Klikni ovdje za pregled usporedbe odabranih uređaja
0 x
30 godina sustava Canon EOS
Kako je klik između objektiva i aparata promijenio fotografiju
Prošlo je 30 godina otkako je Canon predstavio EOS, prvi elektronski spoj između fotoaparata i objektiva. Ožujak 1987. donio je revoluciju u fotografiji, koja traje i danas, zahvaljujući nepromijenjenosti sustava i njegovoj prilagođenosti novim tehnologijama, a mi vam donosimo sve što bi ste o njemu trebali znati i zašto je EOS toliko važan u fotografiji.
Sustav EOS je prva elektronska veza između objektiva i tijela fotoaparata

EOS je elektronska veza između objektiva i tijela fotoaparata, kojoj je namjena potpuna povezivost ta dva dijela fotografske opreme. Putem EOS-a se mogu dobiti potpuni EXIF ​​podaci, može se stabilizirati objektiv, ali i upravljati njegovim lećama (tamo gdje objektiv nema posebne prstenove). EOS ne omogućuje samo vezu između aparata i objektiva, već upravlja i drugim sustavima, poput baterije, memorije itd. Iako to laicima zvuči kao znanstvena fantastika, sustav EOS je na tržištu prisutan 30 godina. Ime je dobio po grčkoj božici Elektri, a pun mu je naziv Elektro-optički sustav.  

Canon EOS 650, analogni SLR s filmom i linija EF objektiva prvi su proizvodi s oznakom EOS. EOS 650 je ujedno i prvi fotoaparat s elektronikom koji je predstavljen, a o kvaliteti njega, ali i čitavog sustava govori činjenica da se sustav EOS zadržao na Canonovim fotoaparatima do dana današnjeg te bio najprodavanija serija fotoaparata s izmjenjivim objektivima od 1990. do 2003. Osim bolje upravljivosti sustava, EOS je i kvalitetno mehaničko rješenje, jer je zamijenjen stari sustav s polugama i iglicama, koje su se često habale, ali i trgale pri neopreznom postavljanju objektiva. 

Ukupno je predstavljeno 95 EOS fotoaparata s više od 100 EF objektiva

S vremenom je EOS omogućio prijenos veće količine podataka, elektronsku stabilizaciju slike (san svakog fotografa), ali i opcije poput HD videa (5D II iz 2008.) te je spustio DSLR kao kraljevski tip fotoaparata na nivo početnika (EOS Digital Rebel iz 2003.). Danas se sustav nalazi na 24 različita fotoaparata i čak 97 EF objektiva. Ukupno je kroz povijest predstavljeno čak 95 EOS fotoaparata (analognih i digitalnih), s više od stotinu EF objektiva. Svi objektivi se mogu međusobno mijenjati, bez obzira na to s kojim su modelom Canonovog fotoaparata kupljeni, što je također jedna od prednosti sustava EOS, jer tako postoji veće tržište dodatne opreme za fotoaparate, naročito ako se netko odluči za rabljene verzije.

Dosad smo pričali o povijesti i obljetnicama, vezanima za EOS. No, što je s budućnošću? Iako je Canon prezren zbog ubijanja opcija videa na svojim fotoaparatima, tu prezrenost lako kompenzira daljnjim razvojem i unaprijeđenjem sustava EOS. Gotovo da možemo zažmiriti na jedno oko gledajući sve mane koje je Canon dosad imao, samo da zadrži i dalje unaprijedi EOS. Iako bi sustav mogao podržavati još i više tehnoloških opcija koje postoje na konkurentskim fotoaparatima, Canon je odlučio ići nekakvim srednjim putem i razvijati EOS kao sustav namijenjen isključivo profesionalnoj fotografiji, koja ne teži za nekakvim spektakularnim fotografskim postavkama (kao što ih nudi Sony). 

EOS može podržavati gotovo bilo koju fotografsku tehnologiju

Tako bi sustav EOS trebao i za 30 godina biti sinonim kvalitetne fotografije te Canonov standard na svim uređajima (osim na najjednostavnijim kompaktima). Najavljuju se i nove tehnologije, ali njih ćemo na EOS-u vidjeti vjerojatno tek kad budu dokazane i prokušane. Riječ je o 3D i stvarnim prikazima, no što može biti stvarnije od dobro pogođene fotografije snimljene nekim od EOS fotoaparata?

.

Više o temi Canon, fotografija.

Komentari (0)
Pročitano (1131)
Punokrvni profesionalac: Canon EOS 5D Mark IV recenzija
U rukama smo imali EOS 5D Mark IV, Canonov top model za profesionalne fotografe i video entuzijaste. Isprobali smo novi Dual Pixel AF, 4K i 1080p 60p video snimanje, te iskoristivost u uvjetima slabijeg svjetla. Pogledajte našu recenziju s video testom.
30.11.2016.
Foto i video profesionalac: Canon EOS 80D recenzija
Canon EOS 80D, nasljednik popularnog modela 70D donosi unaprijeđeni Dual Pixel AF sustav, dodirni 3-inčni zakretan LCD, snima 1080p video pri 60p i jedan je od naprednijih APS-C DSLR fotoaparata za napredne amatere. Pogledajte našu recenziju i video test.
21.11.2016.
Početnički DSLR: Canon EOS 1300D recenzija
Isprobali smo Canon EOS 1300D, početnički DSLR koji naspram prethodnog 1200D donosi par novina - višu ISO osjetljivost u uvjetima slabijeg svjetla, 3-inčni zaslon bogatijeg prikaza te WiFi/NFC povezivost. Pogledajte sve u našoj recenziji s video testom.
14.11.2016.
Crveni mirrorless: Canon EOS M3 recenzija
Na test smo dobili Canon EOS M3 mirrorless s 24MP APS-C senzorom. Kao i većina mirrorlessa ovaj fotoaparat ima brzi autofokus s 49-točaka, zakretni LCD i napredne opcije DSLR-a. U našoj recenziji s video testom saznajte kakav je EOS M3 svakodnevnom korištenju.
24.6.2016.
Profesionalan i brz: Canon EOS 7D Mark II recenzija
Canon EOS 7D Mark II, nasljednik modela EOS 7D, ima 20MP APS-C senzor i novi fokusni sistem sa 65 točaka. Tu je i Canonova Dual Pixel AF tehnologija koja pruža odličan autofokus pri brzim scenama i video snimanju. Više o ovom naprednom poluprofesionalnom fotoaparatu u našem testu s video recenzijom.
13.3.2015.
Komentari
Ukupno komentara: (0)
Komentiraj članak
Izbor urednika
Kako spriječiti "krađu" WiFi-ja?
Ako vam je internet spor, a računi već nego inače, moguće da vam netko "krade" WiFi. Kako postoje metode krađe, tako postoje i metode zaštite, koje ćemo vam izložiti u ovom članku.
Stvorena najbrža kamera na svijetu
Iako se mnogi veliki proizvođači foto i video opreme trude napraviti što prestižnije, brže i moćnije uređaje, u tome očito ne uspijevaju. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Lund su stvorili najbržu kameru na svijetu koja snima čak 5 bilijuna fps!
Moguće je doznati što gledate na internetu
U udobnosti svog doma gledate film na internetu ili pretražujete web-stranice misleći kako nitko osim vas ne vidi što radite. No, dva odvojena istraživanja pokazala su kako to nije baš tako.
Hoverbike - vozilo budućnosti ili maštarija?
Čovjek je poprilično inventivan kada je u pitanju smišljanje načina prijevoza ljudi i dobara od točke A do točke B. Tako danas poznajemo vozila koja se kreću kopnom, morem, zrakom i ispod zemlje, iako smo isključivo kopnena bića. Na popis raznih prometala uskoro bi se mogli uključiti i hoverbikeovi, a mi vam donosimo naša razmišljanja, ali i nekoliko informacija o njima.
iPhone 8: Sve što trebate znati
Glasine o Appleu 8 su se pojavile onoga dana kad je predstavljen iPhone 7. Otada do danas se nakupio priličan broj (pomalo i nevjerojatnih) spekulacija, koje vam donosimo na jednom mjestu, uz napomenu da ćemo ovu temu nadopunjavati kako nove vijesti i glasine budu pristizale, a pogotovo kad budu i službeno potvrđene.