne znate na što obratiti pozornost prilikom kupnje? U današnje vrijeme, kada nam je tehnologija dostupnija nego ikad, lako se izgubiti u mnoštvu specifikacija i modela prijenosnih računala na tržištu. Kako bi vam iskustvo kupovine novog prijenosnika učinili lakšim donosimo pregled osnovnih smjernica koje će vam učiniti kupnju vremenski i ekonomski isplativijom.
Novi Lenovo C2 Power za samo 99 kuna
Uz uslugu interneta, televizije i(li) telefona, Iskonovi tisućaši promotivnoj akciji do 1. prosinca ili do isteka zaliha imaju mogućnost odabrati i smartphone Lenovo C2 Power za samo 99 kuna.
Top lista aplikacija za iPhone i Androd
Istražili smo koje su najbolje aplikacije za iPhone i Android pametne uređaje. Ovaj puta donosimo vam popis najboljih aplikacija koje će vam pomoći pri svakodnevnim zadacima. Uz naš izbor najboljih aplikacija ćete izraziti vlastitu kreativnost, poboljšati učinkovitost ili se nasmijati do suza. Isprobajte puni potencijal svog pametnog uređaja, brže i učinkovitije obavljate svakodnevne zadatke i pametno iskoristite svoje vrijeme.
Stiže SanDisk 1TB SD kartica
Prema glasinama sa fotoblogova uskoro nam dolaze terabajtne memorijske kartice (1TB, odnosno tisuću gigabajta). Rastom kvalitete videa i fotografije ti zapisi imaju sve više podataka pa će ova vijest biti zanimljiva prije svega profesionalnim fotografima i video snimateljima koji će sada lakše snimati 4K video u nekom naprednom kodeku.
Top 5 noviteta s Photokine 2016.
Photokina sajam ni ovaj put nije razočaralo - svi proizvođači su čekali da upravo na Photokini predstave svoje najbitnije nove proizvode, a ako nisu bili spremni najavili su "razvoj proizvoda" i pola godine prije predstavljanja.